Senimui išleisti į pensiją jaunoji pamaina dar per menka

Miesto mokyklose dirbančių mokytojų pensininkų gerokai daugiau nei jaunų arba vos kelerių metų darbo stažą turinčių pedagogų. Jaunų išsilavinusių specialistų labai laukia ir Panevėžio rajono mokyklos. Jose pensinio amžiaus mokytojai sudaro 7 procentus – tai yra 37 iš visų šiais mokslo metais dirbusių 522 pedagogų. Pasak rajono Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Kęstučio Rimkaus sovietiniais laikais rajono mokyklos kiekvieną rugsėjį sulaukdavo po 50-60 jaunųjų specialistų, o pastaraisiais metais – ne daugiau kaip po dešimt.

Miesto bendruomenė, pasisakydama už savarankiškos Panevėžio aukštosios mokyklos įkūrimą, viliasi, jog čia studijas baigę panevėžiečiai jaunuoliai ne išvažinės po visą šalį, bet papildys miesto kvalifikuotų darbuotojų gretas.

O kiek jaunųjų specialistų dabar sulaukia Panevėžio įstaigos ir įmonės, ar naujokų užtenka sustiprinti esamiems kadrams, pakeisti pensinio amžiaus darbuotojus? Tuo domėdamasis PB kalbėjosi su miesto bei rajono švietimo, Panevėžio apskrities ligoninės vadovais, didžiausių miesto pramonės įmonių atstovais.

Pensininkų daugiau nei jaunų mokytojų

Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyresniosios specialistės Aušros Gabrėnienės duomenimis, tik ką pasibaigusiais mokslo metais miesto mokyklose dirbo 51 iki ketverių metų darbo stažą turintis pedagogas, praėjusiais metais – 64.

„Jaunųjų specialistų kasmet paprastai sulaukiame maždaug po dešimt. Galimybėmis nuo kito rugsėjo įsidarbinti mūsų miesto mokyklose jau ir šią vasarą domėjosi keletas socialinių bei specialiųjų pedagogų diplomus neseniai gavusių jaunų žmonių. Kiek turėsime naujų vienų ar kitų dalykų mokytojų, kol kas neaišku – užėjusių teirautis į skyrių jų dar nebuvo”, – PB teigė A.Gabrėnienė.

Paklausta apie pensinio amžiaus mokytojus, Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė sakė, jog jų skaičius ir pernai, ir šiemet dirbusių jaunų pedagogų skaičių gerokai viršijo. 2005-2006-aisiais mokslo metais miesto mokyklos turėjo 83, 2006-2007-aisiais – 75 pedagogus pensininkus.

Gerokai mažiau nei sovietmečiu

Panevėžio rajono mokyklose pensinio amžiaus mokytojai sudaro 7 procentus – tai yra 37 iš visų šiais mokslo metais dirbusių 522 pedagogų.

„Sovietiniais laikais rajono mokyklos kiekvieną rugsėjį sulaukdavo po 50-60 jaunųjų specialistų, o pastaraisiais metais – ne daugiau kaip po dešimt”, – dienraščiui sakė rajono Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Kęstutis Rimkus.

Anot pašnekovo, pedagoginio darbo rajone nuo kitų mokslo metų kol kas teiravosi trys jauni žmonės. „Tai mažoka. Mūsų mokyklos dabar stokoja aštuonių pedagogų – išskėstomis rankomis priimtume anglų, lietuvių kalbos, informatikos, fizikos, geografijos mokytojus”, – teigė K.Rimkus.

Laukia net šešių jaunų gydytojų

Pasak Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo Česlovo Gutausko, nuo šio rugpjūčio ligoninėje turėtų pradėti dirbti šeši jauni medicinos studijas ir rezidentūrą baigę kardiologijos, akių ligų, endokrinologijos, psichiatrijos gydytojai.

„Visi buvo atvažiavę į mūsų ligoninę – aprodėme skyrius, supažindinome su darbo sąlygomis. Be šių šešių jaunų žmonių, galimybėmis dirbti pas mus domėjosi dar keturi jaunieji specialistai, tačiau jie galutinio žodžio kol kas netarė, sakė dar svarstysiantys ir sprendimą priimsiantys vėliau”, – dienraščiui pasakojo Č.Gutauskas.

Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas džiaugėsi, jog į ligoninę atvykstančių dirbti naujų medikų yra daugiau nei išvykstančių. „Pernai išėjusių kitur gydytojų nebuvo, o šiais metais vienas išvažiavo – ne į užsienį, bet į kaimyninį rajoną”, – teigė Č.Gutauskas.

Ypač trūksta darbininkų

„Aukštąjį mokslą baigusių jaunųjų specialistų poreikis bendrovėje yra iš esmės patenkinamas, o štai jaunų profesinio parengimo darbuotojų norėtume sulaukti ir daugiau”, – dienraščiui sakė Panevėžio statybos tresto Personalo skyriaus vadovė Birutė Adomėnienė.

PB pašnekovės duomenimis, praėjusiais metais įmonėje pradėjo dirbti trylika universitetus ir kolegijas baigusių jaunųjų specialistų, šiemet – jau dešimt.

„Deja, tarp jų labai mažai panevėžiečių”, – apgailestavo B.Adomėnienė.

Panevėžio statybos tresto Personalo skyriaus vadovės teigimu, bendrovei labai reikalingų profesinio parengimo specialistų Panevėžyje ruošiama nedaug, todėl trestas priima į praktiką moksleivius.

„Praktika buvo rengiama ir nuo šio kovo, po jos nuolatiniam darbui liko net penki jaunuoliai”, – sakė B.Adomėnienė.

Atlikti praktiką bendrovėje jau nuo pirmo kurso yra kviečiami ir Vilniaus Gedimino technikos bei Kauno technologijos universitetų studentai. B.Adomėnienės teigimu, pernai su darbo sąlygomis Panevėžio statybos treste susipažino 40, šiais metais – 35 studentai.

„Mes laukiame ir aukštąjį, ir profesinį išsilavinimą turinčių jaunųjų specialistų”, – PB teigė bendrovės „Panevėžio energija” Personalo skyriaus viršininkė Svetlana Bilkova.

Pasak jos, pernai įmonėje įsidarbino du jauni bakalaurai, šiemet – vienas. „Panevėžio energijos” specialistų, baigusių profesines mokyklas, būrį šiais metais papildė pora naujų darbuotojų, o praėjusiais metais jų neatėjo nė vienas.

Studentams moka stipendijas

Bendrovė „Panevėžio keliai” 2006-aisiais įdarbino 6 jaunus kelių statybos inžinierius, įgijusius bakalauro arba magistro laipsnį Vilniaus Gedimino technikos universitete. Absolventai tapo bendrovės gamybinių padalinių vadovais ir projektuotojais.

„Specialistų poreikis mūsų bendrovėje yra daug didesnis. Reikia stiprinti projektavimo grupę, darbų vadovų komandą. Įmonė stengiasi sudaryti sąlygas esamiems darbuotojams gilinti žinias bei skatina jaunų žmonių norą įgyti su kelių statyba susijusią profesiją”, – sakė bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Rasa Čepienė.

R.Čepienės teigimu, šiuo metu dviem jaunuoliams, besimokantiems kelių inžinieriaus specialybės Vilniaus Gedimino technikos universitete, yra mokamos stipendijos. Paprastai pirmaisiais ir antraisiais studijų metais stipendininkai kas mėnesį gauna 250, trečiaisiais ir ketvirtaisiais mokymosi metais – 350 litų stipendiją. Pagal sutartį stipendininkai po studijų ateis dirbti į bendrovę.

„Vilniaus Gedimino technikos universitete taip pat mokosi keturi žmonės, kuriems įmonė kompensuoja 50 procentų mokesčio už mokslą, o kitai mokymosi išlaidų daliai suteikia beprocentinę paskolą, kuri bus išskaičiuojama iš darbo užmokesčio. Universitete magistro laipsnio siekia ir 14 įmonės darbuotojų”, – teigė „Panevėžio kelių” bendrovės atstovė ryšiams su visuomene.

Pasak R.Čepienės, bendrovėje meistrais, darbų vadovais įdarbinami Vilniaus bei Kauno technikos kolegijų absolventai, su šiomis mokymo įstaigomis yra sudarytos sutartys dėl studentų praktikos „Panevėžio keliuose”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.