Sarkozy vadovaujama Prancūzija tapo nauja Rusijos sąjungininke ES

Lemiamą vaidmenį pasirašant susitarimą, pagal kurį Prancūzijos kompanija „Total” padės parengti naudoti milžinišką Štokmano dujų telkinį Barenco jūroje, suvaidino Rusijos ir Prancūzijos prezidentų pokalbis telefonu, penktadienį rašo didžiausi Rusijos verslo dienraščiai.

„Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) ir Vladimiro Putino pokalbis telefonu užtikrino „Total” dalyvavimą Štokmano projekte”, – skelbia antraštė pirmajame verslo dienraščio „Kommersant” puslapyje.

Ketvirtadienį Rusijos dujų monopolininkė „Gazprom” pasirinko kompaniją „Total” partnere Štokmano dujų telkinio, kuriame esančių dujų pakaktų patenkinti viso pasaulio metinį dujų poreikį, įsisavinimo pirmajam etapui.

Dienraštis „Vedomosti”, remdamasis dviem „Gazprom” vadovybei artimais šaltiniais”, taip pat rašo, kad susitarimas buvo pasiektas prezidentų pokalbio dėka.

N.Sarkozy atstovas spaudai patvirtino laikraščiui, kad per trečiadienį įvykusį Rusijos ir Prancūzijos vadovų pokalbį telefonu buvo aptartas Štokmano projektas.

Keli analitikai susiejo šį susitarimą platesniais Maskvos ir Paryžiaus santykiais, o „Vedomosti” citavo vieną analitiką, kuris sakė, kad susitarimas yra „avansas” Prancūzijai už nepritarimą naujoms ES energetikos direktyvoms.

„Kommersant” pažymi, kad Rusija susirado naują sąjungininką, kuris gali ginti ją nuo Europos Sąjungos užsipuolimų, ir šiuo sąjungininku vietoj pasitraukusių iš savo postų Vokietijos bei Italijos lyderių Gerhardo Schroederio (Gerhardo Šrėderio) ir Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) tapo N.Sarkozy.

„Per pastaruosius metus V.Putinas neteko beveik visų savo draugų Europoje, rašo „Kommersant”. – Iš naujos Europos lyderių kartos parankiausias partneris jam pasirodė esąs būtent ponas N.Sarkozy”.

Laikraščio nuomone, sprendimas pasirinkti „Total” Štokmano telkinio parengimo naudoti partnere buvo priimtas netikėtai.

„Po rinkimų Prancūzijoje daug kas manė, kad Rusijos ir Prancūzijos santykiai pablogės, – pateikia leidinys Paryžiaus Aukštosios socialinių mokslų mokyklos direktoriaus Jacques’o Sapiro (Žako Sapiro) nuomonę. – Tačiau pirmasis N.Sarkozy ir V.Putino susitikimas Didžiojo aštuoneto susitikime Hailigendame parodė, kad taip nėra.Čia prezidentai sutarė ir greitai surado bendrą kalbą”.

„Ir V.Putinas, ir N.Sarkozy – pragmatikai, neapsunkinti kokios nors ideologijos. Rusija labai suinteresuota palaikyti ryšius su Prancūzija, tai svarbu, ir abu prezidentai nejaučia vienas kitam antipatijos, o tai ne mažiau svarbu”, – sakė analitikas leidiniui.

Laikraštis „Vremia novostej” savo ruožtu pabrėžia, kad Štokmanas jau seniai liovėsi buvęs vien verslo projektas.

„Galima sakyti, kad Rusija žengė rimtą žingsnį, siekdama stiprinti partnerystę su Prancūzija”, – daro išvadą laikraštis, turėdamas omenyje pastaruosius „Gazprom” ir „Total” susitarimus.

Pagal ketvirtadienį pasiektą susitarimą, „Total” valdys 25 proc. bendros su „Gazprom” įmonės, kuri vykdys pirmąjį telkinio įsisavinimo etapą, akcijų.

Tuo tarpu Rusijos dujų monopolininkė valdys mažiausiai 51 proc. įmonės akcijų, taip pat visą eksploatavimo licenciją bei „visus išgautus angliavandenilius”, savo pareiškime nurodė „Gazprom”.

„Tai pirmasis rimtas bendrovės „Total” laimėjimas Rusijoje, kur ją „, – pabrėžia jis.

Šis susitarimas yra pirmas svarbus „Total” laimėjimas Rusijoje, kur šią prancūzų kompaniją kelerius metus persekiojo nesėkmės, pažymi „Kommersant”.

Susitarimas bus pasirašytas penktadienį Maskvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.