Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai perspėja visus gyventojus, kad vasaros metu reikėtų valgyti tiktai šviežią maistą, gerai nuplautus vaisius ir daržoves, nes atšilus orams, galima tikėtis per maistą plintančių žarnyno infekcinių ligų padidėjimo.
Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kauno apskrities gyventojų sergamumas dizenterija (šigelioze) didėja. Per šių metų pirmąjį pusmetį Kauno apskrities gyventojai tris kartus dažniau sirgo dizenterija palyginus su 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu. Registruojama daugiau susirgimų šia liga atvejų ir Kauno mieste: kai 2006 m. pirmąjį pusmetį buvo užregistruotas vienas atvejis, 2007 m. – net 5.
Iki šiol buvo užregistruoti pavieniai dizenterijos atvejai, tačiau šių metų liepos 4 – 9 dienomis į Kauno miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipėsi net dvylika 17 – 36 metų amžiaus kauniečių, kuriems nustatytos tikėtinos ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų diagnozės. Dviems iš dvylikos susirgusiųjų liepos 10 d. dizenterijos diagnozė pasitvirtino, nes buvo aptiktas S. sonnei sukėlėjas. Septyni ligoniai buvo hospitalizuoti į Kauno miesto 2-ą klinikinę ligoninę, penki gydomi ambulatoriškai.
Kauno visuomenės sveikatos specialistams atlikus ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkio epidemiologinį tyrimą nustatyta, kad šie ligoniai liepos 3 – 5 dienomis pietavo vienoje Kauno miesto kavinėje-bare, valgė įvairius mėsos patiekalus su daržovėmis. Tą pačią dieną informuota Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Kauno miesto VMVT) tam, kad įvertintų galimo infekcijos perdavimo veiksnio riziką. Šių metų liepos 10 d. atlikto patikrinimo metu įvertintos įmonės žaliavų ir produktų laikymo sąlygos, tinkamumo vartoti terminai, patiekalų gamybos technologinis procesas, savikontrolės sistema, paimti maisto produktų, vandens mėginiai ir nuo aplinkos paviršių ploviniai. Nustačius pažeidimus Kauno apskrities VMVT viršininko sprendimu nuo liepos 10 d. šios įmonės veikla sustabdyta. Šešios įmonės virtuvės darbuotojos nukreiptos pasitikrinti sveikatą. Epidemiologinis tyrimas dar vyksta, nes ir atliktų laboratorinių tyrimų atsakymų duomenys padės suformuluoti galutinę šio protrūkio atsiradimo ir išplitimo išvadą.
Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė primena, kad per maistą plintančioms žarnyno infekcinėms ligoms būdingas sezoniškumas. Bakterinės etiologijos žarnyno infekcijomis (šigelioze, salmonelioze, kampilobakterioze ir kt.) dažniausiai sergama šiltuoju metų laiku – nuo gegužės iki lapkričio mėn.
Per maistą plintančias žarnyno infekcines ligas sukeliančios bakterijos šiltomis oro sąlygomis gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekusios į maisto produktus – daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypatingai jei toks maistas kelias valandas laikomas 20°C ir aukštesnėje temperatūroje.
Kadangi efektyvių skiepų nuo šių ligų nėra, pagrindinė profilaktikos priemonė yra saugus maistas ir asmens higiena, t.y. švarios rankos ir švari aplinka.