Aferistės neranda nei skolintojai, nei policija

Kaišiadoriškė Alina Tomkuvienė savo gimtajame mieste jau seniai skandalingai pagarsėjusi. Moteris sugebėjo apgaule išvilioti iš bendrovių, bankų, privačių asmenų daugiau kaip pusę milijono litų. Ne kartą buvusi teisiama ji nuolat išsisukdavo nuo bausmių. Šiuo metu aferistė slapstosi nuo policijos, nors teismo sprendimu seniai turėtų leisti laiką pataisos namuose.

Policijos jau beveik pusmetį ieškoma Alina Tomkuvienė sugeba likti nematoma ir toliau sėkmingai šokdina tiek teismus, tiek antstolius, tiek apgautus žmones. Moteris ilgus metus vedžiojo už nosies ne tik privačius asmenis, bet ir tokias solidžias įstaigas kaip bankai. Jos skolų sąrašas begalinis.

Nauji pėdsakai

Dešimtis tūkstančių litų A.Tomkuvienė išgavo iš „Snoro”, „Lietuvos kuro”, net iš Valstybinės mokesčių inspekcijos. Jau nekalbama apie mažas bendroves, iš kurių ji išviliojo kad ir mažesnes, bet visgi solidžias sumas. Bendra teismų apgautiems skolintojams priteista suma siekia beveik 700 tūkst. litų.

Antstolis Darius Jonaitis tikina, esą A.Tomkuvienė sugebėjo išvilioti kur kas daugiau pinigų. Tačiau į antstolio kontorą dėl moters esą pasisavintų pinigų skambinantys nukentėjusieji dažnai net pareiškimo nerašo. Dauguma žmonių tik numoja ranka sužinoję, kokio dydžio sumą A.Tomkuvienė esanti įsiskolinusi, nes supranta, kad pinigų vis tiek neatgaus. Pagal įstatymus skolas pirmiausia turi atgauti bankai bei kitos solidžios institucijos.

Negana to, pareigūnai prieš kelias dienas tiesiogine to žodžio prasme griebėsi už galvos. Jų įnirtingai ieškomos kaišiadoriškės pėdsakai prieš kelias dienas pastebėti Kaune. Viena šio miesto gyventoja kreipėsi į policiją ir pareiškė, kad iš jos apgaule išviliota 10 tūkst. litų. Pasak policijos pareigūnų, dėl šio nusikaltimo įtariama A.Tomkuvienė. Kur ir kieno padedama ji sugeba pasislėpti, pareigūnams tebėra mįslė.

Pavykdavo išsisukti

59-erių sulaukusi moteris ant piršto vynioja tiek policiją, tiek ne vieno miesto ir apygardos teismus. Jai buvo kelta ne viena byla. Pirmą kartą laisvės atėmimu dviem mėnesiams A.Tomkuvienė buvo nuteista dar 2003-iaisiais. Tačiau tuomet paskelbta amnestija nuo pataisos namų ją išgelbėjo.

Vėliau bylos A.Tomkuvienei buvo keliamos kasmet. Tačiau moteris vis išsisukdavo. Vienur atsipirko bauda, kitur – bausmės atidėjimu. 2005 metų birželį Panevėžio apygardos teismas ją nuteisė trejiems metams, bet ir vėl bausmę atidedant. Tačiau moteris tokiais atvejais taikomų apribojimų nesilaikė.

Galiausiai jau šiemet į Kaišiadorių rajono apylinkės teismą nebeiškentę kreipėsi antstoliai, prašydami bausmės atidėjimą A.Tomkuvienei panaikinti. Tai ir buvo padaryta. Tačiau suimta moteris ir šiuo atveju sugebėjo rasti išeitį.

Steigimas užstrigo

Policijos pareigūnai A.Tomkuvienę buvo sulaikę keliskart. Kaišiadorių rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Algis Staliulionis LŽ sakė jau pats gerai neatsimenantis, kiek tų sulaikymų buvo. Tačiau kaišiadoriškė vis būdavo paleidžiama. Nebesuskaičiuojamų teismų posėdžiuose ji šiuo metu nedalyvauja. A.Tomkuvienės advokatas Algirdas Cegelis neseniai teismo posėdyje pareiškė, kad savo namuose Kaišiadorių rajono Miežonių kaime ji nebegyvenanti, tad teismo šiuo adresu siunčiami šaukimai klientės nepasiekia. Dabartinės A.Tomkuvienės buvimo vietos advokatas teigia nežinantis.

Nepatvirtintais duomenimis, moteris yra pateikusi prašymą skirti jai sklypą pačiame Kaišiadorių centre neva mokslo įstaigai steigti. Tačiau prašymas galįs būti registruotas ir ne jos vardu. LŽ žiniomis, po to, kai paspruko nuo policijos, A.Tomkuvienė į savivaldybę nesikreipė. A.Staliulionis LŽ patvirtino girdėjęs, kad ji esą norėjo kviestis kažkokius profesorius, tačiau savo sumanymo neįgyvendino, mat teko slėptis.

Dingo išleista gydytis

A.Tomkuvienė po paskutinio sulaikymo turėjo būti nuvežta į Kauno tardymo izoliatorių, o iš jo – į Panevėžio moterų pataisos namus atlikti bausmės. Nors į izoliatorių ji šiemet vasario pabaigoje pateko, pataisos namuose jos nesulaukta. Tai LŽ patvirtino laikinai einanti pataisos namų direktoriaus pareigas Nijolė Vaitkutė. Į paklausimą ji raštu atsakė, kad tokios nuteistosios Panevėžio moterų pataisos namuose nebuvo.

Kaišiadorių policininkai tik skėsčioja rankomis. Neoficialiais duomenimis, moteris esą skundėsi sutrikusia sveikata ir buvo išleista gydytis į Kauno klinikas.

Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnai LŽ teigė, kad A.Tomkuvienė pas juos tepabuvo keletą dienų. Į laisvę ji išleista Pasvalio rajono apylinkės teismo sprendimu. Teismas kaišiadoriškei skirtos realios laisvės atėmimo bausmės nepanaikino, tačiau jos vykdymas buvo atidėtas dviem mėnesiams, esą moteris turėjusi pasigydyti. Tačiau pasigydžiusi A.Tomkuvienė neprisistatė pareigūnams – dingo kaip į vandenį.

Nepagailėjo ir vyro

Kaip A.Tomkuvienė išviliodavo didžiules sumas, težino ji pati. Bylose esama duomenų, kad moteris esą klastojusi dokumentus ir taip gaudavusi pinigų.

Miežonių kaimo gyventojai težino A.Tomkuvienės ir jos buvusio vyro Pranciškaus Tomkaus istoriją. Su sunkią fizinę negalią turinčiu P.Tomkumi Alina išsiskyrė 2000-aisiais. Tuomet jai atiteko pusė namo Miežonyse. Antstoliams išieškant priteistą turtą buvo paskelbtos varžytynės. Pasak antstolio D.Jonaičio, joms savininkė neprieštaravo. Tačiau vėliau buvo kreiptasi į teismą ir reikalaujama užginčyti teismo sprendimą padalyti namą buvusiems sutuoktiniams ir priteisti A.Tomkuvienės namo pusę vyrui.

Pasak teisininkų, tai gudrus ėjimas, nes P.Tomkui tapus viso namo savininku, iš jo buvusios žmonos nebebūtų ką išieškoti. Tuomet oficialiai ji nebeturėtų jokio turto.

Į teismą esą kreipėsi pats P.Tomkus. Pateiktose neva jo ranka rašytų raštelių kopijose aiškinama, kad jis esą skolinęs Alinai pinigų, be to, daręs namo remontą už keliasdešimt tūkstančių litų, tad dabar namas jam esą ir priklausąs. Tačiau antstoliams kyla didelių abejonių, iš kur jau seniai nedirbantis, itin mažas pajamas turintis vyras galėjo gauti tiek pinigų. Nepatvirtintais duomenimis, esama įtarimų, kad paskolos raštelius už buvusį vyrą esą rašydavusi pati A.Tomkuvienė.

Į teismą buvo kreiptasi ir dėl anstolių, kurie kaltinti neteisėtais veiksmais. Pareiškimas vėl rašytas P.Tomkaus. Kaišiadorių rajono apylinkės teismas jau keturis kartus pripažino varžytynių aktą galiojančiu, nes neįžvelgė jokio antstolio padaryto pažeidimo. Tačiau į Kauno apygardos teismą tebeplaukia skundai dėl šios bylos, o jis grąžina bylą iš naujo nagrinėti apylinkės teismui.

A.Tomkuvienė esą jau po skyrybų sugebėjo pasiekti, kad jos buvusiam sutuoktiniui būtų skirta rūpyba. Tad moteris, kaip rūpintoja, turi visas iš to kylančias teises. Tačiau, kol yra policijos ieškoma, moteris tai gali daryti nebent per savo advokatą. Su A.Cegeliu LŽ susisiekti nepavyko.

Tėvu rūpinasi tik dukra

Kaimo žmonės patvirtino, kad buvusios P.Tomkaus žmonos kelerius metus niekas nematė. Įsiteisinusi kaip pirmos grupės invalido globėja, A.Tomkuvienė juo visiškai nesirūpina. Vyras būtų visai paliktas likimo valiai, jei ne Kaišiadoryse gyvenanti jo duktė Daiva. Pasak kaimynų, ji atvažiuojanti kas vakarą. Miežonys nuo Kaišiadorių yra vos už trejeto kilometrų, tad dukra gali pasirūpinti ir tėvu, ir jo laikomais šunimis. Senolių gatvėje esančio namo kieme jų laksto net keletas.

Pasirūpinti P.Tomkumi jo buvusiai žmonai artimiausiu metu vis tiek neteks. Pastebėjus ją Miežonyse, apie tai iš karto sužinotų policija. Moters pavardė seniai žinoma visos respublikos paieškos pareigūnams. Tačiau A.Tomkuvienė kol kas sugeba ne tik slapstytis, bet ir apgaule prasimanyti nemažai pinigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.