Klaipėdoje – per šimtą tualetų

Mieste katastrofiškai trūkstant viešųjų tualetų, neremontuojami ir tie keli, kurie veikia miesto centre.

Vandalams nuniokojus vienintelį Klaipėdoje stovintį automatinį tualetą, jis bus sutvarkytas tik prieš Jūros šventę.

Tarp Klaipėdos valdžios atstovų sunku būtų rasti žmogų, kuris nėra išsakęs savo nuomonės apie viešųjų tualetų problemą. Ir nors konstatuota, kad šis klausimas – labai aktualus, o prieš dvejus metus buvo parengta viešųjų tualetų mieste išdėstymo schema, situacija nesikeičia.

Monetų – į išvietę

2005 metų rugsėjį už 35 tūkst. litų parengtoje Klaipėdos miesto viešųjų tualetų išdėstymo schemoje numatyta, kad uostamiestyje turi būti pastatyti devyni kilnojamieji tualetai su automatiniu valymu.

Tačiau kol kas mieste tėra tik vienas toks įrenginys. Jis pastatytas Pilies ir Žvejų gatvių sankryžoje netoli Senosios perkėlos.

Tačiau šis tualetas jau dvi savaites neveikia.

„Klaipėdiečiams nereikia gerų dalykų. Tualetas ramiai stovėjo pusantrų metų, tačiau galiausiai vandalams panižo nagai. Jie tualetą nuniokojo. Matyt, norėjo išplėšti monetų kaupyklą, tačiau jiems nepavyko”, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Ji vylėsi, kad šis tualetas bus sutvarkytas iki Jūros šventės.

Paklausta, kodėl taip delsiama, I.Šakalienė teigė, kad norint įrenginį suremontuoti reikia sulaukti, kol iš Švedijos bus atsiųstos detalės.

Tualetas – taupyklė

Prieš pusantrų metų nupirktas tualetas kainavo 350 tūkst. litų. Galima tikėtis, kad ir vandalų padaryti nuostoliai bus nemaži. Jie kol kas nesuskaičiuoti.

Nors savivaldybės specialistai ant tualeto nuolat klijuoja lapus su užrašu, kad tualetas neveikia, popierius niekadėjai taip pat nuplėšia.

Todėl kai kurie žmonės galvoja, kad tualetas veikia. Jie meta pinigus į monetų kaupyklą, tačiau durys taip ir neatsidaro, o įmestas litas – negrąžinamas.

„Kažkas gerą kiaulę taupyklę pasidarė. Miestiečiai, miesto svečiai, turistai ją maitina pinigais, o kažkam belieka tik monetas išsiimti”, – ironizavo kai kurie klaipėdiečiai.

Litų daugiau neskirs

Klaipėdos viešųjų tualetų išdėstymo schemą rengęs bendrovės „Klaipėdos miestprojektas” architektas Algimantas Vitonis sakė, kad joje numatyta, jog automatiniai tualetai turėtų būti pastatyti Atgimimo aikštėje, prie prekybos centro „Avitela”, prie buvusio „Bilduko”, Kauno gatvėje, Taikos prospekte už „Šilo”, Naikupės gatvėje prie „Juodkrantės” parduotuvės, Laukininkų gatvėje.

Anot I.Šakalienės, šiųmečiame miesto biudžete numatyta lėšų įsigyti dar vieną automatinį tualetą. Jis būtų pastatytas miesto centre.

„Tačiau ar verta išmesti pinigus, jei vandalai gali nuniokoti ir naują tualetą?” – klausė I.Šakalienė.

Daugiau pinigų naujiems tualetams šiemet biudžete nėra numatyta.

Išskyrus įprastas lėšas pastatyti tualetus per didžiuosius Klaipėdos renginius.

Vieną privatizuos

Pagal parengtą schemą, iš viso Klaipėdoje turėtų būti per 100 viešųjų tualetų. Jie turi būti pastatyti labiausiai žmonių lankomose vietose, atsižvelgiant į tai, ar šalia nėra kitų tualetų.

Schemoje numatyta, kad daugiausiai Klaipėdoje turi būti pastatyta pigesnių konteinerinių tualetų. Juose nėra automatinio valymo sistemos.

Tualetų turėjo padaugėti ir paplūdimiuose, ir senamiestyje bei pietinėje miesto dalyje.

Pagal schemą nenumatoma statyti stacionarių tualetų, nes jie mieste nepasiteisino.

Paklausta, kiek procentų schemoje numatytų tualetų jau pastatyta, I.Šakalienė sakė, kad apie procentus kalbėti yra juokinga, nes schemos planas kol kas įgyvendinamas labai nežymiai.

Kol kas vasarą Klaipėdoje veikia trys stacionarūs ir apie 30 biotualetų.

„Pastarųjų galbūt galėtume pastatyti ir daugiau. Tačiau ypač senamiestyje iškart kyla konfliktai su gyventojais, nes erdvės mažai, todėl tualetai statomi vos ne po langais”, – sakė I.Šakalienė.

Mieste esantys stacionarūs tualetai žmonėms taip pat nepasiekiami. Kone ant visų jų durų kabo spynos.

Kai kurie iš tokių tualetų yra išnuomoti, kiti privatizuoti, o naujieji šeimininkai laukia, kol galės pakeisti objekto paskirtį. Dar vienas tualetas yra privatizuojamų objektų sąraše.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.