Eksdiplomatas pralaimėjo bylą dėl draudimo dirbti su valstybės paslaptimis

Buvęs Lietuvos Generalinio konsulato Sankt Peterburge vicekonsulas Darius Ryliškis pralaimėjo bylą dėl draudimo dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informaciją.
Vilniaus apygardos administracinis teismas, ketvirtadienį uždarame posėdyje išnagrinėjęs buvusio diplomato skundą Užsienio reikalų ministerijai (URM) bei Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai, atmetė jį kaip nepagrįstą.

D.Ryliškis teismo prašė panaikinti Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos sprendimą bei užsienio reikalų ministro įsakymą, kuriuo jam buvo uždrausta dirbti su slapta informacija.

2003 m. liepos mėn. į URM kreipėsi Valstybės saugumo departamentas (VSD), pateikdamas operatyvinio tyrimo medžiagą, kurioje buvo nurodyti D.Ryliškio veiksmai, pažeidžiantys diplomatinės tarnybos saugumą. VSD be kitų aplinkybių nurodė ir tai, jog eksdiplomatas dėl neigiamų asmeninių ir dalykinių savybių tapo netinkamu dirbti su įslaptinta informacija.

Lietuvos URM vėliau pranešė, kad patikrinus Lietuvos diplomatinių atstovybių konsulinę veiklą, buvo nustatyta, kad septyni diplomatai, tarp kurių buvo ir D.Ryliškis, sistemingai pažeidinėjo Lietuvos vizų išdavimo tvarką.

D.Ryliškis, kuris pats parašė atsistatydinimo pareiškimą, padavė URM ir sprendimą priėmusią komisiją į teismą, teigdamas, kad jam buvo darytas psichologinis spaudimas, ir siekė grįžti į tarnybą.

Eksdiplomatas skunde teismui teigė, jog jis nepažeidė darbo su įslaptinta informacija taisyklių, nes informacija, apie kurią kalbama, nėra ir tuo metu nebuvo įslaptinta.

Administracinis teismas 2004 m. dėl eksdiplomatų bylų kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar įstatymo nuostata neleidžianti apskųsti Valstybės paslapčių koordinavimo komisijos sprendimo neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad skųstos Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo bei Administracinių bylų teisenos įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.