Lytis nenulemia noro šnekėti

Vyrai kalba lygiai tiek pat kiek ir moterys, paskelbė JAV mokslininkai, kurie suskaičiavo visus iki vieno 400 savanorių ištartus žodžius.

Jų tyrimas, kurio rezultatus ketvirtadienį paskelbė žurnalas „Science”, prieštarauja įsivyravusiai nuomonei, kad moterys tiesiog biologiškai yra „užprogramuotos” kalbėti daugiau.

„Ir moterys, ir vyrai per dieną vidutiniškai pasako maždaug po 16 tūkst. žodžių … Atskirų individų (pasakomų žodžių kiekis) labai skiriasi”, – rašė mokslininkai, kuriems vadovavo psichologas Matiasas Melas iš Arizonos universiteto.

M.Melą ir jo kolegas sudomino dažni pareiškimai, kad moterys kiekvieną dieną kalba daugiau nei vyrai ir kad jų žodynas yra didesnis. „20-ies tūkst. (žodžių) palyginti su 7-iais tūkst. žodžių įvertinimas, regis, buvo įgijęs kultūrinio mito statusą”, – rašė jie.

„Todėl mes apibendriname ir sakome, kad moterys tiesiog visą laiką kalba”, – telefonu pridūrė M.Melas.

Jo grupė šį įsitikinimą patikrino pasitelkusi 396 JAV ir Meksikos koledžų studentus, kurie nuo dvie-

jų iki 10 dienų visur nešiojosi garso įrašymo prietaisus. Jie įsijungdavo 30-čiai sekundžių maždaug kas 12 minučių ir įrašydavo viską, ką tuo metu eksperimento dalyviai pasakydavo.

Visi visų dalyvių ištarti žodžiai buvo užregistruoti. Tyrimas pa-rodė, kad per 17-os valandų laikotarpį moterys pasakė vidutiniškai 16 215 žodžių, o vyrai – 15 669 žodžius.

Skirtumai tarp atskirų individų vyrų grupėje ir skirtumai tarp atskirų individų moterų grupėje buvo daug didesni nei moterų ir vyrų skirtumai. Pavyzdžiui, daugiausiai kalbantis vyras pasakė 47 tūkst. žodžių, o mažiausiai kalbantis vyras – kiek daugiau nei 500.

Tačiau buvo stereotipus atitinkančių skirtumų dėl pokalbių temų. „Vyrai daugiau kalba apie technologijas, darbą, pinigus. Be to, jie naudoja daugiau skaičių, – sakė M.Melas. – Moterys daugiau kalba apie madas ir žmonių santykius”.

Tačiau skirtumai tarp dviejų vyrų ar dviejų moterų gali būti didesni nei tarp vyro ir moters, pridūrė mokslininkas.

Be to, abiejų lyčių atstovai moka pliaukšti visiškai tuščiai. „Kartais aptinki tikrą žodžių srautą, bet (juo) žmonės nedaug ką pasako. Tiesiog kalba, kalba, kalba”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.