Vidurių problemos – nuo netinkamų mitybos ir gyvenimo įpročių

Šios dienos pamokėlė – apie birželio 21 – liepos 23 dienomis aktyvų plonosios žarnos, arba Vėžio, meridianą.

Dieną šis meridianas aktyvus tarp 13 ir 15 valandos. Būdinga spalva – citrinų, didinanti pasitikėjimą.

Meridianas perima energiją iš širdies meridiano, eina išorinėmis rankų pusėmis nuo mažojo rankos pirštelio. Prasideda 0,3 cm nuo išorinio nago kampo, kyla aukštyn, kaklo šonu nueina iki veido. Raktikaulio srityje turi atšaką, per kurią jungiasi su širdimi, skrandžiu ir plonąja žarna. Energiją jis atiduoda šlapimo pūslės kanalui. Meridianas baigiasi ties ausimi. Jis atveria dubens sritį, duoda didelį kūno lankstumą, mobilumą. Plonojo žarnyno meridiano taškų masažas veikia skausmus pečių ir žarnyno srityje.

Storosios žarnos meridiano fazė pažadina ir ištraukia iš gilaus panirimo į save, o plonosios žarnos meridiano fazė išlaisvina psichiką nuo nesėkmių, susikaustymo, suteikia gebėjimą įsijausti į situacijas, mokėjimą džiaugtis.

Esant Vėžio fazei žmogus pasižymi lygybės išmintimi. Šiam charakteriui, savaime suprantama, visi yra lygūs, jis vienodai džiaugsmingai bendrauja su visais – ir su benamiu, ir su įžymybe.

Vėžiui visi gyvenimo variantai nuostabūs, šis charakteris beprotiškai gyvybingas, jo neįmanoma įsprausti į kampą. Būtent šiai fazei priklauso visų taip trokštama laisvė. Vėžio neįmanoma pažeminti, nes jis nesuvokia, ką reiškia save išaukštinti. Vėžio fazės žmogus paliks ramybėje ant jo pykstantįjį. Juk varnos karksi, katinai miaukia, šunys loja, kiekvienas aplinkui kvėpuoja kuo nors savu. Nėra neteisiųjų.

Sutrikimai

Rytų medicinos traktatuose akcentuojama, jog širdies ir plonojo žarnyno meridianai yra labai glaudžiai susiję. Sutrikimai širdies meridiane dažnai atsiliepia plonojo žarnyno meridianui ir atvirkščiai. Masažuodami plonojo žarnyno meridiano taškus galime mažinti ūžimą ausyse, reumatinius rankų ir pečių susirgimus, plonojo žarnyno ir dvylikapirštės žarnos sutrikimus.

Plonojo žarnyno meridianas yra jan charakterio, priklauso ugnies stichijai (plonasis žarnynas, kaip organas, pagal ajurvedą, priklauso pitos došai). Energijos perteklius šiame meridiane sukelia skausmus, įtampą sprando, pakaušio, smilkinių srityje, ūžesį ausyse, skausmus bambos srityje ar pilvo apačioje, vidurių užkietėjimą; maudimą, sukaustymą peties srityje (masažuoti 1 ir 8 taškus).

Energijos trūkumas šiame meridiane duoda kaklo ir žandikaulio tinimą, klausos susilpnėjimą, kūno svorio mažėjimą, pykinimą, vėmimą, viduriavimą, silpnas kojas ir jų šąlimą (masažuoti 3 ir 4 taškus)

Kaip masažuotis

Kadangi daugeliu atvejų sunku kiekvienam parinkti masažuotinus taškus, reikėtų pagal paveikslėlį pereiti plonojo žarnyno meridiano zoną, apsičiuopti nupieštų taškų zonas ir pasirinkti masažui tris taškus, kurie yra skausmingi.

Kiekvieno taško masažas turėtų trukti 2-3 minutes (pasukame tris kartus pagal laikrodžio rodyklę, paspaudžiam iki skausmo pojūčio, atleidžiam ir truputį pailsim). Galima tiesiog masažuoti išorinę rankos pusę, ją ranka pažnaibant ar patrinant masažine pirštine, mediniu ar metaliniu masažuokliu prieš ir pagal meridiano kryptį.

Tiems asmenims, kurie norėtų sužinoti apie kiekvieno taško sutrikimo simptomus, reikėtų nusipirkti refleksoterapijai skirtą knygą, kurioje būtų meridianų paveikslėliai ir taškų aprašymai. Gaila, kad tokių knygų turime tik rusų kalba.

Vidurių užkietėjimas

Vienas iš plonojo žarnyno sutrikimų – vidurių užkietėjimas. Ajurveda vidurių užkietėjimui skiria labai daug dėmesio.

Jis išprovokuoja kūno apsinuodijimą: storajame žarnyne susikaupusios išmatos bei dujos verčia žarnyną plėstis, nusileisti žemyn, dėl to žmogus patiria žarnyno skausmus, nerimo ir pavojaus, apatijos, susierzinimo, nuovargio pojūčius. Nepilnas žarnyno ištuštinimas blogina apetitą, virškinimą, sukelia galvos skausmus, sunkumą kūne, kraujo pakitimus, anemiją ir alergiją.

Ajurvedoje teigiama, jog kiekvieną rytą žmogus turėtų gerai išsituštinti ir tik tada valgyti. Kaip šį procesą palengvinanti priemonė yra saulėje dieną pastovėjęs vanduo, kurio šilto ryte reikėtų išgerti nuo vienos iki dviejų stiklinių.

Sakoma jog chroniškas vidurių užkietėjimas būna tada, kai susilaikymas žarnyne trunka daugiau kaip dvi paras ir tuštinamasi sunkiai, sausai, „avies spiromis”.

Rytų medicinoje teigiama, jog egzistuoja labai daug vidurių užkietėjimo priežasčių: emocinė ir protinė įtampa (ypač baimės jausmas); nereguliarus, greitas valgymas, nemiga; anatominiai dubens ypatumai, nėštumas; gausus rafinuoto, mažai skaidulų turinčio maisto vartojimas; žarnyno turinys dėl silpnos peristaltikos užsilaiko aklosios žarnos zonoje, kur yra per stipriai absorbuojama druska ir vanduo,- dėl šios priežasties pasunkėja žarnyno turinio judėjimas; silpna peristaltika būna dėl silpnų žarnyno raumenų; kinų medicinoje teigiama, jog dėl vidurių užkietėjimo yra kaltas karščio perteklius skrandyje, žarnyne bei kepenų energijos užsistovėjimas; įgimti ir paveldimi faktoriai.

Vidurių užkietėjimas yra bendros organizmo intoksikacijos faktorius. Žarnyno išsiplėtimas pradeda spausti diafragmos srityje esančius organus, sukelia širdies problemas, ilgainiui išprovokuoja astmos priepuolius.

Dažnai žmogus nuolatos vartoja vidurius laisvinančius preparatus, bet visiškai nenori keisti savo gyvenimo įpročių. Juk akivaizdu, jog prie tokių preparatų kūnas pripranta ir problema progresuoja.

Rekomendacijos

– Vartoti daugiau vandens (į stiklinę vandens galima ištirpinti arbatinį šaukštelį druskos); negerti kavos ir juodos arbatos, ypač ryte;

– stiprinti virškinimo ugnį;

– sezamo, ricinos aliejumi masažuoti žarnyno sritį, aliejaus kompresus (pvz., ricinų) dėti ant pilvo apačios;

– stiklinę karšto pieno nakčiai išgerti su lydytu sviestu (ghi);

– esant chroniškam užkietėjimui, stiklinę karšto vandens, kurioje yra užplikytas arbatinis šaukštelis linų sėmenų, arba stiklinę imbiero arbatos išgerti su šaukštu ricinos aliejaus (efektyvu, kai žarnyne kaupiasi dujos; ricinos aliejaus lašelį galima duoti ir mažiems vaikams);

– iš ryto geriama stiklinė vandens su vienos citrinos sultimis ir dviem arbatiniais šaukšteliais cukraus;

– porą savaičių pasidaryti valančias sezamo aliejaus klizmas (imti 30 g aliejaus);

– iš laisvinamųjų žolių galima paminėti rabarbarą, seną, linų sėmenis, alijošių, iš vaisių: juodąsias slyvas (prieš tai pamirkytas), razinas, mango sultis.

Išsituštinus Rytų šalyse išeinamoji anga visada yra plaunama, nes taip normalizuojamas rektalinis rezginys, kuriame yra svarbus energetinis centras.

Apie tai, kaip emocijos veikia žarnyno būklę, kaip skoniai veikia virškinimą – kitoje Rytų medicinos pamokėlėje

Nepilnas žarnyno ištuštinimas blogina apetitą, virškinimą, sukelia galvos skausmus, sunkumą kūne, kraujo pakitimus, anemiją ir alergiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.