Seimas balsuos, ar pasitikėti ministrais

Seimas šiandien slaptu balsavimu spręs, ar pasitikėti ministrais, kuriems „darbiečiai” ir liberaldemokratai inicijavo interpeliaciją dėl, jų vertinimu, neskaidraus alkoholio bendrovės „Alita” privatizavimo prieš pusketvirtų metų.

Seimas neeiliniame posėdyje spręs dėl visų keturių ministrų, kuriems yra pareikštas nepasitikėjimas – krašto apsaugos ministro Juozo Olekos, švietimo ir mokslo ministrės Romos Žakaitienės, aplinkos ministro Arūno Kundroto bei socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės.

Nepasitikėjimo Vyriausybės nariais rengėjai reikalauja ministrų atsistatydinti, nes privatizuojant „Alitą” valstybei pagal Seimo laikinosios komisijos sprendimą, kuriam pritaręs yra ir parlamentas, esą buvo padaryta 35 mln. litų žala.

Antradienį parlamentarai rytiniame posėdyje išklausė trijų ministrų atsakymus į interpeliaciją pateikusių Seimo narių klausimus, J.Olekas šią procedūrą atliks vakariniame posėdyje, nes buvo išvykęs į Kosovo provinciją aplankyti Lietuvos taikdarių.

Visi trys į klausimą atsakę ministrai – R.Žakaitienė, A.Kundrotas, V.Blinkevičiūtė – teigė suprantantys savo atsakomybę ir gerbiantys Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo buvo pripažinta, kad „Alita” buvo parduota pažeidžiant Konstituciją, tačiau šio klausimo nepriskyrė savo kompetencijos sričiai.

Ministrai pažymėjo, jog šiuo metu alkoholio įmonė AB „Alita” dirba gerai bei pelningai.

„Darbiečio” Jono Pinskaus vadovaujama komisija, turėjusi parengti nutarimo dėl ministrų likimo projektus, antradienį po pasitarimo nusprendė, jog trečiadienį vyksiantis balsavimas bus slaptas, o Seimo nariai bendru sutarimu nutarė visų keturių Vyriausybės narių likimą spręsti kartu.

Visi keturi interpeliacijos sulaukę ministrai dirbo dvyliktojoje Algirdo Brazausko vadovaujamoje Vyriausybėje, kai buvo priimtas sprendimas privatizuoti „Alitą”. Jie yra ir keturioliktosios Gedimino Kirkilo Vyriausybės nariai.

Pagal Konstituciją, sesijos metu nepasitikėjimą Ministru Pirmininku ar ministru gali pareikšti ne mažesnė kaip 29 Seimo narių grupė.

Seimas, apsvarstęs ministro atsakymą į interpeliaciją, gali nutarti, jog atsakymas esąs nepatenkinamas, ir pusės visų Seimo narių balsų dauguma pareikšti nepasitikėjimą.

Jei Seimo nutarimas dėl interpeliacijos priimamas, ministras, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, privalo atsistatydinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.