Senelių namams baigti trūksta milijonų

Panevėžio miesto savivaldybė – vienintelė Lietuvoje, neturinti tinkamų, patogių gyventi senelių namų. Monsinjoro Juozapo Antanavičius pradėtiems statyti prieš keturiolika metų senelių globos namams trūksta lėšų, – mažiausiai 2,5 mln. litų. Šiuo metu būsimuose senelių namuose jau įrengta šildymo sistema, įvestas vandentiekis, elektra.

Sprendimas atstatyti seneliams namus

Monsinjoras J.Antanavičius sako, jog mintis pastatyti senelių globos namus Panevėžyje jam kilo jau 1991 metais, kai pagal Restitucijos aktą bažnyčioms buvo grąžinamas turtas. Tuomet Kristaus Karaliaus katedros parapijai buvo atiduoti buvę Kurčiųjų kultūros namų pastatai. „Reikėjo rinktis: arba palikti šiukšlyną, arba kažką toje žemėje pastatyti. Kadangi grąžintuose pastatuose prieškariniais nepriklausomos Lietuvos laikais veikė senelių namai, ėmiausi iniciatyvos juos atstatyti”, – prisiminė septyniolikos metų senumo įvykius tuometis Katedros, o šiuo metu Upytės bažnyčios klebonas.

Pradžia buvo paprasta

Dvasininkas pasakojo, jog statybos buvo pradėtos 1993 metais popiežiaus Jono Pauliaus antrojo apsilankymo Lietuvoje proga. Pasak jo, statybos sekėsi gerai tol, kol buvo rėmėjų. „Anksčiau sulaukdavau aukų iš užsienio, esame gavę pinigų iš kai kurių Vokietijos vyskupijų, Italijos aklųjų”, – sakė monsinjoras. „Dabar beveik niekas neberemia, žmonės šaiposi iš manųjų „amžiaus statybų”. Aukų sulaukiu tik iš pavienių asmenų. Tikriausiai didelių įmonių vadovai, gaunantys milžiniškus atlyginimus, galvoja, kad niekada nepasens ir pinigų jiems užteks iki mirties. Deja, tiesa tokia, kad neretai turtuolių vaikai atiduoda tėvus į senelių namus”, – kalbėjo monsinjoras J.Antanavičius ir vylėsi užbaigti statybas.

Gyvens patogiai

Vienas iš 1991 metais bažnyčiai grąžintų pastatų buvo nugriautas ir iš naujo pastatytas, kitas renovuotas. Šiuo metu būsimuose senelių namuose jau įrengta šildymo sistema, įvestas vandentiekis, elektra. Abu pastatai sudaro trijų tūkstančių kvadratinių metrų plotą. Be bendrų patalpų, pastatuose įrengta penkiasdešimt atskirų kambarių, juose kada nors galės gyventi seneliai.

Monsinjoras nepraranda entuziazmo

Monsinjoras J.Antanavičius sako, kad pastatyti senelių globos namus kainuos per penkis milijonus litų: „Tiksliai nežinau, kiek išleista statyboms, tačiau, kai prieš keletą metų parapija pastatus perdavė vyskupijai, jie buvo įvertinti 2,7 mln. litų. Statybos darbams pabaigti reikia dar mažiausiai 2,5 mln. litų. Aukų statybos darbams gavau nedaug, vos 1,5 mln. litų, kiti pinigai yra mano asmeniniai. Viską atidaviau senelių namams – paveldėtą žemę, meno kolekcijas. Aš esu pasaulinio masto kvailys”, – sakė monsinjoras. – Užuot sau susikūręs patogią senatvę, viską atidaviau senelių namams. Paguoda tik ta, kad pasaulį kvailiai ir pastatė.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.