Lenkijos premjeras išsikovojo atokvėpį dėl koalicijos krizės

Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) antradienį išsikovojo tam tikrą atokvėpį – nepatenkinta koalicijos partnerė atšaukė grasinimus pasitraukti.

Populistinės „Savigynos” lyderiai iš pradžių buvo nusprendę pasitraukti iš valdančiosios koalicijos dėl pirmadienį priimto J.Kaczynskio sprendimo po kyšininkavimo skandalo atleisti šios partijos lyderį Andrzejų Lepperį (Andžejų Leperį) iš vicepremjero ir žemės ūkio ministro postų.

Tačiau „Savigynos” frakcija parlamente, turinti 46 vietas, antradienį parėmė J.Kaczynskį, nors ir su tam tikromis išlygomis.

„Savigyna” lieka koalicijoje su išlygomis kaip parlamentinė grupė”, – žurnalistams sakė A.Lepperis.

J.Kaczynskis ne kartą perspėjo, kad dėl koalicijos, kuriai vadovauja jo partija „Įstatymas ir teisingumas”, krizės bus surengti pirmalaikiai rinkimai.

Koalicijos partnerės – „Įstatymas ir teisingumas”, „Savigyna” ir ultranacionalistinė Lenkijos šeimų lyga – šiuo metu pagal populiarumą atsilieka, rodo visuomenės apklausos.

J.Kaczynskis ragino „Savigyną” „dar kartą pagalvoti” ir užsiminė, kad ši partija galėtų likti vyriausybėje, tik – be A.Lepperio.

A.Lepperis atmetė galimybę grįžti į buvusį postą ir sakė: „Negrįšiu į Žemės ūkio ministeriją”.

Tačiau kiti du „Savigynos” ministrai liks savo postuose, nurodė jis.

J.Kaczynskis A.Lepperį atleido po to, kai nacionalinis kovos su korupcija biuras surengė reidą Žemės ūkio ministerijoje ir areštavo vieną A.Lepperio padėjėją bei dar vieną asmenį.

Premjeras pareiškė, kad A.Lepperis dalyvavo „nusikalstamoje veikloje”, ir kalbėjo apie „milijoninius kyšius”.

A.Lepperis tvirtino, kad yra nekaltas ir tapo kažkokių žabangų auka.

Pasak jo, tarp „Savigynos” sąlygų mainais į paramą vyriausybei yra sąlyga iki penktadienio pateikti įrodymus prieš jį.

J.Kaczynskis A.Lepperį buvo atleidęs ir anksčiau, kai jie pernai rugsėjį susiginčijo dėl 2007 metų biudžeto ir planų nusiųsti į Afganistaną daugiau lenkų karių.

Tada po trijų savaičių jis buvo priverstas jį priimti atgal, kad išvengtų pirmalaikių rinkimų.

„Savigyna”, kurios rėmėjų dauguma gyvena kaime, ir Lenkijos šeimų lyga į valdančiąją koaliciją buvo pakviestos 2006 metų gegužę, kad pastiprintų „Įstatymo ir teisingumo” mažumos vyriausybę.

A.Lepperio paskyrimas buvo vertinamas prieštaringai. Šis buvęs boksininkas ir kiaulių augintojas yra padaręs nusikaltimų – šmeižęs ir pažeidęs viešąją tvarką per ūkininkų protestus, o neseniai buvo pareikšta, kad jis vertė moteris mylėtis mainais į darbą jo partijoje.

Net ir su dviem mažesniosiomis partnerėmis J.Kaczynskio valdančioji koalicija kontroliuoja tik 224 vietas Lenkijos 460 vietų parlamente: „Įstatymas ir teisingumas” turi 149 vietas, „Savigyna” – 46, o Lenkijos šeimų lyga – 29.

Koalicija išliko valdžioje dėl dešimčių nepriklausomų deputatų paramos ir opozicinių partijų tarpusavio nesutarimų.

Antradienį bandydamos padidinti spaudimą koalicijai, dvi pagrindinės opozicinės partijos pateikė pasiūlymus paleisti parlamentą ir surengti pirmalaikius rinkimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.