Naujasis Latvijos prezidentas – ortopedas, būgnininkas, bet ne politikas

Vakar prisiekęs naujasis Latvijos prezidentas Valdis Zatleris jau spėjo pelnyti ortopedo pravardę. Juk šis žmogus Latvijoje žinomas kaip chirurgas.

Artimi draugai dar kartais pavadina jį būgnininku, nes V.Zatleris jaunystėje yra grojęs grupėje „Mazie Brali” mušamaisiais ir nepraleidžia progos pamušti būgnus net šiandien. Tačiau koks jis bus politikas, nežino niekas. Aišku tik tai, kad atsisveikindama su tautiečiais Vaira Vykė-Freiberga jam palinkėjo „labai kruopščiai dirbti, kad išnyktų atotrūkis, kad turtingieji išlaikytų valstybę, o nepasiturintieji galėtų kasmet kilti aukštyn, kol susiformuos stabili vidurinioji klasė, o ilgainiui – stabili valstybė.”

Išklausęs pamaldas Rygos katedroje, kuriose dalyvavo evangelikų liuteronų, katalikų stačiatikių ir baptistų atstovai, iškilmingai prisiekęs Latvijos Seime, padėjęs gėlių prie Latvijai svarbių paminklų, susitikęs su Jelgavos gyventojais ir su žmona surengęs iškilmingą priėmimą Jelgavos rūmuose, V.Zatleris pradėjo eiti trečiojo po nepriklausomybės atgavimo Latvijos prezidento pareigas.

Latvijos parlamentui užteko vieno balsavimo, kad naujuoju šalies prezidentu išrinktų Valdį Zatlerį. Už jį balsavo 58 deputatai iš 100, nors būtų pakakę 51, o iki iškeliant jo kandidatūrą buvo žinomas net ne visiems Latvijos politikams.

Gatvėje prie parlamento šimtai šalies gyventojų laukė balsavimo rezultatų. Išėjusį iš parlamento rūmų V.Zatlerį pasitiko šūkiais „Vokeliai. Vokeliai”, o žurnalistai nepašykštėjo nemalonių klausimų apie kyšių ėmimą ir nesumokėtus mokesčius už šias papildomas pajamas. V.Zatleris paaiškino jau susitikęs su mokesčių inspektoriais ir viską sutvarkęs.

Kompromisinis kandidatas

Latvijoje visi žinojo, kad V.Zatleris – „paskutinės minutės” kandidatas, politinių partijų kompromisas, kurio kandidatūrą pasiūlė koalicinė vyriausybė. Vos tik išrinktas prezidentu V.Zatleris pasakė trumpą kalbą perfrazuodamas garsaus latvių rašytojo Rudolfo Blaumanio žodžius: „Mano auksas yra mano žmonės. Mano garbė yra jų garbė.” Duodamas Seime priesaiką uždėjęs ranką ant širdies V.Zatleris pažadėjo būti sąžiningas, tačiau ar jis toks bus, parodys ateitis.

Vokelių skandalas

52 metų žilaplaukis, tačiau madingai pas gerą kirpėją apsikirpęs naujasis Latvijos vadovas turi pakankamai žavesio ir gerbėjų, tačiau tebemanoma: jei prezidentas būtų buvęs renkamas ne parlamente, o visuotiniu balsavimu, rinkimus būtų laimėjęs buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas Aivaras Endzinis.

Latvijoje niekas nesitikėjo, kad V.Zatleriui bus pasiūlyta tapti prezidentu. Nesitikėjo nė jis pats. Likus kelioms dienoms iki kandidatų kėlimo pabaigos jis atsisakė kelti savo kandidatūrą. Ir tik kai į ligoninę jo įkalbinėti atvažiavo 12 politikų iš skirtingų partijų (tarp jų premjeras Aigaras Kalvytis ir ekspremjeras Andris Škėlė), V.Zatleris sutiko. Tačiau jau pirmuosius jo žingsnius politikos link žymėjo skandalas. Vienoje televizijos laidoje chirurgas prisipažino iš pacientų ėmęs kyšius, esą pacientai juos duodavę savo noru, ir prasitarė nemanantis, kad tai nusikaltimas.

Toks atvirumas naujai iškeptam politikui skaudžiai atsiliepė. Nedelsiant buvo pradėtas tyrimas, ar iš to papildomo atlyginimo jis sumokėjo mokesčius valstybei, o Latvijos prezidentė V.Vykė-Freiberga pareiškė, kad kitoje valstybėje kyšius imantis žmogus būtų teisiamas, o ne siūlomas į prezidentus.

Kyšių ėmimas – juodžiausia dėmė šio puikaus gydytojo biografijoje. Kita vertus, viešas prisipažinimas rodo V.Zatlerio sąžiningumą, liudija, kad jis nėra linkęs meluoti arba išsisukinėti, kad visada gyveno tik iš atlyginimo. „Ar kas patikėtų, jei pasakyčiau, kad kategoriškai atsisakau dovanų”, – klausė jis ir pridūrė, kad dėkingumas gydytojams už pagalbą išreiškiamas įvairiai.

Puikus gydytojas

Latvijoje V.Zatleris vertinamas kaip puikus chirurgas, išgelbėjęs nuo invalidumo ne vieną pacientą. Padėjo jis ir į jį besikreipusiems lietuviams. Nors buvo išrinktas Traumatologijos ir ortopedijos ligoninės valdybos pirmininku, daugiau laiko praleisdavo ne prie rašomojo stalo, o operacinėje. V.Zatleris per metus padarydavo apie 400 operacijų. Jį labai gerbia kolegos, apibūdina kaip puikų žmogų. Gerbia ir buvę pacientai, nes V.Zatleris mokėdavo jiems surasti gerą žodį. Pacientai jį prisimena kaip rūpestingą gydytoją, kuris juos aplankydavo ir po darbo, pavaišindavo arbata.

Latvijoje V.Zatleris laikomas geriausiu ortopedu traumatologu, pelniusiu ir tarptautinių apdovanojimų. Jis dalyvavo ir likviduojant Černobylio atominės elektrinės sprogimo padarinius Ukrainoje. Tačiau labiausiai išgarsėjo Rygoje vykstant Pasaulio ledo ritulio čempionatui, nes buvo paskirtas vienu iš jo organizatorių – V.Zatleris buvo atsakingas už medicinos pagalbą.

V.Zatleris ne kartą yra kalbėjęs, kad mėgstamiausias jo užsiėmimas yra darbas, kad jo pašaukimas – padaryti bent keturias operacijas per savaitę. Vadovavimą ligoninei jis visada vadino tik pomėgiu.

Naujasis Latvijos prezidentas turi ir kitų pomėgių, yra laikomas linksmu ir įvairiapusišku žmogumi. Mokydamasis mokykloje jis grojo mušamaisiais grupėje „Mazie Brali” („Mažieji broliai”), o per kasmet Latvijoje vykstantį populiarų festivalį „Bildes”, kuriame pasirodo ne tik jaunimo, bet ir veteranų muzikos grupės, garsiausią Latvijos ortopedą mušantį būgnus galėjo išvysti visi Latvijos gyventojai.

Naujasis prezidentas domisi ne tik muzika, bet ir daile, kulinarija bei gėlininkyste, o mylimiausias jo gyvūnas – triušis.

Dabar gyvena su antra žmona, su ja susilaukė sūnaus. Su pirmąja V.Zatleris išsiskyrė, bet savo vaikais, sūnumi ir dukra, visada rūpinosi.

Būdamas prezidentu V.Zatleris žada suvienyti Latviją, tam pasinaudodamas savo, kaip gydytojo, sugebėjimais. Jis sako norįs girdėti, ką kalba jo tauta, ir norįs jai tarnauti. „Mano pareiga – suvienyti tikslus, vertybes ir idealus”, – kalbėjo jis. Didžiausia bėda, kad šis žmogus visiškai neturi politinės patirties. Nors V.Zatleris buvo Latvijos liaudies fronto narys, nelabai žinoma, kokie jo politiniai ir ideologiniai įsitikinimai. Latvijos politologai pabrėžia, kad V.Zatleris yra protingas, turi atsakomybės jausmą ir gali dirbti labai įtemptomis sąlygomis, tačiau jie bijo, kad jį neužsimanytų valdyti koalicijos partneriai ir ypač jos lyderiai.

Turbūt sunkiausia V.Zatleriui bus įrodyti, kad jis vertas būti V.Vykės-Freibergos įpėdiniu. Ši moteris, beje, taip pat ne politikė, sugebėjo tapti tikra valstybininke ir atvedė Latviją į Europos Sąjungą ir NATO.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.