Vaizduotės šėlsmas Druskininkų teatro festivalyje

Druskininkų teatro festivalis jau spėjo „apšildyti” savo publiką, tačiau didysis jo maratonas prasideda šį savaitgalį. Penktadienį kurorto svečiams organizatoriai „užkurs” gydomąją pirtį, pristatys „vaikštantį” karaoke, kvies paspausti ranką tokioms įžymybėms kaip Čarlis Čaplinas. Šiemetinis festivalis kviečia išlaisvinti vaizduotę ir atrasti kitokį pasaulį. Ne veltui konkursinę jo programą liepos 13 -14 d. pradės Lietuvoje pirmą kartą viešintis teatras „Image” iš Prahos, scenoje kuriantis netikėtą spalvų ir formų nuotykį.

Plačiai atmerktos akys

Kuo šis čekų teatras skiriasi nuo kitų? Jis laužo logikos ir fizikos dėsnius. Stebuklai pasipila iš paslaptingos juodos dėžės.Jūs nematote ir negirdite aktorių – magija ir judesys perteikia tai, kas neišsakoma. Tragiška tampa komiška. Neįmanoma tampa įmanoma.
1989 m. choreografė Eva Asterova ir kompozitorius Aleksandras Čiharas ryžosi įkurti nepriklausomą teatrą, kuris apjungtų šiuolaikinį šokį, modernų džiazą, pantomimą; teatrą, siūlantį rafinuotą pramogą ir gerą dozę juoko. Taip prasidėjo Image – Black light theatre (Vaizdinių – Juodos šviesos teatro) istorija. Per šešis tūkstančius spektaklių įvairiuose pasaulio festivaliuose pristačiusių čekų sėkmė – reginys, suprantamas bet kokio amžiaus, tautybės ar rasės žmonėms. „Yra daug kultūrų, etninių grupuočių, tačiau visų mūsų estetikos pojūtis panašus. Mes tikime, kad siela suteikia teatrui gyvybę. O sielos kalba – viena”, – sako teatro įkūrėjas A. Čiharas.
Pirmosioms gastrolėms Lietuvoje Čekijos teatras paruošė geriausių numerių koliažą „The best of Image”: mistika dvelkiančių šviesos efektų, groteskiškų eksperimentų, kvapą gniaužiančių akrobatikos triukų, iš koto verčiančių pantomimos skečų. Aktoriai tvirtina, jog šį šou jie kaskart vaidina su didžiausiu malonumu, nes, pasak jų, visa, kas šauna į galvą, gali tapti realybe. Niekas nėra tai, kas atrodo. Niekas nėra absoliučiai juoda ar balta. „The best of image” – tai žvilgnis į mažą žmogų didelėje visatoje.

Meilės enciklopedija

Sekmadienį, liepos 15 d., iš Vytauto V. Landsbergio pasakos nužengęs briedis Eugenijus tyrinės įmanomas meilės rūšis. Režisierius lieka ištikimas pamėgtam savo žanrui – absurdo pasakaitėms, kupinoms išminties ir humoro, mėgstamoms ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų.
Režisierius spektaklyje žiūrovus perkelia į Labanoro girią ir linksmai pateikia įvairias meilės situacijas. Tai savotiška meilės situacijų enciklopedija, kurioje aistringai santykius aiškinasi, pykstasi, liūdi ir džiaugiasi briedis Eugenijus, lakštingala Izabelė ir karštai briedį pamilusi lydeka Ifigenija. „Dar kai rašiau knygą, galvojau apie lietuvių charakterio ypatybes ir mūsų tarpusavio santykius. Mes turime daug kompleksų – žmonės nelinkę rodyti jausmų, bijo bendrauti, todėl dažnai išgyvena nelaimingą meilę”, – sako V. V. Landsbergis. Meilės temą režisierius analizuoja pamokančiai. Jis aptaria tris meilės rūšis: meilę iš susižavėjimo, meilę iš prigimties ir dieviškąją meilę. Pagrindinį vaidmenį nuotaikingame ir dainingame spektaklyje sukūrė ir jam linksmą muziką parašė Jaunimo teatro aktorius, bardas Gediminas Storpirštis.

Kitoks teatras

Liepos 17, 18 festivalyje viešės Kaliningrado „Kitoks teatras” su spektakliu „Gertrūda”. Tai trupė, kuri savo pastatymų estetikai įkvėpimo ieško antikinių graikų tragedijų iškilmingume, asketiškoje viduramžių dvasioje, infantilumo nestokojančiame ampyre ir karnavaliniame baroko puošnume.
Spektaklio „Gertrūda” režisierė A. Tatarikova-Karpenko žymiąją Šekspyro tragediją „Hamletas” scenoje sutraukė iki trijų veikėjų. Trims moterims patikėta vaidinti viską: atšiaurų Elsinoro koloritą, kruviną epochą, filosofuojantį Hamletą, nykų jo tėvo šešėlį, subtilią Ofeliją, trumparegį Polonijų ir kitus. Režisierė apvertė tradiciją aukštyn kojom: išmoningai modernizuota klasika čia tampa madingai isteriška.
Tokio Hamleto gal dar ir nematėme – maištaujantis, trylikamečio mąstysenos paauglys iš visų jėgų besibraunantis į uždraustą tėvų miegamojo zoną. Siekiantis tuos suaugusius pamokyti kaip reikia mylėti. Ne tiek gedintis tėvo netekties, kiek įskaudintas motinos laimės.
Ar galima išvengti nusikaltimo aistros? Ar yra kas už ją galingesnio? Saldesnio, labiau kankinančio? Koks ją lydintis „teismo” nuosprendis? Greičiau klausia, nei atsako sukrečiančiai intymaus spektaklio kūrėjų grupė.
Panašius klausimus savitoje interpretacijoje pagal Franco Kafkos „Metamorfozę” kelia vieni iš pereitų metų Druskininkų teatro publikos favoritų – Alytaus teatras. Jų spektaklis – tai fantastinė tragikomiška istorija pasiaukojimo, pareigos ir kaltės tema.

Lemiamas – žiūrovų balsas

Ateinančią savaitę Druskininkų teatro festivalis taip pat kvies į „Meistriškumo pamoką” su teatro ir televizijos aktore Nijole Narmontaite bei realybės šou „Kelias į žvaigždes” nugalėtoju Merūnu, vaikų numylėtinių „Keistuolių” nuotaikingus „Vaikystės etiudus”. „Kolonadoje” bliuzą „pjaus” pogrindinė klaipėdieičių grupė „Kontrabanda” su jos idėjiniu lyderiu – rašytoju Gintaru Grajausku. Organizatoriai primena ir ragina žiūrovus aktyviai dalyvauti festivalio geriausio spektaklio, aktoriaus bei aktorės rinkimuose. Jų sėkmę lems žiūrovų balsai. Nugalėtojų ir aktyviausių balsuotojų laukia specialūs žurnalo „Klubas” įstaigti prizai. Jų tarpe – metinė žurnalo prenumerata.

„Nemuno” sanatorijos salėje (T. Kosciuškos g. 6)
Liepos 13 – 14 d. 20 val.

Šviesos ir judesio šou „The best of Image”, Čekija

Liepos 15 d. 16 val.

Spektaklis visai šeimai „Briedis Eugenijus”

Liepos 17, 18 d. 20 val.
„Gertrūda”, Rusija. Spektaklis vaidinamas rusų kalba.
Liepos 19 d. 20 val.
F. Kafka „Metamarfozė”, Alytaus miesto teatras
Liepos 20 d. 20 val.
T. McNally „Meistriškumo pamoka”

Muzikiniame klube – restorane „Kolonada” (V. Kudirkos g. 22)
Liepos 21 d. 21 val.

Bliuzo grupė „Kontrabanda”, Klaipėda

Daugiau informacijos: www.okt.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.