Akušerės – nykstanti profesija

Iš viso per dešimtmetį šalyje uždaryta dvylika akušerijos skyrių. Tų rajonų ligoninėse, kuriose gimstamumas mažesnis nei 300 naujagimių per metus, valdžia taip pat numačiusi uždaryti akušerijos skyrius. Nors statistika rodo, kad per ketverius metus gimstamumas Lietuvoje vėl po truputį ėmė didėti.
Mažuosiuose šalies miestuose ir toliau uždarinėjami akušerijos ir ginekologijos skyriai. Tai pajus ne tik būsimos mamos, kurioms gimdyti reikės važiuoti toli nuo namų, bet ir akušerės – joms ligoninės negali pasiūlyti net slaugytojos darbo, mat jos neturinčios tam reikalingos licenzijos. Su šia problema Panevėžio ligoninės akušerijos ir ginekologijos skyrius nesusiduria, nors praėjusių metų pradžioje duris atvėrusiame atnaujintame korpuse gydysis ne tik Panevėžio miesto ir rajono pacientės.

Siūlo atlikti studiją

„Jau kelerius metus gimdyti į Panevėžį važiuoja Kupiškio rajono moterys, mat šio miesto ligoninėje buvo uždarytas akušerijos ir ginekologijos skyrius. Praėjusį pavasarį sulaukėme dar daugiau gimdyvių, mat buvo planuojama uždaryti Anykščių akušerijos stacionarą”, – PB sakė gydytojas Albinas Ivonaitis.

Gydytojui, kaip specialistui, neramu dėl to, kad nė vienoje Lietuvos mokymo įstaigoje jau keleri metai nerengiamos akušerės. „Jei mokymo įstaigose ir toliau nebebus ruošiami kvalifikuoti akušeriai, po penkerių ar dešimties metų jų galime visai nebeturėti”, – prognozuoja medikas.

Jis sakė kalbėjęsis su Panevėžio kolegijos vadovais, kad šie parengtų atitinkamą analizės studiją, kuri galėtų paaiškinti, ar nevertėtų šioje mokymosi įstaigoje pradėti minėtų specialistų rengimą.

Pasak A.Ivonaičio, šiuo metu Panevėžio ligoninės akušerijos ir ginekologijos skyriuje dirba 20 akušerių-ginekologų bei 793 slaugytojos, iš jų 34 – akušerės. „Nejaučiame darbuotojų stygiaus, nors darbo krūviai gerokai neišaugo. Taip pat mes nesusiduriame su problema, kad akušeriai galėtų prarasti darbą”, – tikina gydytojas.

Akušerės persikvalifikavo

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tuose rajonuose, kur mažėja gimdymų, finansiškai naudingiau gimdyves vežti į kitas ligonines.

„Rengiame naują įstatymo projektą, žadame siūlyti praplėsti pirminėje sveikatos priežiūros srityje dirbančių specialistų ratą ir akušerėms pasiūlyti dirbti pirminės priežiūros srityje. Jos galėtų talkinti šeimos gydytojams, prižiūrėdamos nėščiąsias, atlikti tą darbą, kurį ir anksčiau dirbo”, – aiškinama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

Nuo 2003 metų akušerijos ir ginekologijos skyrius baigė egzistavimą Kupiškio ligoninėje. Pasak šios gydymo įstaigos vadovo Povilo Rimkaus, šis procesas skausmingas nebuvo: „Akušerės persikvalifikavo į slaugytojas, gavo šios specialybės licenzijas, ir dabar sėkmingai, darbuojasi ligoninėje. Slaugytojų mums trūksta. O dvi akušerės-ginekologės dirba moterų konsultacijoje ir teikia pirminio lygio paslaugas. Tuo tarpu gimdyves vežame į apskrityje veikiančius centrus – į Panevėžį, Rokiškį, Pasvalį.”

Medikėms darbo užtektų

Pasak Biržų ligoninės vyriausiojo gydytojo Nikolajaus Jelozo, jų akušerijos ir ginekologijos skyriuje dirba 7 akušerės-ginekologės bei 13 akušerių, tačiau, ir uždarius skyrių, šioms moterims darbo nepritrūktų: „Pernai mūsų skyriuje gimdė 160 moterų. Tai labai mažai, todėl nemanau, kad uždaryti skyrių būtų itin blogas reiškinys. Liktų nėštumo patologijos, ginekologijos paslaugos. Medikėms darbo užtektų. Kas yra geriau – kai medikas priima vieną gimdymą per tris dienas, ar dešimt per dieną? Manau, kad pastarasis, siekiant neprarasti savo įgūdžių, atvejis. Man priimtina švedų praktika, kai moterys gimdo apskričių ligoninėse.”

Gydytojas mano, kad šiuo metu nė vieno šio skyriaus mediko paslaugų nebus atsisakyta: „Ypač tų, kurie dirba jau daug metų.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.