Rusija ir JAV kaip alternatyvą ginklavimosi varžyboms siūlo aktyviau naudoti taikią atominę energiją

Maskva ir Vašingtonas ragina plačiau naudoti pasaulyje atominę energiją siekiant užkirsti kelią branduolinio ginklo plitimui.
Bendras Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir JAV valstybės sekretorės Condoleezzos Rice (Kondolizos Rais) pareiškimas buvo išplatintas antradienį.

Dokumente pabrėžiama, kad Rusija ir JAV „ketina inicijuoti drauge su kitomis šalimis naują gilesnio bendradarbiavimo formatą, suteikiant taikaus atominės energijos panaudojimo galimybę plačiam suinteresuotų valstybių ratui, ypač besivystančioms šalims”.

„Politikos” fondo prezidentas,Visuomenės rūmų narys Viačeslavas Nikonovas šią dviejų šalių iniciatyvą pavadino galima realia alternatyva branduolinio ginklo platinimui.

Pasak jo, „tai išties labai svarbus pareiškimas, nes masinio naikinimo ginklo platinimo problema dabar tampa labai aktuali”.

Politologas pažymėjo, kad pastaraisiais metais „branduolinio kartelio” narių, – formalių ir neformalių,- skaičius didėja ir didėja.

„Rusija ir JAV šiuo atveju įsipareigoja padėti kurti taikaus atomo programas, ir tai gali tapti alternatyva įvairių šalių plėtojamoms karinio atomo programoms”, – mano V.Nikonovas.

Jo nuomone, Maskvos ir Vašingtono iniciatyva „svarbi ir labai savalaikė”.

„Ir Rusija, ir JAV gali patenkinti savo poreikius atominės energetikos srityje, kurie yra, kurie auga, bet tuo pat metu nedidina masinio naikinimo ginklo paplitimo tikimybės”, – mano politologas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.