Rusija keičia kovos su JAV priešlėktuviniu skydu Europoje taktiką

Rusija, nesurasdama būdo priversti Jungtines Valstijas atsisakyti priešraketinės gynybos (PRG) Europoje, nusprendė padėti Vašingtonui parengti tokią PRG sistemą, kuri tenkintų abi šalis.
Rusija aršiai kritikavo Vašingtono ketinimą dislokuoti PRD sudedamąsias dalis Vidurio Europos šalyse, grasindama nutaikyti savo raketas į objektus Europoje ir sukeldama nuogąstavimus, kad gali prasidėti naujas šaltasis karas.

Tačiau praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pakeitė taktiką, pasiūlęs sukurti kolektyvinę PRG, kurioje dalyvautų Rusija ir platesnis Europos šalių ratas.

„Vyksta tam tikri pokyčiai nuo konfrontacinio prie labiau subalansuoto požiūrio”, – sakė JAV ir Kanados instituto Maskvoje vadovo pavaduotojas Viktoras Kremeniukas.

„Pripažįstamas faktas, kad raketinės gynybos sistema gali būti tikslinga, ir kad mes turime ką pasiūlyti. Dalyvavimas tokioje sistemoje atitiktų mūsų interesus ir padėtų užtikrinti, kad ji nekeltų grėsmės Rusijai”, – sakė V.Kremeniukas.

Tai dar nereiškia, jog Kremlius visiškai atsisakė grasinimų. Pirmasis Rusijos vicepremjeras Sergejus Ivanovas, laikomas vienu įtikimiausių V.Putino įgaliojimų perėmėju, sakė praėjusią savaitę, kad jeigu JAV toliau įgyvendins savo projektą, Rusija pritrauks savo raketas prie pat Europos Sąjungos (ES) sienos.

Tačiau šaltinis Kremliuje pažymėjo, kad tai – stropiai suderinto požiūrio dalis – V.Putino siūlomas pridėti prie meduolio rimbas.

„Ivanovas nieko nesako šiaip sau”, – sakė pareigūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.