Bus stabdomi importo muitai ne ES pagamintoms prekėms

Lietuvos įmonės iki rugpjūčio 15 dienos Ūkio ministerijai gali teikti prašymus dėl importo muitų sustabdymo ar tarifinių kvotų nustatymo nuo 2008 m. liepos 1 d.

Muitai ar nustatytos tarifinės kvotos gali būti sustabdyti pramonės prekių žaliavoms ar pusgaminiams, kurie Europos Sąjungos (ES) valstybėse negaminami ar jų gaminama nepakankamai. Muitas gali būti sustabdytas penkeriems metams, o tarifinė kvota nustatoma metams ar pusmečiui. Teikiant prašymą, prašoma kartu pateikti ir žaliavos ar pusgaminio technines charakteristikas bei kokybės sertifikatą.

Pasak Ūkio ministerijos pranešimo, Lietuvos gamintojai, galintys pasiūlyti ES rinkai savo prekes, turi teisę teikti protestus dėl šiuo metu galiojančių Europos Tarybos reglamentuose nustatytų tarifinių kvotų ir sustabdytų muitų.

Galimybė sustabdyti muitus yra parankesnė didelėms įmonėms, nes privaloma prašymo sąlyga – muitų, kurie nebūtų surinkti, suma per metus turi būti ne mažesnė kaip 20 tūkst. eurų. Jei ši sąlyga netenkinama, įmonės gali kooperuotis, kad būtų pasiekta nustatyta muitų normos suma.

Prekės, importuotos taikant muitų sustabdymą ar tarifines kvotas, gali laisvai judėti visoje ES, ir bet kuri valstybė narė turi teisę pasinaudoti muitų lengvatomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.