Paklūsta tik proto ir sąžinės diktatui

Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad geriausiai jo klaidas skaičiuoja kiti, tad jam belieka daugiau jų nekartoti.

Vakar sukako treji metai, kai prezidento pareigas eina Valdas Adamkus. Ta proga šalies vadovas tradiciškai pateikė savo metinės veiklos apžvalgą. Duomenys, atspindintys prezidento nuveiktus darbus jo kuruojamose užsienio ir vidaus politikos, teisėsaugos, krašto apsaugos ir kitose srityse, surašyti į 67 puslapius.

„Nesitrauksiu iš pasirinkto kelio, nors būna nuoskaudų ir nusivylimų. Niekam netarnausiu, išskyrus mane išrinkusius žmones. Nesvarbu, kokios kritikos ar vertinimų sulaukčiau, priimdamas sprendimus elgsiuosi pagal savo proto ir sąžinės diktatą bei vadovaudamasis viešuoju interesu”, – kalbėdamas apie likusius dvejus kadencijos metus tikino 81-uosius einantis V.Adamkus.

Nuliūdino VSD skandalas

Prezidentas prisipažino, kad per ką tik pasibaigusį politinį sezoną skaudžiausias ir labiausiai jį nuvylęs įvykis buvo vadinamasis Valstybės saugumo departamento (VSD) skandalas. Jis praktiškai paralyžiavo įstatymų leidybą, supriešino visuomenę, o konflikte dalyvavusios šalys esą kalbėjo ne faktais, bet prielaidomis. „Ne tik man tai buvo sunku priimti, bet ir Lietuvos visuomenei”, – teigė V.Adamkus. Šalies vadovas vylėsi, kad iš šio skandalo bus pasimokyta ir ateityje tokie dalykai nesikartos. Drauge jis pripažino, jog visose pokomunistinėse šalyse panašių politinių krizių ar pseudokrizių – kilusių arba sukurtų – buvo ir bus. „Manau, laikui bėgant paaiškės, ar tai buvo mūsų demokratinio augimo sunkumai, ar buvome sumaniai manipuliuojami nedraugiškų išorės jėgų”, – sakė prezidentas.

Seimui ir buvusiam VSD vadovui Arvydui Pociui iškasus karo kirvį V.Adamkus buvo kaltinamas perdėta simpatija susikompromitavusiam saugumo vadui. Tačiau gegužės 24-ąją, demonstruodamas, kad klausimui skiria ypač daug dėmesio, V.Adamkus pats atvyko į Seimą pristatyti naujo VSD šefo Povilo Malakausko. Šią antrą kartą teikiamą kandidatūrą gana skeptiškai vertino visos Seimo frakcijos. Kad jai būtų pritarta, nemažą derybinį ir pogrindinį darbą atliko prezidento patarėjai. Atleisdamas A.Pocių šalies vadovas tikino, jog tokio žmogaus negalima palikti gatvėje, ir vis dar rūpinosi jo ateitimi.

Savo klaidų nevertino

Per likusius dvejus metus iki kadencijos pabaigos prezidentas daugiau dėmesio ketina skirti vidaus gyvenimo problemoms, ypač teismų pertvarkai, mokslo ir studijų bei sveikatos apsaugos reformai. „Žinoma, vienas, be Seimo ir Vyriausybės paramos, nedaug ką nuveiksi”, – prisipažino jis. V.Adamkus palankiai vertino metus dirbančios Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės veiklą. Pasak jo, kad mažumos suformuotas ministrų kabinetas sėkmingai dirba – stiprėjančios demokratijos pavyzdys. Tačiau prezidentas pasigedo ryžtingesnių Vyriausybės žingsnių vykdant kai kurias reformas.

Paklaustas apie savo per praėjusius metus padarytas klaidas, prezidentas atsakė pats nenorįs jų vertinti, nes tai nuolat daro žiniasklaida. „Skaitydamas komentarus ir kalbas, vertinimus ir analizes, galvoju, kad visa mano veikla yra ištisa virtinė netikslių darbų, neišpildytų įsipareigojimų. Palieku tai vertinti kitiems, o iš tų vertinimų stengsiuosi pasimokyti ir daugiau tokių klaidų nebedaryti”, – kalbėjo V.Adamkus.

Tualetai neminėti

Dar apie vieną Prezidentūros skandalą vakarykštės sukakties proga apskritai nebuvo užsiminta. Laukiant Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II vizito 2006-ųjų spalį, be kelių rūmų patalpų, buvo suremontuoti ir tualetai. Jie įrengti itin prabangiai – dviejų tualetų užuolaidos, santechnikos įranga ir prieškambario baldai buvo užsakyti Italijoje, garsiam dizaineriui Gianni Versace priklausiusioje įmonėje. Tualetų remonto ir montavimo darbai atsiėjo 200 tūkst. litų. Protestuodama prieš tokį pinigų švaistymą Prezidentūrą paliko ilgametė finansininkė Irena Bigelienė.

Dar didesnis skandalas kilo, kai Prezidentūros kancleris Osvaldas Markevičius pareiškė, kad medžiagas ir įrangą rūmų tualetams parinko prezidento V.Adamkaus asistentė Božena Krasovskaja ir pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė. Tokie pareiškimai O.Markevičiui kainavo kanclerio postą. V.Adamkus pabrėžė nebematąs galimybių toliau su juo dirbti, todėl šiam teko atsistatydinti.

Atmetė 18 įstatymų

Nuo 2006-ųjų liepos iki dabar prezidentas gavo iš Seimo pasirašyti 350 įstatymų. 18 jų šalies vadovas grąžino svarstyti iš naujo (2005-2006 metais gavo 270 įstatymų, grąžino – 5). Keturiais atvejais parlamentarai sutiko su prezidento pataisomis, devyniais – jas atmetė, trimis – įstatymą nutarė laikyti nepriimtu. Didžiausią kai kurių Seimo narių bei dalies visuomenės nepasitenkinimą sukėlė balandį V.Adamkaus atmestas vienas iš viso vadinamojo liustracijos paketo įstatymų, kuriuo KGB rezervo karininkus mėginta prilyginti kadriniams bei taikyti profesinius ribojimus. Po šio veto prezidentui teko išgirsti nemažai užgaulių žodžių.

V.Adamkus pateikė parlamentui vieno įstatymo projektą (pernai – du).

Per metus su įvairiais vizitais prezidentas buvo išvykęs 25 kartus (pernai – 34), Lietuvą aplankė 15 užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų vadovų. Tarp jų – karalienė Elžbieta II ir Japonijos imperatorius.

Per šį laikotarpį prezidento kanceliarija gavo daugiau kaip 16 tūkst. laiškų (pernai – 17,7 tūkst.). Daugiausia piliečiai šalies vadovui skundėsi dėl vilkinamų žemės grąžinimo ir kito nekilnojamojo turto reikalų, teismų bei teisinių institucijų, taip pat savivaldybių administracijų veiklos. Apklausų duomenimis, 2007-ųjų birželį V.Adamkumi pasitikėjo 61,6 proc. respondentų (2006 metų birželį – 58,2 proc.).

Pirmą kartą V.Adamkus buvo prezidentas 1998-2003 metais. Naujojo Lietuvos vadovo rinkimai turėtų vykti 2009-aisiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.