Namai, pralenkę laiką ir gero visureigio kainą

Kuriant namų projektus fantazijos žmonėms netrūksta.

Medinis pagrandukas

Tokius namus, kurie labai panašūs į pasakos herojų Pagranduką, kuria ir gamina Vankuveryje gyvenantis kanadietis Tomas Čadlis.

Įdomu tai, kad susidomėjusieji šia originalia būsto idėja autorių dažniausiai klausinėja, ne kiek ten yra vietos, bet ar yra tokiame name tualetas. Deja, tualeto tokiame name nėra, nes namas kabo ant medžių.

Tiesa, namo autorius mano, kad ateityje sanitarinis mazgas name vis dėlto bus įrengtas, tačiau, kol jo nėra, visus gamtinius poreikius jis siūlo atlikti kur nors miške arba artimiausioje patalpoje ant žemės.

Laisvos sielos rutuliai

Šie keisti namai vadinami „Free Spirit Spheres” („Laisvos sielos rutulys”).

Tik nereikia manyti, kad jų autorius Tomas Čadlis yra beprotis, apsigyvenęs medyje tik todėl, kad kiti žmonės jam užstoja saulę. Tikrai ne.

Pagaminęs keletą sferinių namų modelių jis mąsto apie serijinę tokių būstų gamybą. Bet visa tai – ateitis.

Šiandien originalus kanadietis yra sukūręs tik du pavyzdinius modelius: iš kedro medienos 2,7 m skersmens kabantį namą „Eve” ir eglinį 3 m skersmens gyvenamąjį rutulį „Eryn”.

Artimiausi planai – pagaminti 10 tokių namų, sukabinti juos miške ir pelningai šį kabančių pagrandukų miestą parduoti.

Tomas Čadlis mano, kad jo klientai bus tie žmonės, kurie gamtos prieglobstyje ieško ramios vietos poilsiui ar meditacijai, arba tie, kurie trokšta pabėgti nuo civilizacijos ir susilieti su gamta, t.y. tapti tarsi pirmykštės laukinės bendruomenės nariais.

Beje, kiek toks namas turėtų kainuoti, Tomas kol kas neskelbia, bet užtat tvirtina, kad iš trijų didelių medžių suformuotą trikampį senovės keltų šventikai druidai laikydavo šventa vieta.

Laivo konstrukcijos principas

Ant medžių kabantys namai pastatyti remiantis tais principais, kurie naudojami ir konstruojant jachtų bei valčių korpusus. Mediniai rutuliai yra su karkasu, ant kurio klijuojamos medžio juostos (t.y. namo sienos).

Šios juostos sutvirtinamos epoksidine derva ir stiklo pluoštu.

Namas kabinamas ant trijų didelių, garbaus amžiaus medžių ir gana aukštai, o laiko jį tvirti lynai. Į kabantį namą patenkama medinėmis pakabinamosiomis kopėčiomis.

Aišku, stabilumu toks būstas nepasižymi. Jei pučia stiprus vėjas ir linguoja medžiai, tai linguoja ir namas.

Todėl prieš įsigydamas tokį namą turi pamąstyti ir apie savo vestibuliarinį aparatą – jei plaukiodamas laivu per bangas susergi jūros liga, tai tokiame name jos taip pat neišvengsi.

Bet, kitaip nei laive, šiame name nėra tualeto. Vadinasi, teks arba lipti siūbuojančiomis kopėčiomis žemyn, arba pravėrus duris visą skrandžio turinį palikti už borto, t.y. po namu.

Norint pakabinti sferinį namą taip, kad jis kabotų gana stabiliai, reikia parinkti vietą, kur augtų trys panašaus amžiaus ir storio medžiai, kad visų trijų lynų, ant kurių kabo namas, įtempimas būtų vienodas.

Tiesa, kad namas būtų stabilesnis, jis pora horizontalių virvių pririšamas dar prie dviejų medžių, be to, stabilumo jam suteikia ir laiptai-kopėčios, tvirtinamos prie medžio.

Tačiau, nepaisant to, apie 250 kg sveriantis namas vis tiek supasi.

Ir kai vėjas sukelia švelnius namo judesius, namo gyventojų judėjimas rutulyje irgi sukelia gana stiprių svyravimų.

Nors, antra vertus, jei namas kabo ant medžių miške, o jūs jame medituojate ir mąstote apie elfus, fėjas, raganas ir kitas paslaptingas, miške gyvenančias būtybes, jo svyravimai tik sustiprina miško paslaptingumą.

Nepramušamas ir nepraduriamas

Konstruktoriai tvirtina, kad tokio namo kiautas nuo išorinių gamtos išdaigų gyventojus saugo gana patikimai. Jo nepramuš nei iš aukštai krentantis kankorėžis, nei stipri kruša. Nepradurs ir briedis savo ragais, nes namas kabo pakankamai aukštai.

Teigiama, kad namo vidus pasižymi puikia akustika, asketišku grožiu ir komfortu. Pvz., mažesniajame name „Eve” yra 1 m skersmens langai, spintelės, dvigulė lova, sofa, stalas ir t.t.

Kai kuriuose reklaminiuose lankstinukuose ant stalo net mikrobangų krosnelę gali pamatyti, nors iš kur miške elektra – nenurodoma.

Didesnysis namas „Eryn” yra net su 5 langais, iš kurių vienas – lubose.

Tiesa, autorius teigia, kad namo interjeras dar bus tobulinamas, planuojama įrengti biotualetą, dušą ir net sauną. Kaip jis visa tai sutalpins 3 m skersmens rutulyje, kol kas nežinoma.

Manoma, kad šios idėjos net bus atsisakyta, nes, žinant amerikiečių požiūrį į gyvenimą laukinėje gamtoje, šalia miestelio, sukurto iš dešimties ant medžių pakabintų rutulio formos namų, turėtų atsirasti visas kompleksas pagalbinių, normalių, ant žemės stovinčių pastatų – greito maisto restoranėlis, tualetai, dušai, degalinė ir būtinai normalus motelis, kur išlipęs iš medžio galėtum normaliai išsimiegoti.

Žmogus rate

Nežinia, kodėl tiek XX, tiek XXI mažiuje vis atsiranda architektų, kurie žmogų žūtbūt nori įgrūsti į apvalius būstus.

Gal todėl, kad ratas laikomas vienu iš didžiausių žmonijos išradimų? Gal ir keista, bet dažniausiai tokiems architektams nėra labai svarbu, ar žmogui rate būtų patogu gyventi.

Jiems svarbiausia yra idėja. O viskuo kitu lai rūpinasi tie, kuriems teks tą idėją įgyvendinti.

Naujas gyvenimo stilius

Austrų dizaino kompanija „Alles wird, gut”, kurios pavadinimas lietuviškai skambėtų kaip „viskas bus gerai”, sugalvojo, kaip maksimaliai sumažinti gyvenamosios patalpos erdvę.

Pasirodo, viską reikia sukišti į vieną besisukantį ratą ir jį sukant išsirinkti tai, kas žmogui tuo metu reikalinga: lovą, stalą ar dušą.

Nežinia, kas lėmė tokios konstrukcijos atsiradimą, tačiau austrų dizainerių gyvenamasis ratas, kuriam kažkodėl duotas angliškas pavadinimas „TurnOn”, labai primena Kauno zoologijos sode ratu bėgančias voveres.

„TurnOn” ne kokia nors mistinė idėja. Keli tokio rato egzemplioriai buvo pagaminti ir eksponuojami įvairiausiose parodose. Daiktas ganėtinai keistas, juo labiau kad pastatytas kambaryje jis beveik užgožia visą erdvę ir atrodo tarsi svetimkūnis, Bet, pasirodo, tas ratas – tik vienas iš daugelio, ir jis visiškai nepritaikytas būti kambaryje.

Dizaineriai iš „Alles wird gut” teigia: „Mūsų butai ir namai atrodo lygiai taip pat kaip prieš tūkstančius metų.

Tai standartiniai stačiakampiai narveliai, kurie neleidžia žmogui išreikšti savo individualumo. Mūsų tikslas sukurti tokią aplinką, kad žmogus joje jaustųsi kaip žuvis vandenyje.

Todėl sujungdami automobilių ir statybos pramonės pajėgas mes galime sukurti naują gyvenimo stilių „TurnOn”.

Keturios pozicijos

Idėja graži, skambi, deja, įkūnyta šiaip, nei taip. Jei kas joje ir pasiskolinta iš automobilių pramonės –tai ratas. Tačiau ratas pasaulyje buvo dar tada, kai vietoj automobilių pramonės pasaulyje klestėjo arklių ir vežimų pramonė.

Taigi turime 2,5-3 m skersmens iš trijų segmentų surinktą ratą. Ratas pastatytas ant ritinėlių, kad galėtų suktis. Šį ratą galima užfiksuoti keturiose pozicijose.

Užfiksavęs vienoje pozicijoje, galėsi sėdėti ant kėdutės prie staliuko. Galbūt net galėsite sėdėti dviese. Kitos dvi pozicijos leis gulėti.

Ketvirta pozicija skirta stovėti. Tiesa, yra dar vienas variantas – jei rato nefiksuoji vienoje iš keturių pozicijų, gali nuolat judėti kaip voverė rate. Tačiau neilgai, nes anksčiau ar vėliau prasiskelsi galvą į rato viduje esančius iškyšulius.

Besisukantis namas

Hervigas Spyglas, vienas iš minėtos austrų dizaino kompanijos veikėjų, sako, kad besisukantis ratas – labai kieta „idėja”.

Esmė ta, kad „Alles wird gut” dizaineriai iš kelių skirtingos paskirties ir konstrukcijos ratų norėjo sukurti visą namą, kuriame žmogus ne tik gyventų nedidelėje erdvėje, bet ir su tokiu būstu galėtų žaisti ar net pasijusti, gyvenąs kosminiame laive. Aišku, įdomu, ką bendra toks plastikinis ratas turi su kosmosu? Atsakyti labai paprasta. Austrų dizaineriai iš „Alles vird gut” nori sujungti bent keturis tokius ratus ir pagaminti cilindro formos namą, kurio kiekvieną dalį (tiksliau, ratą) namo gyventojas galėtų pasukti pagal poreikį. Jei ireikia stalo, tai lova tuo metu gali būti ant lubų. Jei tau prireikia lovos – pasukite ratą ir ant lubų atsiras stalas.

Bet stalas ir lova – tik du būtini dalykai. Jei jau statome tokį namą, tai bent viename iš 4 besisukančių ratų turėtų būti vonia ir tualetas. Taigi įrengiame vonią ir tualetą ir tęsiame žaidimą: jei šeimininkui susuko vidurius – pasuki ratą, kad tualetas atsirastų apačioje, ir atlieki savo reikalus. Jei reikia nusiprausti – pasuki ratą, kad vonia atsidurtų apačioje, ir nusiprausi.

Čia ir paaiškėja pagrindinė priežastis, kodėl toks namas kol kas – tik popieriuose, kodėl pagaminta tik viena jo dali su staliuku ir lova.

Dizaineriai yra dizaineriai. Jiems neretai nerūpi, kad vonios negalima pakabinti prie lubų, nes vanduo joje nesilaikys ir liesis žemyn. Jiems nerūpi, kaip sukonstruoti judantį tualetą ir pan. Visa tai turi išspręsti inžinieriai.

O kadangi jie problemas sprendžia ne idėjomis, o konkrečiais skaičiavimais ir projektais, tokių kosminių vamzdžių, kuriuos suprojektavo „Alles wird gut”, kol kas nėra, nors pačiai idėjai jau penkeri metai. Tiesa, teigiama, kad keletas labai rimtų kompanijų susidomėjo tokio namo idėja.

Gal jų požiūris itin toliaregiškas ir tokie namai taps būtinybe tada, kai pasaulyje žmonių bus kelis kartus daugiau ir laisvos vietos ant žemės liks labai nedaug. Tada galbūt ir persikelsime gyventi į vamzdžius.

Viešbutis cilindras

Gal norėtum šiek tiek pagyventi kompaktiškame cilindre? Jei kartais toks noras kiltų, nebūtina lįsti į pirmą pasitaikiusią statinę, kaip senovėje padarė antikos filosofas Diogenas. Statinėje tamsu ir ankšta, be to, nėra internetinio ryšio.

Kur kas erdviau – Austrijos miesto Linco parke, kuriame pastatyta keliolika apvalių, 10 kubinių metrų tūrio cilindrų, vadinamų parko viešbučiais.

Šiuose cilindruose yra elektra, interneto ryšys, gultas ir ventiliacijos kiaurymė. Bet nėra tualeto. Teigiama, kad tai ne problema, nes netoliese yra viešieji tualetai, kavinė.

Norint apsigyventi tokiame viešbutyje, vietą geriau rezervuoti iš anksto, nes niekas negali garantuoti, kad tą dieną, kai ten apsilankysite, bus bent vienas cilindras laisvas.

Beje, nustatyto mokesčio už apsigyvenimą nėra. Mokama „kiek negaila”. Šio viešbučio gyventojams dažniausiai „negaila” 7-20 eurų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.