Atsiskaitymas banko kortele – vis dar prabanga

Šiame technologijų ir greitų paslaugų amžiuje yra dalykų, kurie vis dar primena gūdų sovietmetį.

Ne tik užsienietį, bet ir klaipėdietį nemaloniai nustebina faktas, kad už kai kurias populiarias paslaugas uostamiestyje nėra galimybių atsiskaityti banko kortele.

Mieste yra kavinių, kirpyklų, parduotuvių ir kitų įstaigų, kurios už paslaugas iš pirkėjų ima tik grynuosius pinigus ir ateityje įdiegti savo įmonėse atsiskaitymo kortelėmis sistemos net neketina. Priežastys dvi – papildomas mokestis už terminalą bankui ir menkas paslaugos poreikis.

Pastarasis teiginys kelia abejonių, nes galimybė mokėti kortele yra itin patogi. Tą jau seniai pajuto užsienio šalių verslininkai. Pavyzdžiui, Švedijoje banko kortele galima atsiskaityti net taksi automobiliuose…

Nuo praėjusio mėnesio sostinėje baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus vairuotojai taip pat gali sumokėti banko kortelėmis. Anot Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos, tik mėnesį laiko egzistuojanti nauja paslauga jau tapo populiari, todėl gali būti, kad nuo kitų metų ji bus teikiama visuose didesniuose Lietuvos miestuose

Klientai nesiskundė

M. Mažvydo alėjoje jau 10 metų gyvuojanti kavinė „Jola” – bene vienintelė iš aplinkinių viešojo maitinimo įstaigų, kurioje iki šiol nebuvo galima atsiskaityti banko kortele.

Šios įstaigos savininkės Virginijos Marcinkėnienės teigimu, paslaugos nebuvo dėl to, kad kavinėje banko terminalui tiesiog neliko vietos.

„Tai, kad neturėjome terminalo, mūsų klientų neatbaidė, o ir priekaištų didelių nesu girdėjusi. Nuo sprendimo mus sulaikė dar kitas dalykas – mokestis bankui. Kiek prisimenu, už šią paslaugą bankui reikėtų atiduoti 1-2 proc. nuo apyvartos, skaičiuojamos atsiskaitant kortele. Pamaniau, kad geriau vietoje to duoti nuolaidą klientui”, – pasakojo verslininkė.

Patentininkams moka į rankas

Kai kuriuose Klaipėdos grožio salonuose ir kirpyklose banko kortelė praverčia tik perkant profesionalią kosmetiką, bet ne kirpėjų ar kosmetologų paslaugas, mat šie dirba išsipirkę patentus.

„Už kirpėjų darbą klientas moka pačiam meistrui į rankas. Pas mus visi dirba su patentais, todėl atsiskaityti kortelėmis neįmanoma. Bet klientų poreikiai – mums ne antraeilis dalykas. Už kosmetiką, parduodamą salone, galima atsiskaityti kortele jau seniai, ir šiai paslaugai poreikis yra”, – pasakojo salono „Aidos studija” direktorius Viktoras Krupskis.

Paštui gelbsti bankomatas

Centriniame Klaipėdos apskrities pašte banko kortelė gali praversti tik tuo atveju, jeigu tai yra „Visa Electron”, mat sumokėti komunalinius mokesčius ar atsiskaityti už kitas pašto teikiamas paslaugas gali tik šios kortelės savininkai.

Pašto administracija tikina, kad kitų bankų klientai dėl to priekaištų nereiškia, nes pastate dar yra jiems skirtas bankomatas.

Per dieną banko kortelėmis šiame skyriuje susimoka po keletą klientų, todėl paslaugos pašto administracija nevadina nuostolinga.

Daugiau žalos, nei naudos

„Volkswagen” automobilių atstovai Vakarų Lietuvoje – salonas „Baltic Auto” – įsigyti atsiskaitymo banko kortelėmis terminalų iš viso neketina.

Bendrovės direktoriaus Algirdo Mauručaičio žiniomis, net 99 proc. jų klientų už paslaugas moka pavedimu, todėl diegti naują atsiskaitymo sistemą esą nėra jokio reikalo.

„O kam? Tik kas 1000-asis klientas paklausia, kodėl neturime terminalo, tai ar verta mokėti bankui už tai, kuo niekas nesinaudos? Be to, bankų yra daug, kiekvienam atskirą terminalą reikėtų įrengti, o už juos ir mokėtume daug. Neapsimoka”, – svarstė A. Mauručaitis.

Jis nemano, kad tokia paslauga turėtų kokią nors įtaką verslui – klientų nepadaugėtų, o senieji, išgirdę, kad už pirkinį gali atsiskaityti tik grynaisiais pinigais, neperbėgo kitur.

Verslininkai taupūs

Bankininkai tvirtina, kad verslininkų kalbos, jog už kreditinių kortelių terminalus imamas didelis mokestis – laužtos iš piršto.

Bankų atstovai dienraščiui teigė, jog komisinis mokestis yra individualus ir sutariamas su kiekviena įmone atskirai, prieš tai atsižvelgus į veiklos pobūdį, atsiskaitymų kortelėmis dažnumą, vidutinį operacijos dydį ir kitus rodiklius.

Dažniausiai komisinis mokestis yra nustatomas kaip procentinė dalis nuo pirkinio, už kurį atsiskaitoma, sumos.

Šiandien bankai taiko ir lankstaus bendradarbiavimo galimybes, pavyzdžiui, jei įmonė nusprendžia įrangą įsigyti ar nuomoti pati, komisinis mokestis būna mažesnis.

Klientui minusas, pardavėjui – pliusas

Be visų pranašumų, atsiskaitymas banko kortele turi ir vieną minusą, apie kurį viešai prabilo Pitsburgo (JAV) universiteto profesoriai. Atlikus tyrimą, skenuojant savanorių smegenis buvo nustatyta, jog labiau išlaidauja tie, kurie už pirkinius ar įvairias paslaugas atsiskaito kreditine kortele.

Specialistai nustatė, jog skirtis su grynais pinigais žmonėms kur kas sunkiau nei suraityti parašą ant pirkinių kvitelio.

Tyrimą atlikę mokslininkai išvadose pažymi, jog kreditinės kortelės paskatina išlaidavimą, nes toks atsiskaitymo būdas susilpnina skausmą dėl sunkiai uždirbamų pinigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.