Lietuva pasirūpins savo piliečių likimu Kaliningrade, sako prezidentas

Lietuvos valstybės institucijos rūpinasi ir privalo toliau rūpintis savo piliečiais, kurie nukenčia kaimyninėje Rusijos Kaliningrado srityje, pareiškė prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentas tai sakė, atsiliepdamas į pranešimus apie užpuolikų sužeistą Lietuvos pilietį – jau antrą statybų verslo atstovą, turintį Lietuvos pilietybę, kuriuo likimas pastaraisais mėnesiais sukėlė nerimą artimiesiems.

„Reikia viską daryti, kad sužinotume jų likimą. Pirmiausiai pirmo (dingusio verslininko Stanislovo Juciaus – BNS) likimas neaiškus. Aš esu tikras, kad atitinkamos mūsų įstaigos – tiek diplomatinės, tiek Vyriausybės – tikrai nesėdi rankų sudėjusios”, – sakė V.Adamkus žurnalistams pirmadienį, pažymėdamas, kad „jis yra mūsų valstybės žmogus, mes turim viską padaryti, kad bent žinotume, kur jis yra”.

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį įpareigojo Lietuvos Generalinį konsulatą Kaliningrado srityje kreiptis į srities valdžios institucijas paaiškinimo, kodėl nepranešama apie nelaimėn patekusius ar sulaikytus Lietuvos piliečius.

URM primena, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, esantis užsienyje, turi teisę vietos valdžios institucijų reikalauti, kad apie jo sulaikymą ar apie su juo susijusį teisinį ar kitokį įvykį būtų pranešta Lietuvos Respublikos diplomatinei atstovybei – Generaliniam konsulatui Kaliningrade ar Konsulatui Sovetske.

Kaip BNS sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė, tais atvejais, kai užsienio šalių teisėsaugos institucijos nerodo noro bendradarbiauti su Lietuvos institucijomis, suteikti pagalbą yra labai sunku, o Lietuvos investuotojams tenka rimtai įvertinti visus verslo rizikos vienoje ar kitoje šalyje veiksnius.

Kaliningrado srityje per tris mėnesius nukentėjo jau antras Lietuvos pilietybę turintis verslininkas.

Prieš 10 dienų buvo pasikėsinta į Lietuvos pilietybę turintį verslininką Vladimirą Juchnievičių, 17 metų gyvenantį Svetlogorske ir vadovaujantį bendrovei, statančiai prabangius būstus Baltijos pajūryje.

Į verslininką buvo pasikėsinta per patį vidurdienį – per pasikėsinimą buvo sužeista ranka, dvi kulkos pataikė į pilvą.

Tuo tarpu statybų bendrovės „Roslitstroj” vadovas 56 metų Stanislovas Jucius dingo balandžio 18-ąją.

Po Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos prašymų pateikti nors kokios informacijos verslininko dingimo aplinkybes ėmėsi tirti Rusijos Federacijos Generalinė prokuratūra.

Būta versijų, kad verslininkas galėjo būti pagrobtas ir nužudytas siekiant jį pašalinti iš pelningo gyvenamųjų namų verslo, taip pat esą jį galėjęs pražudyti romanas su įtakingo, aukštas pareigas einančio kaliningradiečio žmona, arba kad gali slapstytis po konfliktų su vietos konkurentais.

Kaliningrado srities gubernatorius Georgijus Boosas gegužę buvo pareiškęs, kad lietuvio saugumui niekas negresia, o tyrimas dėl jo dingimo bus baigtas, tačiau daugiau žinių apie jį iki šiol nėra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.