Kaip elgtis patekus į eismo įvykį? (2)

Toliau nagrinėjame KET reikalavimus, reglamentuojančius vairuotojų elgesį per eismo įvykį.

Praėjusį kartą išsiaiškinome, jog vairuotojo pareiga – imtis visų priemonių, kad per eismo įvykį nukentėjusiems asmenims būtų suteikta pirmoji medicinos pagalba (nelygu aplinkybės, ją turi suteikti ir pats vairuotojas) – galioja.

Šįkart noriu atkreipti dėmesį, jog panaikintas buvęs 269.4. punktas, kuriame buvo reikalaujama išsaugoti eismo įvykio pėdsakus ir užrašyti liudininkų pavardes bei adresus. Kituose KET punktuose reikalavimo išsaugoti eismo įvykio pėdsakus taip pat nėra. Vėl galime prisiminti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, tačiau šiuo atveju ir jis nelabai gali padėti, nes įstatyme reikalaujama nedelsiant sustoti ir pažymėti eismo įvykio vietą Kelių eismo taisyklėse nustatyta tvarka. Vadinasi, reikalavimo išsaugoti visus eismo įvykio pėdsakus nebėra. Žinoma, niekas neįpareigoja vairuotojo tuos pėdsakus visaip naikinti ar maskuoti, tačiau nėra ir reikalavimo juos išsaugoti. Taigi vairuotojams dabar eismo įvykio vietoje daug mažiau rūpesčių.

Apsunkintų tyrimą

KET nebereikalaujant išsaugoti įvykio pėdsakų ir nebedraudžiant judinti įvykio vietoje esančių ir su eismo įvykiu susijusių transporto priemonių galima padaryti ir eretišką išvadą, jog po eismo įvykio transporto priemones galima patraukti, kad jos netrukdytų kitiems eismo dalyviams. Juo labiau kad KET 56 punktas reikalauja visas kelyje sudarytas ar pastebėtas kliūtis pašalinti. Vis dėlto taip daryti, ko gero, nereikėtų – apsunkintume įvykio aplinkybių tyrimą. Juk panaikinus įvykio pėdsakus (o įvykio dalyviams dėl įvykio aplinkybių nesutariant) ištirti, kuris iš eismo dalyvių nusižengė KET reikalavimams, bus sunkiau.

Vertėtų užfiksuoti

Kiti su eismo įvykiu susiję KET reikalavimai išliko nepakeisti:

„270. Įvykus eismo įvykiui ne gyvenvietėje, jeigu iškviesti medicinos pagalbą nukentėjusiesiems arba nuvežti juos į gydymo įstaigą kitu transportu neįmanoma, vairuotojas privalo nugabenti nukentėjusiuosius į artimiausią gydymo įstaigą savo transporto priemone, ten pasakyti savo pavardę, transporto priemonės valstybinį numerį ir grįžti į eismo įvykio vietą.

271. Jeigu eismo įvykio metu žmonės nenukentėjo, o visi su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai sutaria vertindami jo aplinkybes, leidžiama palikti įvykio vietą ir nedelsiant vykti į policiją, prieš tai nubraižius eismo įvykio schemą (nurodžius joje šių taisyklių pažeidimą, jį padariusio asmens vardą ir pavardę) ir po ja pasirašius.

272. Su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai privalo iškart po jo nevartoti alkoholio ar kitų svaigiųjų medžiagų, kol įvykio vietoje nebus nustatytos ir ištirtos jo aplinkybės”.

Būtų logiška po eismo įvykio, jei žmonės nenukentėjo, elgtis taip, kaip nurodyta KET 271 punkte, nubraižyti įvykio schemą ir pasirašyti. Taip įvykio pėdsakai būtų jei ne išsaugoti, tai bent užfiksuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.