Būsimi elektros akcizai nurodomi skirtingai

Būsimi elektros akcizai, kuriuos Lietuva pagal įsipareigojimus stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartyje mokės nuo 2010 metų, nurodomi skirtingai.

Iki 2009 m. gruodžio 31 d., t.y. antrojo Ignalinos atominės elektrinės uždarymo datos, akcizo už elektrą, kaip už kitus energetikos išteklius, pavyzdžiui, naftos produktus, mokėti nereikės.

Finansų ministerija aiškina, kad Lietuva yra išsiderėjusi, jog iki 2010 m. elektros energijai mes galime taikyti sumažintą akcizo tarifą arba visai jo netaikyti. Pasinaudota galimybe jo netaikyti. Akcizų įstatyme numatyta, kad elektros energijai, naudojamai verslo tikslams, taikomas 1,8 Lt/MWh akcizo tarifas, o visai kitai elektros energijai turėtų būti taikomas 3,5 Lt/MWh tarifas. Tokiu atveju gyventojams viena kilovatvalandė pabrangtų 0,35 cento, verslui – 0,18 cento.

Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas „Lietuvos rytui” nurodo kitus skaičius. Jo teigimu, gyventojams elektros kaina turėtu kilti maždaug 12 ct/kWh, o verslo naudojama elektra turėtų būti brangesnė 7 procentais.

Prognozuojama, kad elektros energija Lietuvoje brangs ne tik dėl netenkamos galimybės turėti pigesnės elektros, kurią dabar gamina Ignalinos atominė elektrinė, bei būsimų akcizų, bet ir dėl kilsiančių energetikos kuro kainų. Naujosios atominės jėgainės gaminama elektra bus brangesnė ir dėl investicijų, kurios turės atsipirkti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.