Lietuvos menas skinasi kelią Briuselyje

Nuo šių metų atsiradusia galimybe eksponuoti savo darbus Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje būstinėje džiaugiasi ir Lietuvos menininkai, ir atstovybės darbuotojai.

Atrodo, ten, kur atstovaujama didiesiems Lietuvos interesams – Europos Sąjungos institucijose, menui lyg ir nėra vietos. Dar didesnę nuostabą kelia, kai mūsų šalies meną imasi propaguoti žmonės laisvu nuo tiesioginio darbo metu ir drauge atveria naujas Briuselio erdves Lietuvos kūrėjams.

Pirmoji – iš UNESCO būstinės

„Džiaugiamės šiemet vasarį nusipirkę parodų įrangą. Pirmoji buvo iš UNESCO būstinės Paryžiuje perkelta fotografijų ekspozicija apie dviračių taikos žygį per pasaulį (nuotraukų autoriai – 2000 metais aplink pasaulį dviračiais važiavę lietuviai), – pasakojo Lietuvos nuolatinės atstovybės ES pirmoji sekretorė, atstovė spaudai ir ryšiams su visuomene Jurgita Apanavičiūtė. – Paskui surengėme grafiko Andrėjaus Griešiaus parodą. Kai kuriuos jo darbus parodėme Sablone, Briuselio menininkų kvartale. Šio kvartalo galerija „K” mielai priėmė A.Griešiaus darbus; vienas net buvo sėkmingai parduotas. Galerijos savininkas prancūzas bendradarbiauja su naujosiomis Europos Sąjungos valstybėmis, eksponuoja tų šalių menininkų darbus.”

Bus įsigyjama darbų

Kaip teigė J.Apanavičiūtė, toje pačioje galerijoje lapkričio mėnesį bus rengiama Vilniaus „Mažosios galerijos” paroda. Per ją ketinama pristatyti keturių tapytojų, keturių skulptorių ir vieno juvelyro darbus. Ekspozicija bus prieinama visam miestui, patikusius kūrinius lankytojai galės ir įsigyti. Atsidėkodama už tarpininkavimą „Mažoji galerija” paskolino paveikslų Lietuvos atstovybės patalpoms ir ES Taryboje esančiam Lietuvos delegacijos biurui papuošti. Vykstant ES šalių vadovų susitikimui mūsų prezidentas ir ministras pirmininkas atkreipė dėmesį į ten eksponuojamus įspūdingus menininkės Danguolės Dauknytės darbus.

Neseniai atstovybėje vyko skulptoriaus Antano Žukausko kūrinių iš akmens, medžio, metalo, didelio formato erdvinių asambliažų paroda. Šiuo metu interjerą puošia kuklūs ir elegantiški fotografo Tomo Razmaus Briuselio ir kitų Belgijos miestų vaizdai. Netrukus T.Razmaus darbus pakeis iš Seimo atvežtų fotografijų paroda „Lietuva – jau Europos Sąjungoje”. Rugsėjo mėnesį planuojama eksponuoti jaunos menininkės Eglės Micikevičiūtės darbus. Ši lietuvė, laimėjusi Japonijos meno stipendiją, visus metus gyveno Japonijos kaime ir tapė. Birželį su jos naujausiais kūriniais jau susipažino UNESCO patalpose Vilniuje esančios parodų salės lankytojai.

Nekainuojanti erdvė

J.Apanavičiūtė įsitikinusi, kad nuo šiol parodos vyks nuolat ir tikrai nestigs pageidaujančiųjų eksponuoti savo darbus. „Menininkai nori pristatyti savo kūrybą užsienyje, o jos eksponavimas atstovybės patalpose nieko nekainuoja, – kalbėjo J.Apanavičiūtė. – Tad kodėl tuo nepasinaudoti? Ir menininkai patenkinti, ir mes džiaugiamės darbų įvairove. Be to, kūrėjams tai ir tam tikras jų darbo įvertinimas.”

Paklausta, ar atstovybė nebijo, kad tokiomis galimybėmis norintys pasinaudoti menininkai užplūs Briuselį, J.Apanavičiūtė atsakė: „Tegul tik plūsta. Mes jau atsirinksime. Labai džiaugiamės ambasadoriaus Ryčio Martikonio pastangomis atstovybėje ir ne tik joje rengti Lietuvos menininkų darbų parodas. Ambasadoriui tiek Lietuvos meno, tiek pačios lietuvybės propagavimas rūpi iš širdies. Dabar, kai būna kelių dienų tarp parodų pertrauka, kolegos jau niurna, klausia, kur nauja ekspozicija. Be meno pasidarė nyku.”

Kvies galerijų savininkus

J.Apanavičiūtė užsiminė, kad jau kilo mintis ateityje rengiant parodas į jų atidarymus pakviesti išskirtinę publiką – galerijų savininkus, meno ekspertus, kitus specialistus. Taip Lietuvos menininkams atsivertų dar daugiau galimybių išplaukti į platesnius vandenis. „Pradžia buvo labai kukli. Kvietėme lietuvių bendruomenės narius, diplomatus. Iš pradžių jautėmės nedrąsiai, nežinojome, kaip žmonės reaguos į mūsų siūlomą naujovę, – prisiminė J.Apanavičiūtė. – Paaiškėjo, jog visus domina tokie renginiai. Ypač gražių atgarsių sulaukė A.Žukausko kūrinių paroda. Neatsitiktinai. Juk garsus mūsų skulptorius drauge su žmona dirbo visą dieną, kol sudėliojo darbus. Atstovybės kiemelis atrodė fantastiškai – kaip prašmatniausia meno galerija.”

Siūlys tris projektus

Šiuo metu atstovybė rūpinasi, kad nuo liepos 1 dienos Europos Sąjungai pirmininkaujanti Portugalija į Tarybos patalpas įsileistų Vilnių pristatančią parodą. Ją Briuselyje nori eksponuoti projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” rengėjai. „Tokiam tikslui tiktų labai gražiai restauruotas stiklu dengtas Europos Tarybos kiemas. Kiekviena pirmininkaujanti ES šalis šią erdvę papuošia savaip, – pasakojo J.Apanavičiūtė. – Portugalams norime pasiūlyti tris projektus, kad išsirinktų labiausiai derantį prie jų nuolatinių eksponatų. Nors Portugalijos kultūros ministerija pageidautų, jog šį pusmetį ten būtų tik jų šalies kultūros projektai, Portugalijos nuolatinės atstovybės ES ambasadorius mums geranoriškas. Jo nuomone, kieme atsirastų vietos ir Lietuvai. Kol kas deriname projektą ir laukiame Portugalijos kultūros ministerijos atsakymo.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.