Už Napoleono meilės laišką – 557 tūkst. JAV dolerių

Napoleono Bonaparto aistringas meilės laiškas, adresuotas jo būsimai žmonai Žozefinai, parduotas Londono „Christie’s” aukcione už 557 tūkst. JAV dolerių (276 tūkst. svarų sterlingų). Už laišką buvo tikimasi gauti ne daugiau kaip 50 tūkst. svarų sterlingų, tačiau laiškas sukėlė tikrą ažiotažą tarp pirkėjų, praneša agentūra „France Presse”.

Napoleono laiškas buvo vienas tarp daugelio kitų laiškų, įtrauktų į išsamų istorinių veikėjų, mokslininkų ir literatų laiškų rinkinį, kurį sudarė Šveicarijos bankininkas Albinas Šramas, miręs prieš dvejus metus. Per daugiau nei 30 metų jis slapta surinko daugiau kaip 570 laiškų. Apie šią jo kolekciją nežinojo net artimiausi giminaičiai: jie aptiko spintelę su autografais A. Šramo namo rūsyje po jo mirties. Visų laiškų bendra vertė aukcione siekė 7,7 mln. JAV dolerių.

Tarp brangiausių aukcione siūlomų A. Šramo rinkinio vertybių buvo Izaoko Niutono laiškas, kuriame jis rašo apie Niutono visuotinės traukos dėsnį (410 tūkst. JAV dolerių), ir XVII a. anglų poeto Džono Dono laiškas (beveik 230 tūkst. JAV dolerių). Trumpas Aleksandro Puškino raštelis buvo parduotas už 290 tūkst. JAV dolerių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.