Į Dainų šventę – su policija

Renginio dalyvius sergės guminėmis lazdomis ginkluoti pareigūnai

Dujiniai balionėliai, guminės lazdos, antrankiai.

Tai ginkluotė pareigūnų, kurie turės saugoti Mindaugo karūnavimo dienai skirtos Dainų šventės dalyvius.

Rytoj į Vilnių dalyvauti šioje šventėje išvyks per tūkstantį choristų iš Klaipėdos. Iš viso renginyje šoks, dainuos ir gros net du tūkstančiai du šimtai klaipėdiečių. Jų saugumą turėtų užtikrinti lydintis policininkas. Dalis dainininkų ir šokėjų bus apgyvendinti viename pavojingiausių sostinės rajonų.

Lydės per skverą

Nors jau tapo įprasta, kad Dainų šventės dalyviai miega ant grindų, o maitinami kukliose mokyklų valgyklose, patirti įspūdžiai nustelbia sunkumus.

Šiemet 200 Klaipėdos liaudies instrumentų ir kanklių ansamblių dalyvių bus apgyvendinti Naujininkų vidurinėje, o dar 128 folkloro ansamblių nariai – „Saulėtekio” vidurinėje mokykloje.

Abi jos yra viename kriminogeniniu požiūriu pavojingiausių sostinės rajonų – Naujininkuose.

Visi šiame rajone gyvenantys šventės dalyviai maitinami vienoje valgykloje. Tai reiškia, kad dalis klaipėdiečių gyvens ne ten, kur valgys.

Grupes lydintys policininkai yra įpareigoti po vakarienės moksleivius per skverą palydėti iki nakvynės vietos ir taip užtikrinti jų saugumą.

Pasiruošė alpimams

Kiekvienoje mokykloje, kur apgyvendinti Dainų šventės dalyviai, juos saugos ir bus pasirengę suteikti pagalbą du policininkai ir medikė.

Šįkart į šventę iš Klaipėdos dirbti išvyko 12 policininkų ir šešios medikės. Tarp pareigūnų yra dvi moterys.

Policininkams tai nėra pati geidžiamiausia komandiruotė.

Trys paskirti dirbti šventėje pareigūnai prieš išvykimą susirgo ir juos teko pakeisti kitiems kolegoms.

Uostamiesčio policijos Prevencijos skyriaus viršininko Kazimiero Sinkevičiaus teigimu, už dirbtas šventines dienas policininkams žadama kompensuoti laisvadieniais bei pinigais.

Pareigūnai ištisą parą turės budėti mokyklose, kur gyvena šventės dalyviai. Šventės renginių jie nematys.

Policininkai įpareigoti saugoti šventės dalyvių daiktus nuo vagių ir palaikyti viešąją tvarką mokyklose. Pareigūnai apginkluoti specialiosiomis priemonėmis, kuriomis paprastai tramdomi įsi-siautėję nusikaltėliai, – ašarinių dujų balionėliais, guminėmis lazdomis bei antrankiais.

Komandiruotų pareigūnų darbą kontroliuos Vilniaus policijos vadovai.

Slaugos specialistės įsikurs mokyklų medicinos punktuose. Kiekvienai jų duotas krepšys su priemonėmis pirmajai medicinos pagalbai suteikti.

Šalia dainininkų, šokėjų ir muzikantų medikės bus visų repeticijų bei koncertų metu.

Dažniausiai pasitaikantis šventės dalyvių negalavimas – alpimai. Rečiau pasitaiko smulkių traumų.

Ragavo pietus

Klaipėdos delegacijos Dainų šventėje koordinatorius Vidas Pakalniškis vakar sakė, kad kol kas jokių incidentų neįvyko.

„Viskas sklandu. Vienoje mokykloje, kur dalyviams galėjo trūkti vietų praustis, papildomai įrengti penki dušai. Šiandien pats pietavau Naujininkų vidurinėje mokykloje ir likau visiškai patenkintas. Virėjos tikino, kad norintieji gavo net papildomų porcijų, – dalijosi įspūdžiais V.Pakalniškis. – Dabar svarbiausia išvengti nesklandumų repeticijų metu. Gali būti, kad tradicijos nesulaužys ir oras. Juk jau daugybę kartų didžiosios eisenos į Vingio parką dalyviai patenka į liūtį.”

Ankstesnių švenčių metu pasitaikydavo vagysčių mokyklose, keletą kartų vaikai nuo neįprasto maisto suviduriavo. Po užsitęsusių Dainų dienos renginių pritrūko transporto išvežioti šventės dalyvius.

Vežėsi savo maisto

Antradienio vakarą į Vilnių atvykę Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos liaudies muzikos ir šokių ansamblio „Žemaitukas” nariai gyvena mokyklos sporto salėje.

„Nors buvo žadėta, kad salėje nakvos ir kitų ansamblių nariai, mes čia vieni. Vaikai nusipirko kamuolį ir vakare žada žaisti krepšinį. Tad mums pasisekė. Maistas kuklus, bet su valgyklos vedėja puikiai sutariame. Ji ketina susitikti su visų ansamblių vadovais ir aptarti valgiaraštį. Be to, vaikai atsivežė ir savo maisto, – apie Dainų šventės buitį pasakojo „Žemaituko” vadovė Milda Damalienė. – Dušuose galime nusiprausti, yra šiltas vanduo. Kol kas užtenka ir tualetų.”

Į traukinį nevėlavo

Į šventę traukiniais išvykstančius Dainų šventės dalyvius palydi geležinkelio stoties direktorė Rita Grigalaitienė. Ji teigė, kad kol kas nė vienas šventės dalyvis nepavėlavo ir traukinių dėl to stabdyti neteko.

„Klaipėdiečiai sodinami į skirtingus vagonus. Kiek daugiau į šventę vykstančių keleivių laukiama Plungės ir Telšių stotyse, tačiau viskas paskaičiuota taip, kad vietos užteks visiems, ir kelionė neturėtų prailgti, – sakė R.Grigalaitienė. – Kelionė neturėtų apkarsti ir todėl, kad daugumos miegui skirti daiktai, koncertiniai drabužiai bei instrumentai nugabenti į Vilnių autobusais.”

Paskutinieji šventės dalyviai namo turėtų grįžti pirmadienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.