Pieno produktus pirksime brangiau

Netrukus gali smarkiai pabrangti pieno produktai. Gamintojai, netikėtai netekę šių produktų eksporto į Rusiją subsidijų, prarastas lėšas norėtų atsiimti iš pirkėjų.

Lietuvos pienininkai, beveik 70 proc. savo produkcijos išvežantys į Rusiją, nepanikuoja dėl to, kad Europos Komisija (EK) netikėtai panaikino šiam eksportui skiriamas subsidijas.

Iš Rusijos nesitrauks

Dalius Trumpa, „Rokiškio sūrio” gamybos direktorius, prisipažįsta, jog Europos Sąjungos (ES) paramos panaikinimas buvo nelauktas, tačiau tai, anot jo, pieno perdirbėjų padėties tragiška nepavertė. „Subsidijos įskaičiuojamos į įmonės gaunamas pajamas. Ši ES parama sudarė 5-10 proc. įvairių produktų kainos. Tad eksportuojama produkcija brangs ir dėl to, kad netekome subsidijų, ir dėl bendro kainų didėjimo”, – tikino „Rokiškio sūrio” gamybos direktorius.

Jo nuomone, kainų didinimas – vienintelė būdas verslininkams atgauti prarastas pajamas netekus subsidijų. Apie naujų rinkų užkariavimą D.Trumpa neužsimena, tik tvirtina, kad prarastos subsidijos neprivers „Rokiškio sūrio” pasitraukti iš Rusijos, kurios rinka laikoma labai perspektyvia.

Gamybos direktorius mano, jog pabrangusi lietuviška produkcija neturėtų Rusijoje prarasti galimybių konkuruoti su kitais ES pieno perdirbėjų gaminiais. Mat subsidijos panaikintos visoms ES šalims, tad, regis, ir kitoms teks didinti kainas. Tačiau mūsų gamintojai, pabranginę savo produkciją, Rusijoje ir kitose šalyse už ES ribų bus ne tokie konkurencingi kaip Ukrainos, Australijos ar Naujosios Zelandijos pieno perdirbėjai.

„Lietuvos pieno produktų gamintojai Rusijoje turi gerą vardą, palyginti su kitais perdirbėjais iš ES. Todėl tikėtina, jog mes prarasime mažiau pardavimo negu jie”, – moralinės Rusijos pirkėjų paramos tikisi D.Trumpa.

Didžiausias smūgis – sūrių eksportui

Tačiau Irma Pilipienė, Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras” direktorė, įsitikinusi, kad mūsų šalies pieno perdirbėjai negali būti visiškai ramūs dėl pirkėjų.

„Kokią įtaką pardavimo apimčiai turės didesnės prekių kainos, bus matyti po kurio laiko. Tačiau jų nekelti ir parduoti produktus už tiek pat, kiek jie kainavo gaunant subsidijas, perdirbėjai irgi negali”, – sako I.Pilipienė.

Anot „Pieno centro” vadovės, sūris – Lietuvos pienininkų gausiausiai eksportuojama prekė, todėl subsidijų panaikinimas jai smarkiai atsilieps. „Kad subsidijos bus panaikintos 2013 metais, kalbėta seniai. Be to, jos jau kurį laiką buvo mažinamos. Antai pieno miltelių subsidijų jau nebegauname. Tačiau tai, kad taip staiga bus panaikintos sūrių eksporto subsidijos, tikrai netikėta”, – teigia I.Pilipienė.

Nukentės konkurencingumas

Banko „DnB NORD” vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis neabejoja, kad eksporto subsidijų panaikinimas mūsų pienininkams turės dvejopą poveikį. Pirmiausia padidinus produkcijos kainas ji taps ne tokia konkurencinga.

Tačiau, pasak R.Rudzkio, ši situacija kur kas palankesnė negu ta, kuri buvo prieš Lietuvai tampant ES nare. „Tuomet negaunant jokių subsidijų teko konkuruoti su ES pieno perdirbėjais, mat jie gaudavo tokias išmokas. O štai dabar subsidijų neteko visos ES šalys, – svarsto R.Rudzkis. – Be to, EK panaikino subsidijas tam, kad sumažintų produkcijos kainas ES viduje. O Lietuvos pieno perdirbimo įmonės orientuotos į eksportą.”

Netikėtas EK sprendimas panaikinti eksporto subsidijas R.Rudzkį nustebino. „Rimtoje ekonominėje erdvėje, tokioje kaip ES, panašių staigių „judesių” neturėtų būti. Verslas bent pusmečiui į priekį privalo turėti aiškumą”, – įsitikinęs ekspertas.

Pavojus akcijų vertei

Jau senokai rinkos ekspertai įspėdavo, kad stambieji Lietuvos pieno perdirbėjai labai rizikuoja tiek daug produkcijos eksporto skirdami sunkiai prognozuojamai Rusijos rinkai. Šiuo atveju prognozės beveik pasitvirtino: nors pavojus atėjo ne iš pačios Rusijos, pienininkams kilo problemų, susijusių su šia rinka. Dėl to gali kristi jų akcijų, kotiruojamų biržoje, kainos.

Banko „DnB NORD” vyriausiasis analitikas R.Rudzkis teigia, jog panaikinus ES eksporto subsidijas, jų netekusios įmonės būtinai pajus, kad sumažėjo pelnas. O investuotojai, ketinantys pirkti pieno perdirbimo ar kitų įmonių akcijų, atsižvelgia būtent į jų pelną. Pasak R.Rudzkio, įmanoma, jog kurį laiką pienininkų akcijos smūgio nepajus, tad potencialūs investuotojai dar luktelės, ar EK įvykdys pažadą sugrąžinti subsidijas. Be to, anot analitiko, pieno perdirbimo įmonių pardavimas kol kas didėja.

Tačiau patys pienininkai viliasi, kad panaikintos ES subsidijos jų įmonių akcijų vertei įtakos nepadarys. D.Trumpa tikisi, jog įmonėms prarastas ES išmokas pavyks kompensuoti didesnėmis pardavimo pajamomis.

Savelijus Zimanas, Žemės ūkio ministerijos Pieno produktų skyriaus vedėjas sako: „EK akcentuoja, kad pieno eksporto subsidijos gali būti atkurtos. Greičiausiai taip nutiks jau kitais metais, nors negalime atmesti ir tikimybės, kad jos bus grąžintos jau šiemet.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.