Lietuvoje sugriežtinta paukščių laikymo ir prekybos vietų kontrolė

Dėl galimos paukščių gripo grėsmės Lietuvoje sugriežtinta pasienio, paukščių laikymo ir pardavimo vietų veterinarinė kontrolė. Į Lietuvą draudžiama importuoti paukščius ir paukštieną iš tų šalių, kuriose patvirtintas paukščių gripas.

Lietuvos pramoniniai paukštynai jau nuo praėjusių metų vidurio sustiprino savikontrolę, apribojo žmonių judėjimą – paukštynų teritorijose draudžiama lankytis pašaliniams žmonėms. Paukštynuose laikomi paukščiai neturi jokio kontakto su išorine aplinka.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojo Vidmanto Paulausko, mūsų šalyje ir toliau tęsiama laukinių ir naminių paukščių stebėsena. Tiriami, ar neužsikrėtę paukščių gripu ne tik nugaišę paukščiai, bet ir nušautos laukinės didžiosios antys. Per šių metų penkis mėnesius Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje ištirti 164 paukščių mėginiai, paukščių gripo virusas nenustatytas nė vienam nugaišusiam paukščiui. Ir toliau kontroliuojama prekyba paukščiais ir paukštienos produktais.

„VMVT direktoriaus įsakymu paukščių laikytojai, gyvenantys 1 km spinduliu aplink paukštynus, kuriuose laikoma daugiau kaip 10 tūkst. paukščių, turės paukščius laikyti tvartuose, dengtuose aptvaruose, siekiant juos apsaugoti nuo kontakto su laukiniais paukščiais. Šis nurodymas galios nuo šių metų rugsėjo 1 d. iki lapkričio 1 d.”, – sakė V. Paulauskas.

Situacija dėl paukščių gripo Lietuvoje įvertinta praktiškai: organizuoti trys imituoto paukščių gripo praktiniai mokymai: pernai – Druskininkuose ir Kaišiadoryse, šiemet – Panevėžyje. Taip pat organizuoti koordinaciniai susitikimai su kitomis institucijomis ir parengtas neatidėliotinos veiklos planas.

Nors iki šiol pavojingas paukščių gripas aplenkė Lietuvą, tačiau jis toliau plinta kitose Europos valstybėse. Šiemet pirmą kartą ši pavojinga liga užfiksuota ir Prancūzijoje. Beje, Prancūzija yra didžiausia paukštienos gamintoja Europoje, todėl ypač didelis dėmesys ir lėšos yra skiriamos paukščių gripo prevencijai.

VMVT duomenimis, nuo praėjusių metų paukščių gripas jau pasireiškė 13 Europos valstybių, tarp jų Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Danijoje, Italijoje, Vengrijoje, Čekijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.