Lietuvos kariuomenės karininkas laimėjo bylą dėl jam primestos Rusijos pilietybės

Migracijos departamentui nepavyko įpiršti Rusijos pilietybės aukštam Lietuvos kariuomenės karininkui, Logistikos valdybos vadui pulkininkui leitenantui Giedriui Vasiliauskui.
Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad panaikina Migracijos departamento Pilietybės reikalų skyriaus sprendimą, kuriuo iš G.Vasiliausko buvo atimtas Lietuvos piliečio pasas.

„Efektyvūs ryšiai jį sieja su Lietuvos valstybe, su Rusija jokių ryšių nėra”, – rašoma teismo nutartyje

„Tai pamoka visoms institucijoms, kurios atstovauja iš esmės svetimos valstybės interesus. Nes visas procesas buvo būtent toks – kelios pažymos iš Rusijos ambasados ir nieko daugiau”, – sakė Krašto apsaugos ministro (KAM) patarėjas Dainius Žalimas. KAM šioje byloje buvo įtraukta trečiuoju asmeniu.

G.Vasiliauskas į tarnybą bus grąžintas kai įsiteisės teismo sprendimas. Migracijos departamentas Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą per 14 dienų dar gali apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Po 15-kos sėkmingų karjeros metų Lietuvos kariuomenėje šiemet G.Vasiliauskas sužinojo, kad galbūt esąs Rusijos pilietis arba žmogus be pilietybės. Ant plauko pakibo karjera Lietuvos kariuomenėje, nes pagal galiojančius įstatymus, ne Lietuvos piliečiai tarnauti Lietuvos kariuomenėje negali.

G.Vasiliauskas sovietmečiu baigė Leningrado pėstininkų mokyklą ir kaip karininkas tarnavo tuometinėje sovietų armijoje Rusijoje.

1991-siais po kruvinųjų Sausio 13-sios įvykių Lietuvoje tuometinis SSRS karo ministras leido visiems iš Pabaltijo atvykusiems karininkams grįžti į savo tėvynę, jei jie pageidauja.

„Vasiliauskas atvyko čia, sužinojo, ko reikėtų, kad galėtų grįžti į Lietuvos kariuomenę. Jam buvo paaiškinta, kad jis visų pirma turi susitvarkyti visus formalumus ir tada galės grįžti. Jis tą ir padarė”, – žurnalistams yra sakęs Krašto apsaugos ministerijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotojas Algminas Gutauskas.

Tik 1992-siais buvo pasirašyti baigiamieji dokumentai ir G.Vasiliauskas buvo išleistas iš sovietų kariuomenės.

Grįžęs į Lietuvą, karininkas praėjo Migracijos departamento procedūras, gavo Lietuvos pilietybę ir atėjo dirbti į Krašto apsaugą. Lietuvos kariuomenėje jis tarnauja jau 15 metų.

sėkmingai kilo karjeros laiptais, nuolat buvo skatinamas.

Tuo tarpu Migracijos departamentas šiemet Krašto apsaugos ministeriją informavo, kad G.Vasiliauskas nebelaikomas Lietuvos piliečiu, kadangi Rusijos ambasada pranešė, jog G.Vasiliauskas nuo 1992 metų yra Rusijos pilietis.

Remdamasis tokiu Rusijos ambasados raštu, Migracijos departamentas priėmė sprendimą nelaikyti karininko Lietuvos piliečiu.

„Konstitucinis Teismas jau yra išaiškinęs, kad SSRS pilietybė, kaip okupacijos išdavoje primesta pilietybė, yra niekinis aktas. Po Migracijos departamento sprendimo aukštas Lietuvos karininkas, turintis teisę dirbti su slapta informacija, turėtų eiti į Rusijos ambasadą, prašyti „ar būsit tokie malonūs, leisit man atsisakyti pilietybės?”. Galbūt ten pasakys „Būsit malonūs, jei jūs būsit malonūs”, – svarstė A.Gutauskas.

Krašto apsaugos ministerijos atstovų teigimu, tai kol kas vienintelis toks atvejis dėl peršamos Rusijos pilietybės Lietuvos kariuomenės karininkui.

Kol vyksta teisminis procesas, G.Vasiliauskas yra nušalintas nuo Logistikos vado pareigų ir yra rezervo grupėje.

Anksčiau jis dirbo NATO štabe, buvo paskirtas Afganistano Goro provincijos atkūrimo projekto vadovu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.