Klaipėdos valdžia pakriko

Kone valandą trunkančios diskusijos dėl darbotvarkės, frakcijos ar koalicijos vardu skelbiamų pareiškimų gausa, nuolatiniai prašymai penkių ar net dešimties minučių pertraukos pasitarti – tai šios kadencijos miesto Tarybos posėdžių kasdienybė.

Tokio darbo rezultatai nedžiugina – praėjusį ketvirtadienį apie penkiasdešimt sprendimų projektų užsimojusi aptarti Klaipėdos miesto savivaldybės taryba nesugebėjo įveikti nė pusės. Tarybos posėdį nutarta pratęsti po dviejų savaičių – liepos 12-ąją.

„Drįsčiau prognozuoti, kad kai kurie mūsų kolegos sąmoningai bando įvelti Tarybą į nevaisingas diskusijas, tempti laiką, o po to apkaltinti valdančiąją koaliciją – esą būtent ji nesugeba organizuoti Tarybos darbo”, – teigia Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Opozicinės Permainų koalicijos lyderis Artūro Šulco žodžiai lyg ir patvirtintų mero prognozes: „Opozicija tikrai nėra tam, kad palengvintų mero ir daugumos darbą.”

Įžvelgia piktus kėslus

„Pasijutau taip, lyg mane kas būtų nubloškęs į 1990-uosius metus, kai posėdžiai vykdavo po dvi tris dienas, o kartais ir savaitę”, – kalbėdamas apie paskutinį Tarybos posėdį prisiminimais dalijosi R. Taraškevičius. – Tuomet tai buvo natūralu – į Tarybą išrinkti iki tol politikoje niekada aktyviai nedalyvavę žmonės dar tik mokėsi dirbti, tuo tarpu daugumai šios kadencijos Tarybos narių patirties tikrai pakanka.”

Būtent pastaroji aplinkybė, R. Tarškevičiaus įsitikinimu, leidžia daryti prielaidą, kad Tarybos darbas vilkinamas sąmoningai, kartais net griebiantis savotiško šantažo. Pavyzdžiui, sakė R. Taraškevičius, opozicinė Permainų koalicija atvirai pagrasino, kad jei į darbotvarkę nebus įtrauktas jų parengtas sprendimo projektas dėl mažesnio nekilnojamojo turto mokesčio tarifo senamiestyje veikiančioms turizmo bei paslaugų srityje dirbančioms įmonėms nustatymo, jos nariai paliks posėdžių salę ir tolesnėse diskusijose nedalyvaus.

„Šiam klausimui sugaišome gerą valandą. Galiausiai Permainų koalicija pareiškė nesantys kamikadzės ir puikiai suprantantys, kad tokio sprendimo projektą būtina paruošti kvalifikuotai, bei sutiko, kad jis būtų svarstomas liepą. Būtent tai nuo pat pradžių jiems ir buvo siūloma”, – piktinosi R. Taraškevičius.

Mero įsitikinimu, politikai turėtų labiau paisyti komitetų išvadų: „Tarybos nariai negali būti kompetentingi absoliučiai visais klausimais. Todėl jie turėtų labiau pasitikėti savo kolegomis iš kitų komitetų. Juk tam komitetai ir sudaromi”, – sakė R. Taraškevičius.

Antra vertus, sakė miesto vadovas, negali nestebinti ir tokie dalykai, kai komitetų posėdžiams vadovavę ir po sprendimo projektu pasirašę politikai Taryboje svarstant tą patį klausimą balsuoja „prieš”. „Pavardžių kol kas neminėsiu, bet jau įsiminiau ne vieną tokį atvejį”, – teigė R. Taraškevičius.

„Manau, kad griebdamasi tokių veiksmų opozicija turi vieną siekį – destabilizuoti Tarybos darbą, kad praėjus kuriam laikui galėtų pasakyti: na, štai, patys matote – valdančioji dauguma nesusitvarko su savo darbu. Galbūt tai tik mano prielaida. Ar ji teisinga, parodys ateitis”, – prognozavo R. Taraškevičius.

Vienvaldystė baigėsi

Opozicijos lyderis A. Šulcas teigia suprantąs mero nepasitenkinimą, kad dabar viskas vyksta kitaip nei prieš tai buvusią kadenciją.

„Anksčiau vyravo viena nuomonė, buvo vienas vadas ir vienas žodis. Šiandien taip būti negali, nes absoliučios daugumos Taryboje nebėra. Tai natūralus dalykas. Nori ar nenori, reikia ieškoti kompromisų, ir jų yra ieškoma”, – teigė A. Šulcas.

Pasak politiko, nevienalytė ne tik Taryba, bet ir pati valdančioji dauguma, kurios nariai neretai balsuoja skirtingai.

Opozicijos lyderio įsitikinimu, Taryba posėdžiauja ilgiau, nes per mažai diskutuojama komitetuose, savo vaidmens neatlieka Kolegija, kuri ir buvusi įkurta tam, kad suderintų pozicijas dar iki Tarybos posėdžio. „Jei Kolegija, kaip tikėjausi, būtų susirinkusi birželio 21-ąją, Tarybos posėdis būtų praėjęs sklandžiai. Argi sunku buvo suderinti du alternatyvius projektus dėl prekybos alkoholiu laiko ribojimo? Dabar gi vienas iš jų politikams apskritai nebuvo pateiktas. Tai – Tarybos vadovų darbo brokas”, – įsitikinęs A. Šulcas.

Permainų koalicijos lyderio netenkina ir tai, kas šiandien vyksta komitetuose: „Koks gali būti racionalus darbas, jei Taryba sutaria, kad komitetai pirmininkus rinks tik dalyvaujant visiems jo nariams, o paskui to nesilaikoma? Visa tai tik didina chaosą.”

Paklaustas apie ateitį, A. Šulcas optimizmu netryško: „Manau, kad toks neapibrėžtumas dar gali išlikti apie pusmetį. Jei per tą laiką neįvyks kokių nors struktūrinių pokyčių.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.