Kelionėje – neplanuotos išlaidos

Žadama nemokama būtinoji medicinos pagalba Europos Sąjungos šalyse gali gerokai paploninti paciento piniginę. Pasirodo, jokių mokesčių medikams mokėti nereikia vos keliose ES šalyse. Daugelyje jų pacientas privalo išleisti nemažai lėšų už konsultacijas, gydymąsi ligoninėje, dantisto pagalbą, kompensuojamuosius vaistus ir netgi greitosios paslaugas.

Išduoda tūkstančius pažymų

Porą metų galiojanti Europos sveikatos draudimo kortelė, pakeitusi E111 formos pažymas, suteikia teisę privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiesiems 27 Europos Sąjungos ir dar keturiose kitose šalyse – Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje – gauti nemokamą būtinąją pagalbą.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informatikos ir statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Salvinija Andriušienė „Klaipėdai” sakė, jog vien per birželį tokių kortelių uostamiestyje išduota apie 1300, per pusmetį – apie 6 tūkstančius.

Užsienio klinikoms – 5 mln.

Kiek žmonių pasinaudojo galimybe gauti medikų pagalbą užsienyje, tikslios statistikos nėra. Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, pernai užsienio šalių klinikoms, kur gydėsi lietuviai, apmokėta sąskaitų daugiau nei už 5,5 milijono litų.

Kokiose šalyse žmonėms dažniausiai prireikia medikų pagalbos, tokia informacija kol kas nekaupiama. Pastaruoju metu Klaipėdos TLK specialistams vis dažniau tenka bendrauti su Skandinavijos šalių, Lenkijos, Vokietijos, Italijos kolegomis. Tačiau, pasak S.Andriušienės, išskirti vienos valstybės ji negalėtų.

Kompensuoja tik dalį

Nors ir skelbiama, kad būtinoji medicinos pagalba turintiems Europos sveikatos draudimo kortelę bus kompensuojama, tai tik dalis tiesos.

Užsienio kelionėse apsidraudusieji privalomuoju sveikatos draudimu visada turi turėti ne tik šią kortelę, bet ir pinigų, skirtų apmokėti už medicinos paslaugas, jei tokių prireiktų ištikus nelaimei ar užpuolus netikėtai ligai.

Daugelyje šalių pacientas pats privalo susimokėti už suteiktą pagalbą ir tik vėliau, pateikęs sąskaitas, gali tikėtis kompensacijos. Beveik visose šalyse pacientai privalo mokėti vadinamąjį paciento mokestį, kurio ligonių kasa nekompensuoja.

Ligonių kasų specialistai sakė, kad mažiausiai sukti galvą dėl mokesčių tenka keliaujantiems į Čekiją, Lenkiją, Latviją. Čia priemokų nėra arba jos visai simbolinės.

S.Andriušienė įspėjo, kad labiausiai savo kainomis ir priemokomis už medicinos paslaugas glumina senosios ES šalys. Pavyzdžiui, Belgija, Prancūzija ir Lichtenšteinas kompensuoja tik 70 proc. būtinosios medicininės pagalbos kainos. Tačiau Prancūzijos kainoms toloka iki dar didesnių Belgijos kainų.

Priklauso nuo gydytojo

Pasak S.Andriušienės, užsienio šalyje prisireikus būtinosios medicinos pagalbos, žmogus gali kreiptis tiesiai į gydymo įstaigą ir pateikti Europos sveikatos draudimo kortelę.

Ar pagalba yra būtina ir kokios jos reikia, sprendžia gydytojas.

Pagalbą teikiantis gydytojas turi atsižvelgti į numatomą lankymosi šalyje narėje trukmę, nes, vadovaujantis ES teisės aktais, asmeniui turi būti suteikta tokio masto pagalba, kad jam nereikėtų dėl medicininių priežasčių anksčiau laiko grįžti į šalį, kurioje yra apdraustas sveikatos draudimu.

Tvarka šalyse skiriasi

Kiekvienoje šalyje būtinosios pagalbos samprata ir vaistų kompensacijos dydžiai skiriasi.

Todėl Valstybinės ligonių kasos Tarptautinių ryšių ir ES integracijos skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė įspėjo, kad žmonės, kuriems reikalingi kompensuojamieji vaistai, pasirūpintų jais Lietuvoje.

„Jei kurie nors vaistai yra kompensuojami Lietuvoje, jie nebūtinai yra kompensuojami užsienyje. Svarbu šito nepamiršti”, – sakė J.Sabalienė.

Ji taip pat įspėjo ligos atveju Europoje kreiptis į gydymo įstaigą, kuri priklauso tos šalies nacionalinei sistemai. Privačioje gydymo įstaigoje teks mokėti pačiam.

Pinigus grąžina Lietuvoje

Gydytojui Europos sveikatos draudimo kortelę būtina pateikti dar prieš gaunant sveikatos priežiūros paslaugą. Pasirūpinti savo sveikatos draudimu reikia prieš išvykstant.

Jei išvykdamas į kelionę žmogus pamiršo kortelę arba ją prarado, ištikus nelaimei reikia apie tai informuoti vietos ligonių kasą. Pagal žmogaus gyvenamąją vietą ji susisieks su teritorine kasa. Pastaroji į užsienį išsiųs žmogaus draustumą liudijantį sertifikatą, kuris laikinai pakeis draudimo kortelę.

J.Sabalienė paragino žmones, kurie iš savo lėšų sumokėjo už būtinąją pagalbą ES šalyse ar Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje, grįžus į Lietuvą su visais dokumentais – kvitais, apmokėtomis sąskaitomis, išrašais, receptais – kreiptis į teritorinę ligonių kasą su prašymu kompensuoti išlaidas.

Austrija

Valstybinei sveikatos apsaugos sistemai priklausančiose ligoninėse reikia mokėti tam tikrą mokestį už kiekvieną dieną (apie 10-15 eurų). Šios išlaidos nekompensuojamos.

Vaistai, išrašyti pagal gydytojo, turinčio sutartį su regionine ligonių kasa, receptą, išduodami bet kurioje vaistinėje. Kiekvienam vaistui taikomas apie 4,45 euro mokestis.

Belgija

Jūs turėsite sumokėti gydytojui už paslaugas tam tikrą paciento mokestį. Taip pat pagal galiojančius Belgijos įstatymus turėsite mokėti už suteiktas ambulatorines, stomatologijos paslaugas ir vaistus, o vėliau kreiptis į Belgijos ligonių kasą, kuri kompensuos tam tikrą Jūsų išlaidų dalį. Paciento priemokos (mokestis) gali sudaryti: 25-40 proc. visos ambulatorinio ir stomatologinio gydymo paslaugų kainos; 0- 80 proc. visos vaistų kainos;

Stacionarinio gydymo paslaugos taip pat yra mokamos.

Čekija

Būtinoji medicinos pagalba Jums bus teikiama nemokamai.

Pacientas turi atlyginti dalį vaistų, įtrauktų į tam tikrą sąrašą, bei papildomos dantų priežiūros (odontologijos) paslaugų ir medžiagų kainos.

Vaistus Jums skiriantis gydytojas išrašys receptą ir išduos patvirtinimo pažymos (Potvrzení o nároku) kopiją, kurią Jūs turėsite pateikti kartu su receptu vaistinėje. Kai kurie vaistai yra visiškai kompensuojami, o už kai kuriuos pacientui reikia mokėti iš dalies arba visą kainą.

Danija

Paprastai už medicinos paslaugas pacientui reikia primokėti.

Nekompensuojami tie vaistai, kurių kaina yra mažesnė nei nustatytas limitas (apie 540 DKK – Danijos kronų). Tačiau asmenims, jaunesniems nei 18 metų, kompensuojama 50 proc. vaistų kainos.

Estija

Paprastai pacientas turi sumokėti gydytojui už paslaugas tam tikrą nustatytą mokestį (vadinamąją paciento priemoką).

Mokestis už gydytojo paslaugas: vizitas pas šeimos (bendrosios praktikos) gydytoją (dėl ambulatorinio gydymo) suaugusiesiems kainuoja iki 50 EEK; vizitas pas gydytoją specialistą (dėl ambulatorinio gydymo) – iki 50 EEK; gydymas dienos stacionare – iki 25 EEK už kiekvieną dieną; gydymas stacionare – iki 10 EEK per dieną.

Paciento mokestis netaikomas vaikams iki 19 metų, kai sprendžiamos problemos, susijusios su nėštumu arba gimdymu, jei reikalinga intensyvi priežiūra.

Pacientas turi sumokėti paciento mokestį už kompensuojamuosius vaistus (20 arba 50 EEK), o valstybė pagal vaisto kainą kompensuoja 100, 90, 75 arba 50 procentų likusios vaisto kainos dalies.

Vaikams iki 4 metų vaistai kompensuojami 100 proc.

Graikija

Gydymas ligoninėse yra nemokamas.

Jums gali tekti sumokėti iki 25 proc. vaisto kainos. Ši dalis nekompensuojama, ją reglamentuoja Graikijos teisės aktai.

Airija

Dėl neatidėliotinos medicinos pagalbos galite tiesiai kreiptis tiek į gydytoją specialistą, tiek į ligoninę. Greitosios medicinos pagalbos paslaugos Jums taip pat bus suteiktos nemokamai.

Vaistai išrašomi specialios formos recepte, pagal kurį vaistininkas išduoda kompensuojamuosius vaistus.

Islandija

Už kiekvieną apsilankymą (konsultaciją) pas gydytoją Jūs turėsite sumokėti tam tikrą nekompensuojamą paciento mokestį – apie 700 ISK (Islandijos krona).

Atsižvelgiant į vaistų rūšį, Jums gali tekti sumokėti nuo 0 iki 100 proc. vaistų kainos. Jei nepateiksite ESDK, už vaistus turėsite mokėti visą kainą.

Reikjavike už greitąją medicinos pagalbą Jums teks sumokėti visą kainą, kituose miestuose šios paslaugos kaina gali siekti apie 2400 ISK.

Ispanija

Būtinai atkreipkite dėmesį, kuriomis valandomis gydytojas dirba kaip valstybinio sveikatos apsaugos sektoriaus specialistas, o kuriomis – gydo privačiai. Labiausiai lankomose turistų vietovėse daugelis gydytojų teikia medicinos paslaugas privačiai, už kurias Jums teks mokėti visą kainą. Tokiu atveju Jūsų sveikatos priežiūros paslaugų išlaidos nebus kompensuojamos.

Jei atvejis yra skubus, galite kreiptis tiesiai į ligoninę, kurioje turite pateikti apdraustumą bei asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Taip pat prašykite, kad būtumėte paguldytas į bendrąją palatą, nes kitu atveju bus manoma, kad Jūs gydotės privačiai.

Greitosios medicinos pagalbos transportavimo paslaugos yra nemokamos, jei jos būtinos ir paskirtos gydytojo.

Nehospitalizuotiems pacientams būtini vaistiniai preparatai, jie turi sumokėti priemoką, kuri dažniausiai sudaro 40 procentų recepte nurodytos kainos. Už kitas oficialiai išrašytas terapines priemones mokama 10 procentų priemoka, bet ne didesnė kaip 2,64 euro, taikoma tam tikroms terapinių priemonių grupėms.

Italija

Vaistus, kuriuos Jums išrašys gydytojas, galėsite įsigyti vaistinėse. Už vaistus pacientas moka iš dalies arba visą kainą. Vaistai, kuriuos įsigijote be recepto, nekompensuojami.

Už medicinos pagalbą (konsultaciją, tyrimą) reikės sumokėti iki 36,15 EUR. Privataus gydymo išlaidos nekompensuojamos.

Jungtinė Karalystė

Jūs turėsite sumokėti gydytojui už paslaugas tam tikrą paciento mokestį, kuris yra nekompensuojamas.

Priemoka už medikamentą siekia apie £ 6,50 (svaro sterlingų). Išimtys taikomos vyresniems nei 60 metų asmenims, asmenims iki 18 metų, nėščiosioms.

Už dantų gydymą paciento priemoka gali sudaryti 80 proc. visos kainos (išimtys taikomos nėščiosioms, vaikams iki 16 metų, studentams iki 18 metų).

Kipras

Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK) negalioja šiaurinėje (Turkijos) Kipro dalyje. Rekomenduojame prieš vykstant būtent į šį regioną apsidrausti privačiuoju sveikatos draudimu.

Jūs turėsite sumokėti vadinamąjį paciento mokestį – 1 CYP (Kipro svarą) už kiekvieną apsilankymą (konsultaciją) pas gydytoją

Vaistai, kuriuos Jums išrašė valstybinei sveikatos sistemai priklausantis gydytojas, yra nemokami.

Greitosios medicinos pagalbos paslaugos nekompensuojamos.

Latvija

Paprastai gydytojui už paslaugas mokamas tam tikras mokestis (išskyrus stacionarinę neatidėliotiną pagalbą).

Už ambulatorines ir dienos stacionaruose atliktas procedūras (už kiekvieną atliktą procedūrą ar tyrimą) – 3,00 LVL.

Už gydymą ligoninėje (už kiekvieną dieną) mokama: rajonų daugiaprofilinėse ligoninėse – 5,00 LVL(Latvijos latai); specializuotuose centruose ir specializuotose ligoninėse – 4,00 LVL; vietos daugiaprofilinėse ligoninėse – 3,00 LVL; kitose ligoninėse ir sveikatos centruose – 1,50 LVL;

Bendra paciento įmokų suma už gydymą negali viršyti 80,00 LVL.

Lenkija

Gydymas ligoninėje yra nemokamas.

Už vaistus Jums teks mokėti priemoką. Priemoka gali siekti: dažniausiai 3,20 zł (zlotų) arba 5 zł;

tam tikrais atvejais 30 – 50 proc. vaisto kainos;

100 proc. vaisto kainos, jei vaistas neįtrauktas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Liuksemburgas

Atsižvelgiant į tai, kokios paslaugos Jums buvo suteiktos, gali būti kompensuojama 80, 95 ar 100 proc. gydymo kainos. Ligoninėje asmenims, vyresniems kaip 18 metų, teks sumokėti paciento mokestį už lovadienį (12 EUR per dieną). Už papildomą mokestį galite gauti I klasės palatą.

Jūs turėsite pats sumokėti už vaistus. Vėliau Jums gali būti kompensuojama 0, 40, 80 ar 100 procentų vaistų kainos.

Malta

Už gydytojo odontologo paslaugas turėsite sumokėti visą kainą. Šios išlaidos nekompensuojamos.

Už gydytojo išrašytus vaistus turėsite sumokėti visą kainą. Šios išlaidos nekompensuojamos.

Norvegija

Mokestis už bendrosios praktikos gydytojo paslaugas sudaro apie 114 NOK (Norvegijos krona) dienos metu, apie 168 NOK – vakare, naktį bei savaitgalį. Mokestis už gydytojo iškvietimą į namus sudaro apie 170 NOK dienos metu, apie 290 NOK – vakare, naktį bei savaitgalį.

Už gydytojo specialisto paslaugas reikia mokėti apie 201 NOK.

Vaikams iki 7 metų medicinos paslaugos teikiamos nemokamai.

Pateikę mėlynąjį receptą, Jūs turėsite primokėti 36 proc. vaistų kainos. Jei neturėsite su savimi ESDK, reikės sumokėti visą kainą.

Jei gydytojas Jums išrašė kitos spalvos receptą (pvz., baltą), Jums teks sumokėti visą vaistų kainą.

Už greitosios paslaugą Jums teks primokėti tam tikrą dalį transportavimo kainos.

Olandija

Už medicinos pagalbą turėsite sumokėti tam tikrą mokestį. Už viršijančią standartines normas ligoninės slaugą Jums taip pat teks sumokėti. Šios išlaidos nekompensuojamos.

Greitosios medicinos pagalbos paslaugos yra nemokamos tik tuo atveju, jei gydytojas nusprendžia, kad jos yra būtinos.

Atsižvelgiant į vaistų rūšį, už vienus iš jų pacientas nieko nemoka, už kitus moka iš dalies arba visą kainą. Šios išlaidos nekompensuojamos.

Portugalija

Portugalijos sveikatos apsaugos ministerija nustato paciento priemokų dydį, kuris yra iš naujo tvirtinamas kiekvienais metais. Paciento priemoka svyruoja nuo 0,30 EUR iki 10,40 EUR (dažniausiai nuo 1,00 EUR iki 5,00 EUR). Tam tikrais atvejais priemoka gali būti kur kas didesnė (pvz., už magnetinio rezonanso tyrimą ji siekia 19,00 EUR, už litotripsiją – 59,00 EUR)

Vaistai Portugalijoje yra suskirstyti į 4 sąrašus ir priklausomai nuo to, į kurį sąrašą yra įrašytas Jums skirtas medikamentas, Jums reikės primokėti iki 80 proc. vaistų kainos.

Prancūzija

Už kiekvieną medicinos paslaugą (procedūrą, konsultaciją) reikės iš karto sumokėti.

Už vaistus Jums gali tekti sumokėti 100 proc., 65 proc., 35 proc., 15 proc. kainos.

Už medicinos paslaugas reikės mokėti 30 proc. jų kainos.

Už atliktus laboratorinius testus sumokėsite 40 proc. jų kainos.

Už priežiūrą (buvimą) ligoninėje sumokėsite 20 proc. jos kainos arba apie 15 eurų per dieną.

Už greitosios paslaugas Jums teks sumokėti 35 proc. jos kainos.

Slovakija

Pacientas turi mokėti priemokas, kurios yra nekompensuojamos.

Už vizitą pas bendrosios praktikos gydytoją taikoma 20 SKK (Slovakijos kronos) priemoka; už vizitą pas gydytoją specialistą – 20 SKK.

Gydymo paslaugos ir medikamentai ligoninėje yra nemokami. Jūs turėsite sumokėti už kiekvieną ligoninėje praleistą dieną 50 SKK. Ši priemoka yra mokama gydymo stacionare pabaigoje (daugiausia už 21 dieną);

Jums teks sumokėti už recepte nurodytus vaistus 20 SKK priemoką bei papildomą sumą, atsižvelgiant į vaistų kainą. Už tam tikrus vaistus papildomas mokestis netaikomas.

Slovėnija

Neatidėliotinos pagalbos paslaugos, suteiktos pirmiau išvardintose įstaigose, yra nemokamos.

Tačiau kai kuriais atvejais dalį būtinosios pagalbos paslaugų kainos Jums gali tekti sumokėti pačiam. Paciento priemoka gali siekti nuo 5 iki 75 proc. būtinosios pagalbos paslaugų kainos. Už tam tikrus papildomus patarnavimus, nemedicininę slaugą (viešbučio paslaugas ligoninėje) Jums gali tekti primokėti iki 60 proc. paslaugos kainos.

Slovėnijoje vaistai yra suklasifikuoti į sąrašus pagal tam tikrus kriterijus. Priklausomai nuo to, į kurį sąrašą įrašytas medikamentas, pacientui už jį tenka primokėti nuo 25 iki 75 proc. vaisto kainos.

Suomija

Turėsite sumokėti nustatytą paciento mokestį, kuris yra nekompensuojamas.

Vadovaujantis Suomijos įstatymais, Jums gali būti kompensuota iki 60 proc. privačiai dirbančio gydytojo paslaugų kainos. Bendrosios praktikos gydytojo paslaugos kainuoja 11 – 22 EUR. Už ne darbo valandomis suteiktas paslaugas dar papildomai mokama iki 15 EUR.

Gydymas ligoninėje – apie 26 EUR per dieną.

Ambulatorinė chirurginė pagalba – apie 72 EUR.

Už greitosios medicinos pagalbos paslaugas Jums teks sumokėti apie 9,25 EUR.

Vaistai, kurių kaina neviršija 5 EUR, – nekompensuojami. Gali būti kompensuojama iki 25 proc. vaistų, kurių kaina siekia nuo 5 EUR iki 10 EUR, kainos; iki 50 proc. vaistų, kurių kaina didesnė nei 10 EUR, kainos.

Švedija

Paprastai pacientas turi sumokėti gydytojui už paslaugas tam tikrą mokestį.

Už vizitą pas šeimos (bendrosios praktikos) gydytoją dėl ambulatorinio gydymo mokama nuo 100 iki 300 SEK. Už greitosios medicinos pagalbos paslaugas ir vakarinį vizitą pas šeimos gydytoją – nuo 300 iki 400 SEK. Vaikams iki 18 metų (išskyrus vizitus į greitosios pagalbos ir vakaro klinikas bei rentgeno tyrimus) – nuo 0 iki 140 SEK.

Gydymas dienos stacionare – už kiekvieną dieną mokama 80 SEK.

Greitosios medicinos pagalbos transportavimo paslaugos kainuos nuo 0 iki 100 SEK.

Vaistai gali būti kompensuojami 100, 50 ar 25 procentais.

Šveicarija

Kai kuriuose Šveicarijos regionuose Jums teks sumokėti už suteiktas medicinos paslaugas. Jūs turėsite sumokėti nekompensuojamąjį kasdieninį mokestį už maitinimą bei gydymąsi ligoninėje.

Jums teks sumokėti nekompensuojamąjį mokestį, vadinamąjį paciento mokestį, už kiekvieną gydymosi dieną: 92 CHF suaugusiesiems, 33 CHF asmenims iki 18 metų.

Daugelis ligoninių ir gydytojų paprašys Jūsų iš karto sumokėti už paslaugas, tačiau išrašys sąskaitą faktūrą, kurią reikės pateikti Jungtinei sveikatos draudimo įstaigai.

Už greitosios medicinos pagalbos paslaugas Jums teks sumokėti 50 proc. šių paslaugų kainos, įskaitant ir oro transportu teikiamą medicinos pagalbą.

Todėl rekomenduojame prieš išvykstant į Šveicariją apsidrausti privačiuoju sveikatos draudimu.

Vengrija

Gydymas ligoninėje yra nemokamas, nebent Jūs pageidautumėte papildomų paslaugų, už kurias turėsite sumokėti. Mokestis už papildomas paslaugas nekompensuojamas.

Už gydymą, procedūras, konsultacijas Jūs turėsite sumokėti nustatytą mokestį. Jei gydytojas nėra sudaręs sutarties su Valstybiniu sveikatos draudimo fondu arba Jums buvo suteiktos iš dalies apmokamos medicinos paslaugos, už tokį gydymą Jūs turėsite sumokėti pats. Šios išlaidos nekompensuojamos.

Vaistų kainos priklauso nuo vaistų rūšies – Jums gali tekti sumokėti nuo 0 iki 100 proc. kainos.

Vokietija

10 eurų praktikos mokestis mokamas kiekvienam gydytojui ar odontologui kas ketvirtį (visada pasiimkite čekį).

Gydymo priemonės – reikia sumokėti 10 procentų visų išlaidų, taip pat – po 10 eurų už receptą.

Jei vis dėlto visas išlaidas turėjote padengti patys, išsaugokite detalizuotą sąskaitą ir čekį už gydymą, kuriame turi būti atskirai išvardintos Jums suteiktos paslaugos. Ligonių kasa Lietuvoje nustatys, ar Jūsų išlaidos gali būti kompensuojamos ir kokia jų dalis bus apmokėta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.