Maskva pasiryžusi atsakyti į nedraugiškus Londono veiksmus dėl „Lugovojaus bylos”

Maskva tikisi, kad Didžiosios Britanijos valdžia nesiims aštrinti santykių su Rusija dėl atsisakymo išduoti Andrejų Lugovojų – pagrindinį buvusio specialiųjų tarnybų darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo bylos įtariamąjį.

„Tikiuosi, kad mūsų partneriai Britanijoje apsigalvos”, – sakė agentūrai „Interfax” ketvirtadienį informuotas šaltinis Rusijos sostinėje, komentuodamas britų žiniasklaidos pranešimus apie galimą Rusijos diplomatų išsiuntimą.

Šaltinis neatmetė galimybės, kad Londono reakciją į Maskvos atsisakymą išduoti Rusijos verslininką A.Lugovojų padiktavo vidaus politikos motyvai.

„Tikriausiai naujasis Didžiosios Britanijos ministrų kabinetas taip nori įsitvirtinti, bet tam pasirinko ne patį geriausią būdą”, – pažymėjo jis.

Atsakydamas į klausimą, kaip reaguos Maskva, jeigu Londonas žengs nedraugiškus Rusijai žingsnius, pavyzdžiui, išsiųs iš šalies rusų diplomatus, šaltinis sakė: „Žinoma, mes nepaliksime to be atsako”.

Britanijos spauda ketvirtadienį rašo, kad Londonas protestuodamas dėl atsisakymo išduoti įtariamą verslininką pirmą kartą per dešimtmetį gali išprašyti iš šalies Rusijos diplomatus.

Savo ruožtu Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas pataria Londonui užuot darius vis griežtesnius pareiškimus dėl Rusijos, perduoti mūsų teisėsaugos institucijoms surinktą medžiagą pagal kaltinimą A.Lugovojui.

„Aš patariu Britanijos valdžiai liautis platinus per žiniasklaidos priemones grasinimus Rusijai, o imtis realaus darbo. Tai yra perduoti Rusijos teisėsaugos institucijoms visus surinktus įrodymus A.Lugovojaus ir A.Litvinenkos byloje ir sudaryti galimybę Rusijos teisingumui viską išsiaiškinti”, – sakė K.Kosačiovas.

Jis pažymėjo, kad jeigu pasitvirtins pranešimai apie galimą Rusijos diplomatų išsiuntimą iš Londono, „tai reikš, kad ilgam žlugo Britanijos politika, susijusi su Rusija, ir už tai visa atsakomybė teks Britanijai”.

Buvęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) karininkas A.Litvinenka, pabėgęs 2000 metais į Britaniją, mirė 2006 metų lapkričio 23 dieną, eidamas 44 metus. Britanijos sveikatos apsaugos agentūros specialistai nustatė jo organizme didelį kiekį radioaktyvaus polonio -210. A.Lugovojus buvo susitikęs su A.Litvinenka prieš kelias savaites iki jo mirties Londone.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.