Europos Parlamentas: Europos energetikos rinka turi būti atvira ir decentralizuota

ES energetikos politikoje pagrindinį dėmesį reikėtų skirti kovai su klimato kaita, priklausomybės nuo importo ribojimui, ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimo skatinimui. Be to, svarbu tobulinti energetikos reguliavimą ir kuo greičiau baigti liberalizuoti Europos energetikos rinką. Tai teigiama antradienį Europos Parlamento patvirtintoje ataskaitoje.

Liberalizuoti ES elektros ir dujų rinką buvo numatyta dar 1996 ir 1998 m. priimtose ES direktyvose. Tuo tarpu 2003 m. priimtais teisės aktais nutarta iki 2004 m. liepos liberalizuoti ne namų ūkiams skirtų dujų ir elektros rinką, o iki 2007 m. liepos – visą dujų ir elektros rinką. Europos Komisija yra išreiškusi nepasitenkinimą tuo, kaip valstybės įgyvendina šias direktyvas, todėl ji dar šiemet rengiasi pasiūlyti priemonių padėčiai pataisyti.

Europos parlamentarai ragina ES šalių vyriausybes užtikrinti visišką ir veiksmingą galiojančių liberalizavimo direktyvų perkėlimą, taip pat „neberemti vadinamųjų nacionalinių čempionų ir nepriimti protekcionistinių teisės aktų, trukdančių plėtoti integruotą Europos energetikos rinką”. Parlamentas teigia, kad „valstybės nuosavybė elektros ir dujų rinkose yra viena iš pagrindinių rinkos iškraipymo visoje ES priežasčių”.

Parlamentas atkreipia dėmesį, kad decentralizuota energetikos infrastruktūra ir gamyba gali užtikrinti didesnį energijos tiekimo saugumą. Deputatai sutinka su Europos Komisijos nuomone, jog geriau diversifikuoti dujų tiekimo maršrutus ir technologijas, o ne kaupti didžiules dujų atsargas.

Europos parlamentarai mano, kad „perdavimo sistemų nuosavybės išskyrimas yra veiksmingiausia priemonė skatinti investicijas į infrastruktūrą nediskriminuojančiomis sąlygomis, taip pat sąžiningą naujų dalyvių prieigą prie tinklo ir rinkos skaidrumą”.

Deputatai ragina ES šalis laipsniškai panaikinti apibendrintų reguliuojamųjų tarifų taikymą. Europos parlamentarų nuomone, kainų reguliavimas turėtų būti leidžiamas tik kraštutiniais atvejais – siekiant apsaugoti pažeidžiamus ir nepalankioje padėtyje esančius vartotojus, kartu nekenkiant sąžiningai konkurencijai. Parlamentas taip pat ragina Europos Komisiją dar šiemet pasiūlyti Energijos vartotojų chartijos projektą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.