Paveldosaugininkė atsikratė įtarimų

Kauno apygardos prokuratūroje nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl galimo paveldosaugininkės Irenos Vaškelienės piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo.

Pernai rugsėjį dėl įtarimų nuo pareigų nušalinta Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vadovė Irena Vaškelienė jau šiandien grįžta į darbą. Itin prieštaringai vertinama valdininkė vakar tiesiog triumfavo – prokurorams nepavyko surinkti įrodymų, kurie pagrįstų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paveldosaugininkei pateiktus įtarimus.

„Esu patenkinta, tačiau, be abejo, niekas negali man kompensuoti patirtų moralinių nuostolių, juk buvau apspjaudyta visuomenės akyse. Nesu kerštinga, tolesnių savo veiksmų dar neplanuoju, tačiau vėliau, matyt, nuspręsiu, kaip elgtis”, – LŽ sakė I.Vaškelienė. Ji galbūt sieks materialinių nuostolių kompensacijos, mat kone metus buvo priversta būti be darbo ir pajamų.

Nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą vakar surašė Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Alimas. Jis drauge panaikino ir laikiną, nors beveik 10 mėnesių trukusį I.Vaškelienės nušalinimą nuo pareigų.

Į keblią padėtį paveldosaugininkė pateko 2006-ųjų rugsėjo pabaigoje po STT surengto reido. Tuomet pareigūnai rado esą I.Vaškelienei duotą kyšį – 200 litų. Tačiau tąkart neoficialiai kalbėta, kad įkalčių prieš paveldosaugininkę turėta kur kas daugiau.

Vienas skandalingiausių valdininkės sprendimų, susilaukęs ne tik STT dėmesio, bet ir kolegų komisijos tyrimo, – leidimas statyti automobilių remonto centrą IX forto memorialinio muziejaus teritorijoje. Įstatymai įpareigoja tokias vietas saugoti nuo fizinio poveikio. Ginčytinų sprendimų būta ir daugiau.

LŽ jau rašė, kad KPD sudaryta komisija, kuriai vadovavo departamento direktorius Albinas Kuncevičius, paskelbė išvadas dėl Kauno teritorinio padalinio ir jo vadovės I.Vaškelienės veiklos. Paminklosaugininkės padarytus pažeidimus du mėnesius dirbusi komisija įvertino kaip akivaizdžiai žalingus Kaunui. Nustatyta, kad I.Vaškelienė net 5 kartus iš 6 tirtų atvejų neteisėtai pasirašė leidimus rengti detaliuosius planus arba kultūros paveldui priskiriamų objektų techninius projektus. Komisija, be kita ko, neigiamai įvertino miesto centre, I.Kanto gatvėje, šalia Malūnininkų bokštelio baigiamo statyti 9 aukštų gyvenamojo namo I.Vaškelienės išduotas technines sąlygas. Dar vienas nustatytas pažeidimas – leidimas verslininkams Aušros Tako ir V.Putvinskio gatvių sankirtoje statyti daugiaaukščius pastatus, nors tai prieštarauja paveldosaugos reikalavimams. Neteisėtais veiksmais taip pat kėsintasi į Kauno geležinkelio stoties rūmus ir sklypą Palangos gatvėje. Manoma, kad tokių pažeidimų visai pakaktų, kad I.Vaškelienė būtų atleista iš pareigų skyrus jai atitinkamą tarnybinę nuobaudą. Pažeidimų padarė ir jos pavaldiniai. Dėl nuobaudų šio padalinio darbuotojams turi spręsti kita KPD sudaryta komisija, kuriai vadovauja departamento Kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Kraujelis. Tačiau iki šiol ji to padaryti negalėjo, nes prokurorų nuo darbo nušalinta I.Vaškelienė nepateikė komisijai jokių paaiškinimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.