Pratybose mokėsi veikti suderintai

Kairių poligone baigėsi dvi savaites trukusios aštuntosios tarptautinės pratybos „Gintarinė viltis”. Jose dalyvavo apie 1700 karių ir civilių iš 10 valstybių – NATO narių bei šalių, bendradarbiaujančių su NATO pagal Partnerystės taikos labui programą. Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės jaunesnysis puskarininkis Artūras Ivanovas (nuotraukoje)pratybose darbavosi G2 skyriaus štabe. Aštuntą kartą Lietuvoje organizuojamose pratybose „Gintarinė viltis” dalyvavo apie 1700 karių ir civilių iš 10 valstybių – NATO narių bei šalių, bendradarbiaujančių su NATO pagal Partnerystės taikos labui programą – Armėnijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos, Vokietijos, taip pat atstovai iš NATO daugianacionalinių štabų.

Dalyvavo 10 valstybių pasiuntiniai

Kairių poligone tarptautinės pratybos „Gintarinė viltis” prasidėjo birželio 19 dieną. Uždarymo ceremonija vyko praėjusį savaitgalį. Joje dalyvavo Lietuvos krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, pratybų vadovas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius.

Aštuntą kartą Lietuvoje organizuojamose pratybose „Gintarinė viltis” dalyvavo apie 1700 karių ir civilių iš 10 valstybių – NATO narių bei šalių, bendradarbiaujančių su NATO pagal Partnerystės taikos labui programą – Armėnijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos, Vokietijos, taip pat atstovai iš NATO daugianacionalinių štabų.

Dalijosi patirtimi

Dvi savaites trukusiose pratybose kariai dalijosi patirtimi iš ankstesnių misijų ir ruošėsi dalyvauti galimose NATO vadovaujamose taikos palaikymo operacijose daugianacionalinių junginių sudėtyje. Pratybomis buvo siekiama didinti dalyvaujančių šalių karių tarpusavio supratimą ir gebėjimą suderintai veikti tarptautinėje aplinkoje, mokytis bendrų karinių procedūrų. Šiais metais pratybose pirmą kartą dalyvavo visos kariuomenės pajėgos – sausumos, jūrų ir oro.

Pirmose pratybose dalyvavo viena kuopa

Prieš 12 metų pirmą kartą „Gintarinės vilties” pratybos buvo surengtos Lietuvoje. Tai buvo vienos kuopos pratybos, kuriose dalyvavo Lietuvos, Lenkijos ir Danijos kariai. Šiemet tarptautinėse pratybose dalyvavo trys batalionai, daugiau kaip 200 karių iš Savanorių pajėgų. Be to, jose dalyvavo Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

Savanoriai imitavo vietinius gyventojus

Tarptautinėse pratybose dalyvavęs Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės jaunesnysis puskarininkis Artūras Ivanovas sakė, kad jose dalyvavo per 100 karių iš Panevėžio rinktinės. Pats kariškis darbavosi štabe. „Dvi savaites dirbau štabe. Teko su kitais kariškiais koordinuoti visus pratybų veiksmus. Beje, štabą sudarė kariai iš visų pratybose dalyvavusių šalių. Didžioji dalis savanorių imitavo „priešo” pajėgas. Pratybose daug dėmesio skirta mokyti karius bendrauti su civiliais vietiniais gyventojais, atliekant tarptautines misijas. Kariai mokomi spręsti konfliktines situacijas taikiai, nenaudojant jėgos. Tokios pratybos puiki proga pasidalinti su kitais, tiek ir patiems įgyti naujos patirties, bendraujant su užsieniečiais kariais.”

Plaukiojo laivu

Jaunesnysis puskarininkis A.Ivanovas pasakojo, kad tarptautinėse pratybose teko apie dvi valandas plaukioti Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivu. „Pajutom bangų galią, kurios tądien buvo iki 3 metrų aukščio. Teko ne tik sušlapti, bet kai kam ir pajusti, kas tai yra jūros liga. Beje, mokymuose jūroje dalyvavo Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8, vykdęs žvalgybą iš oro”, – prisiminė pratybų įvykius karys.

Puskarininkis prisipažino, kad kol kas į tarptautines misijas nebus siunčiamas. „Tačiau neatmetu galimybės, kad taip įvyks. Visada reikia būti pasirengusiu. Tam ir vyksta pratybos, kad būtų galima patikrinti karių pasirengimą dalyvauti tarptautinėse misijose Kosove, Afganistane. Beje, tarptautinėse pratybose dalyvavę Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai rudenį kaip tik vyks į misiją Afganistane.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.