Vokietijos užsienio reikalų ministras lankysis Baltijos valstybėse, kalbės apie ryšius su Rusija

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) šią savaitę lankysis trijose Baltijos valstybėse, su kuriomis aptars tarp Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos tvyrančią įtampą bei ryšius su Ukraina, pirmadienį pranešė jo ministerija.
Keturių dienų vizitą Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje F.W.Steinmeieris pradės trečiadienį. Jo metu taip pat bus kalbama apie ekonominius ir kultūrinius Vokietijos ryšius su kiekviena šalimi, nurodė ministro atstovo spaudai pavaduotojas Jensas Ploetneras (Jansas Plėtneras).

„Vienas iš klausimų tikrai bus ES santykiai su Rusija”, – sakė jis per reguliarią vyriausybės spaudos konferenciją.

„Žinote, kad pastarąjį pusmetį susidarė kelios sudėtingos situacijos. Buvo sunkumų, kuriuos, mūsų nuomone, pastaruoju metu atmiešė abiejų pusių noras užmegzti dialogą”, – teigė jis.

F.S.Steinmeieris, kurį lydės Vokietijos kultūrinių institucijų delegacija, kiekvienoje šalyje susitiks su vyriausybės lyderiais, prezidentais ir užsienio reikalų ministrais.

Pasak J.Ploetnerio, per pusę metų trukusį Vokietijos pirmininkavimą Europos Sąjungai pagilėjo Berlyno santykiai su visomis trimis Baltijos valstybėmis. Bendradarbiaudama su Estija, Latvija ir Lietuva, Vokietija į priekį pastūmėjo ryšius su tokiomis rytinėmis bloko kaimynėmis kaip Ukraina.

Baltijos valstybių ir Rusijos santykiai yra įtempti pastaruosius 16 metų – nuo tada, kai žlugus Sovietų sąjungai jos atgavo nepriklausomybę.

Balandį Taline kilus nuožmiam konfliktui dėl Raudonosios armijos paminklo perkėlimo, Estijos ir Rusijos santykiai pablogėjo iki kritiškiausios ribos nuo pat 1991 metų.

Maskva Talino valdžios sprendimą perkelti paminklą į kitą vietą pavadino „šventvagišku” ir įžeidžiančiu sovietų karių atminimą.

Talinas savo ruožtu apkaltino Kremlių, kad jis, norėdamas atkeršyti už paminklo perkėlimą, gegužės mėnesį surengė virtualias atakas, kurios nutraukė vyriausybės tinklalapių darbą ir sutrikdė svarbių įmonių veiklą.

J.Ploetneris sakė, kad F.S.Steinmeieris, siekdamas numalšinti aistras, krizės metu kalbėjosi su abiem pusėmis.

Vokietijos užsienio reikalų ministras savo vizitą užbaigs šeštadienį, Nidoje atidarydamas Thomo Manno (Tomo Mano) festivalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.