Alergija maistui

Apie 20 proc. suaugusiųjų mano, kad jie alergiški maistui, tačiau dažniausiai tai būna maisto netoleravimas.

Paprastai pirmieji alergijos maistui simptomai pasireiškia jau nuo gimimo ir net 85 proc.jų išnyksta iki 3 metų.

Alergija maistui gali būti greitojo tipo, kai klinikiniai simptomai pasireiškia per 2 valandas po valgio, ir lėtojo tipo, kai negalavimai atsiranda per 24 – 72 valandas. Greitojo tipo alergija yra grėsmingesnė, nes jos eiga greitesnė ir organizmo funkcijos sutrikimai rimtesni, reikalaujantys skubios medikų pagalbos, nes gali išsivystyti anafilaksinis šokas, kurio metu pasunkėja kvėpavimas, staigiai krenta arterinis kraujo spaudimas, ligonis netenka sąmonės.

Labai greitai, net valgant, vystosi burnos alergijos sindromas. Tai kontaktinės alergijos forma, dažniausiai pasireiškianti suaugusiesiems, nors prasideda 1-5 metų kūdikiams. Jos simptomai – burnos ir ryklės gleivinės patinimas. Paburksta, parausta lūpos, liežuvis, gomurys, ligonis jaučia tų vietų deginimą, niežėjimą. Šią alergiją sukelia karščiui labilūs šviežių vaisių ir daržovių alergenai, jautrumas žiedadulkėms ir lateksui. Dažnai kartu būna ir alerginė sloga.

Apie 40 proc. suaugusiųjų, alergiškų žiedadulkėms, kenčia nuo burnos alergijos. Būdami jautrūs beržo žiedadulkėms, jie gali būti jautrūs obuoliams, morkoms, kiviams, lazdyno riešutams, o būdami jautrūs ambrozijai – melionams, bananams. Tokiems ligoniams patariama vengti alergenų, vaisius ir daržoves virti ar užšaldyti.

Alerginis skrandžio uždegimas prasideda naujagimystėj, paauglystėj. Ligoniai skundžiasi pykinimu, vėmimu, ankstyvu sotumo jausmu, pilvo skausmais. Kraujuojama iš skrandžio. Alergiją sukelia pienas, kiaušiniai, kukurūzai, soja. Ligoniams patariama nevartoti šių produktų.

Daug ryškesnius organizmo negalavimus sukelia alerginis skrandžio-žarnyno uždegimas. Šia liga serga įvairaus amžiaus žmonės. Ligonis skundžiasi pykinimu, vėmimu, viduriavimu ir stipriais pilvo skausmais. Atlikus tyrimus, nustatomas kraujavimas iš skrandžio ar gaubtinės žarnos. Alergijos priežastis – pienas, kiaušiniai, žuvis, soja, grūdai.

Norėdami sumažinti maisto alergijos riziką, nuo gimimo kūdikį maitinkite krūtimi mažiausiai metus, o kitą maistą pradėkite duoti tik 4-6 mėnesių. Geriausia pradėti nuo vaisių ir daržovių. Sveikai maitinkitės, valgykite produktus, kurių sudėtyje yra flavonoidų, vario, geležies, magnio, seleno, cinko bei vitaminų A, B, C ir E.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.