„Gazprom” Kaune statys naują elektrinę

Iš Maskvos grįžęs Kauno termofikacinės elektrinės generalinis direktorius patvirtino, kad Rusijos dujų monopolininkė „Gazprom” pasiryžusi Kaune statyti naują jėgainę.

Žinia, kad Rusijos dujų milžinei „Gazprom” siūloma Kaune statyti naują elektrinę, nuskambėjo praėjusią savaitę Maskvoje viešint Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) generaliniam direktoriui Antanui Pranculiui.

Sieks išnaudoti nišą

Vakar iš komandiruotės grįžęs A.Pranculis LŽ patvirtino, kad KTE valdanti Rusijos dujų monopolininkė „Gazprom” greičiausiai mėgins išnaudoti situaciją, kuri susidarys 2009-aisiais uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE). „Reikia išnaudoti nišą, kuri energijos tiekimo rinkoje rasis po IAE uždarymo”, – vakar LŽ sakė A.Pranculis. Jis prisipažino, kad siūlymą dėl naujos elektrinės Kaune statybos pateikė KTE. „Manau, kad tai logiškas žingsnis. Mūsų elektrinės įrengimai jau yra moraliai ir fiziškai nusidėvėję, ji pradėta statyti 1975 metais. Tuomet Kauno elektrinės technologijos buvo progresyviausios, dabar jos pasenusios. Turint tokį patį kuro kiekį galima pagaminti net iki 20 proc. daugiau energijos. Tad geriau ne modernizuoti senąją, o statyti naują jėgainę”, – aiškino KTE generalinis direktorius.

Viršytų įsipareigojimus

Apsvarsčiusi visus įmanomus variantus, KTE vadovybė pasiūlė „Gazprom” neapsiriboti elektrinės modernizavimu, o statyti ekonomiškesnę ir perspektyvesnę 320-350 MW galios elektrinę.

KTE vadovo teigimu, toks variantas pasirinktas neatsitiktinai, nes dėl minėto galingumo iškart sumažės konkurencija.

Kada gali prasidėti statybos darbai, A.Pranculis nenorėjo konkretizuoti. „Šiais metais norėtume bent jau konkursą surengti. Jeigu pavyks ir nebus jokių nesklandumų, turėtume iki Naujųjų metų pasirašyti ir sutartį”, – sakė KTE direktorius. Jis pridūrė, kad tokio tipo elektrinės šiuo metu statomos maždaug 30-32 mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos. Įvairiais skaičiavimais, statybų vertė turėtų siekti iki 850 mln. litų. Tai labai viršytų „Gazprom” įsipareigojimus, kurie buvo numatyti investiciniame susitarime.

Iškiltų greta dabartinės

Naujoji elektrinė turėtų įsikurti toje pačioje KTE teritorijoje laikinosios sostinės pakraštyje, netoli automagistralės Vilnius-Kaunas-Klaipėda. „Statant KTE buvo vadinamoji montavimo aikštelė, kur suvežti visi įrenginiai. Dabar ji bus naudojama naujos jėgainės statybai, o senoji elektrinė veikiausiai bus užkonservuota arba laikoma rezerve, ji bus naudojama tik išskirtiniais atvejais. Statybos vyktų pamažu. Pirmasis blokas būtų pradėtas eksploatuoti 2010 metų žiemą”, – kalbėjo A.Pranculis.

Anot jo, KTE iniciatyvai „Gazprom” pritarė. „Jų požiūris į mūsų siūlymą yra teigiamas. Artimiausiu metu į Kauną turi atvykti techninė komisija, kuri susipažins su visomis sąlygomis. Manau, kad jau rugpjūtį turėtų būti priimami galutiniai sprendimai”, – sakė KTE generalinis direktorius.

Jei šie planai taps realybe, „Gazprom” valdoma KTE galės ne tik tiekti elektros energiją Lietuvos rinkai, bet ir ją eksportuoti. Rusų ekspertai tvirtina, kad nauja elektrinė Kaune turi neblogų perspektyvų. Juoba kad po 2009 metų, kai bus uždaryta IAE, rasis didesnė elektros energijos paklausa ne tik Lietuvoje, bet ir gretimose šalyse. Tai žada neblogą pelną.

Naujoji atominė elektrinė Lietuvoje bus pastatyta ne anksčiau kaip 2018 metais, o Elektrėnų jėgainė naują bloką suspės paleisti greičiausiai tik 2011 metais.

Į LŽ klausimą, ar iš Maskvos šįkart nebuvo atvežta ir kokių nors kauniečius gąsdinančių naujienų, A.Pranculis atsakė aptakiai. „Tikrai vykdysime savo įsipareigojimus kauniečiams iki šildymo sezono pabaigos. Kiek įmanoma stengiamės, kad kainų didėjimas, kurio laukiame kitais metais, būtų maksimaliai sušvelnintas. Tikimės, kad turėsime Kaunui neblogų naujienų”, – teigė KTE vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.