Turistams gintaras – dar vis egzotika

Dalis į Lietuvą atvykstančių turistų net nėra girdėję apie mūsų pasididžiavimą – gintarą.

Klaipėdos senamiestyje sutikta kruizinio laivo padavėja kroatė Tamara, stebėjosi pirmą kartą matomu skaidriu akmeniu. „Tai yra gražiausia, ką pamačiau Lietuvoje”, – sakė ji.

Teatro aikštėje šalia Taravos Anikės skulptūros esančiame gintaro turguje užsienio turistai lankosi vis rečiau. Prekybininkės aiškino, kad dabar jau dažniau gintarą perka lietuvaičiai. Jaunimas mėgsta šiuo akmenėliu inkrustuotas sidabro apyrankes.

Gintaro pirkėjų sumažėjo, todėl prekeiviai, be gintaro, pardavinėja ir kitokius suvenyrus.

Jau savaitę Lietuvoje atostogaujantys italai Rafaelis ir Enzo gintarą turguje pirko, nes ten jis pigesnis. Iš Bolonijos atvykę turistai rodė pilnas saujas vėrinėlių, auskarų bei neapdirbto gintaro gabalėlių. Rafaelis juos veš žmonai, kuri apie gintarą išgirdo Romoje ir susidomėjo Baltijos aukso istorija.

Turguje yra pavojus nusipirkti ir ne tikrą akmenėlį. Patikrinti paprasta – gintarą reikia patrinti į vilnonį audinį ir palaikyti virš popieriaus skiautelės. Jei akmuo pritrauks popierių kaip magnetas metalą, jis tikras.

Ieškodami originalesnių gaminių, užsienio turistai dažnai gintarą perka specialiose parduotuvėse. Parduotuvės „Amber” vedėja Laima Padriezienė pasakojo, kad daugiausia gintaro perka japonai. Italai mėgsta tamsaus gantaro ir masyvesnius papuošalus. Vokiečius vilioja šviesus gintaras. Amerikiečiai dažnai perka labai brangių gintaro vėrinių. Tuo tarpu turistai iš Skandinavijos šalių dažniau apsiriboja gintariniais suvenyrais ir paveikslėliais su gintaru.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.