Išsiliejusios Akmena ir Minija pasiekė sodybas

Akmenos upėje vandens lygiui viršijus kritinę ribą, vanduo pasiekė keletą sodybų. Baiminamasi, jog Kretingos rajone miestelyje Kartenoje, Minija gali išsiveržti per krantus ir užlieti sodybas, praneša Lietuvos radijas.
Akmenos upėje pakilęs vanduo daugiau nei metru viršija kritinę ribą. Pasak Kretingos rajono savivaldybės specialisto Albino Šimkaus, vanduo pasiekė keletą sodybų, tačiau gyventojai pagalbos kol kas neprašo. Vanduo į gyvenamuosius namus dar nesiveržia.

Situacija ties Kurmaičių užtvanka stabilizavosi. Tačiau vandens lygis sparčiai kyla Minijoje ties Kartena.

Pasak Kartenos seniūnės Zitos Rapalienės, gali tekti statyti smėlio maišų užtvarus, kad vanduo nesiveržtų iš krantų. Kelios sodybos jau apsemtos: čia vanduo veržiasi į rūsius, daržines, šiltnamius. Lankose po vandeniu atsidūrė karteniškių daržai, bulvės, javai.

Tris praėjusias paras Lietuvoje pliaupęs smarkus lietus užtvindė miestų gatves, namų rūsius, kaimuose apsėmė pasėlius, daržus ir pievas. Po gausių kritulių smarkiai pakilo vandens lygis visose, ypač mažesnėse upėse. Bene labiausiai vandens lygis pakilo Minijoje, Ventoje, Nevėžyje, Šešupėje, Šušvėje, Aunuvoje ir kitose upėse.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, viena kritiškiausių situacijų susidarė Kretingoje, kur pakilęs vanduo Akmenoje galėjo pralaužti Kurmaičių užtvanką ir išsilieti iš savo vagos.

Kretingos rajono savivaldybėje buvo sušauktas skubus ekstremalių situacijų koordinavimo centro posėdis, kuriame buvo nutarta pasiruošti galimam vandens prasiveržimui ir išsiliejimui.

Į galimą įvykio vietą buvo vežami smėlio maišai, betono blokeliai, situacija buvo nuolat stebima.

Gelbėtojai per tris paras 66 kartus vyko siurbti vandenį iš užlietų patalpų ir 39 kartus šalinti nuo kelių ir gatvių nuverstus medžius. Žmonių aukų šiuose įvykiuose neužfiksuota, tačiau ugniagesiai šiose nelaimėse gelbėjo gyventojų turtą, gyvulius ir paukščius.

Sekmadienį Kalvarijos savivaldybės Jusevičių kaime gelbėtojai iš vietos ūkinio pastato išsiurbė vandenį, kuris susikaupė dėl lietaus, ir išgelbėjo ūkininko kiaules.

Raseiniuose, Turgaus gatvėje, po liūties taip pat buvo apsemta kiaulių ferma. Atskubėję gelbėtojai su moto siurbliu taip pat išsiurbė vandenį ir išgelbėjo 7 paršelius bei 8 kiaules.

Plungėje užsikimšus drenažo vamzdžiui buvo užlieta apie 20 gyvenamųjų namų rūsių. Gelbėtojai pradėjo pumpuoti vandenį iš šių rūsių. Šie gelbėjimo darbai dar buvo atliekami ir pirmadienio rytą.

Taip pat buvo gauta daug pranešimų apie vėjo nuverstus medžius.

Sekmadienį Šilutėje, Gluosnių gatvėje, prie daugiabučių gyvenamųjų namų esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje ant lengvojo automobilio „Ford Scorpio” užgriuvo medis. Atvykę gelbėtojai medį supjaustė ir patraukė į šalį. Įvykio metu sulankstytas mašinos stogas, išdužo 3 stiklai.

Palangoje, Žvejų gatvėje, ant kelio nuvirtęs medis nutraukė elektros laidus ir užtvėrę eismą gatve. Gelbėtojai medį supjaustė ir patraukė nuo kelio, o elektros tinklų avarinė tarnyba pašalino elektros tinklų gedimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Išsiliejusios Akmena ir Minija pasiekė sodybas"

  1. XXXX

    BE KO MENTARU 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.