Lietuvos smulkiajam verslui – Danijos dėmesys

Lietuvos ir Danijos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių ryšiai yra glaudžiausi. Palyginus su kitomis Šiaurės šalimis, danai ryšių su lietuviais palaikymui ir jų stažuotėms skiria daugiausiai dėmesio. Šiaurės ministrų tarybos biuro vykdomos stažuočių programos „NordProLink” statistika byloja, kad beveik pusė programoje dalyvaujančių smulkaus ir vidutinio verslo darbuotojų stažuotis vyksta į Daniją.

„2006 m. iš daugiau nei pusės šimto programoje dalyvavusių žmonių 22 vyko stažuotis į Daniją. Šie skaičiai rodo, jog smulkus ir vidutinis verslas Lietuvoje daugiausiai partnerių turi Danijoje, verslo kontaktai su šia Šiaurės šalimi yra intensyviausi.

Programa „NordProLink” vykdoma visose trijose Baltijos šalyse, tačiau pas kaimynus situacija kitokia. Latvijoje šioje srityje pirmauja Švedija, o Estijoje Suomija”, – teigia programos koordinatorė Lina Janušauskienė. Programa „NordProLink” (Nordic Professional Links) vykdoma nuo 2003 m., jos tikslas – užmegzti naujus bei intensyvinti jau esamus verslo kontaktus tarp Lietuvos ir Šiaurės šalių įmonių ir plėtoti verslą šalies regionuose. Programa siūlo galimybę jauniems specialistams kelti kvalifikaciją ir susipažinti su Šiaurės šalių rinkos ekonomika bei vadyba, verslo kultūra, įmonių socialinės atsakomybės politika.

Stažuočių programoje gali dalyvauti bet kurios verslo srities darbuotojai, nė viena iš sričių neturi prioriteto. Programa gali apmokėti dalį nakvynės ir kelionės išlaidų, taip pat mokami dienpinigiai. Programos skiriama parama gali sudaryti ne daugiau nei 70% visos stažuotės sąmatos.

Stažuočių laikotarpis – ne ilgiau vieno mėnesio, programoje gali dalyvauti tik tie kandidatai, kurie priimančią įmonę susiranda patys. Pasak programos koordinatorės Linos Janušauskienės, ieškant priimančios įmonės verta susisiekti su atskiroms verslo sritims atstovaujančiomis asociacijomis, naudoti verslo kontaktus ir kreiptis į Šiaurės šalių prekybos ir verslo atstovybes Lietuvoje.

Šiame kontekste Šiaurės šalimis vadinamos Danija, Islandija, Norvegija, Suomija ir Švedija ir autonomijos statusą turinčios Grenlandija bei Farerų ir Alando salos.

„NordProLink programoje dalyvavau du metus iš eilės ir vykau susipažinti su darbu šeimų valdomuose viešbučiuose Švedijoje ir Danijai priklausančioje Grenlandijoje. Šios stažuotės suteikė daug naujos patirties, kurią sėkmingai naudoju savo darbe. Ryšiai su tais viešbučiais nenutrūko, nuolatos diskutuojame apie viešbučių verslą”, – pasakoja pardavimų vadovė Giedrė Čipkutė, viena iš stažuočių programos dalyvių.

„NordProLink” yra vienintelė Šiaurės ministrų tarybos biuro programa rinkos ekonomikos ir verslo srityje. 2006 m. šios programos skirta parama Lietuvos verslo įmonių darbuotojų stažuotėms siekė beveik 314 tūkst. litų. Programą administruoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. 2007 m. terminai paraiškoms pateikti – rugsėjo 1 d. ir lapkričio 1 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.