Šiemet naujos statybos būsto pirkimai kilo ir slūgo

Pastarąjį pusmetį sostinės visų segmentų naujos statybos būstų rinka judėjo dviem prieštaringomis kryptimis – pirmuosius trejus metų mėnesius vyko besaikis būsto pirkimas, po kurio sekė trys mėnesiai stagnacijos. Vis dėlto, suminis pusmečio rezultatas – ypatinga dinamika – investuotojai Vilniuje nupirko ir pirkti rezervavo 85 proc. daugiau naujos statybos butų negu pernai tuo pat metu.

Pirmuosius tris šių metų mėnesius ženklinusi visų segmentų naujos statybos būstų pirkimo bumą, kuomet naujos statybos butų buvo parduota ir rezervuota pirkti dukart daugiau nei per 2006 m. sausį, vasarį ir kovą, analitikai aiškina „rinkos euforija”.

Ji prasidėjusi po to, kai šį sausį pasauliniai turto vertintojai Lietuvos nekilnojamojo turto rinką apibūdino optimistinėmis prognozėmis, pritraukusiomis užsienio kapitalą.

Prie šių argumentų finansų analitikai dar prideda ir patogią skolinimosi politiką šalyje, perteklinį atlyginimų augimą ir neigiamas realias palūkanų normas – tokias bankinių indėlių palūkanas, kurios yra mažesnės už infliacijos lygį, skatinusias skolinimąsi ir būstų įsigijimą skolon, o ne konservatyvųjį taupymą bankų indėliais.

„Sausį ir vasarį butai buvo tiesiog šluote šluojami. Investuotojai išpirko net mažiau patrauklius, „užsigulėjusius” objektus – tokius butus, kurių langai atsiveria į judrią gatvę ar banalų vaizdą”, – aiškina nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Eika” rinkos analitikas Matas Macijauskas.

Jo teigimu, skaičiuojant visų klasių būtų pasiūlą Vilniuje, dar 2006 m. sausį investuotojai galėjo rinktis vieną iš 6,19 naujos statybos butų, o balandį, – jau tik iš 3,6 butų. Tokia tendencija – veikiau ne sulėtėjusios statybos, o ypač spartaus pirkimo pasekmė, kuris vyravo metų pradžioje.

Per pirmąjį 2007 m. pusmetį prestižinės klasės (per 7 500 litų už kv. m) butų Vilniuje įsigyta ir rezervuota įsigyti net 90 proc. daugiau negu per pirmąjį pernai metų pusmetį. Panašus ryškus augimas ženklino ir ekonominės klasės (iki 6 000 litų už kv. m) segmentą, kur pirkimai ir rezervacijos ūgtelėjo 87 proc. Tuo tarpu vidutinės klasės naujos statybos būsto (iki 7500 litų už kv. m) realizuota 50 proc. daugiau negu tuo pat laikotarpiu pernai.

Tačiau prestižinės klasės būsto pirkimų ir įsigijimo rezervacijų augimo kreivės vertikalė apgaulinga: paklausiausia prekė naujos statybos segmente vis dėlto buvo ekonominė klasė.
Skaičiuojant absoliučiais skaičiais, per pirmąjį 2006 m. pusmetį Vilniuje parduota ir rezervuota 1 451 ekonominės klasės butai, o per pirmuosius šešis šių metų mėnesius – jau 2 496 tos pat klasės butai.

Tuo tarpu prestižinės klasės būstų pardavimo statistika gerokai kuklesnė – per pirmąjį 2006 m. pusmetį parduota 210, o šiemet nuo sausio iki liepos 1 d. – 400 butai.

Nuo 2006 m. sausio naujos statybos kainų vidurkiai pakilo apie 27 proc., bet būsto kainos pirmajame pernai metų pusmetyje kilo 12 proc., o šiemet per tą patį laikotarpį – jau tik 2 proc. Tuo tarpu statybos darbų kainos naujausiais LR statistikos departamento duomenimis, augo gerokai mažiau – nuo 2006 m. gegužės per 12 mėnesių – apie 13,8 proc.

Tačiau energingąjį metų pradžios pirkimą jau balandį pakeitė sąstingis, išlikęs ir gegužę, ir birželį. Tuomet pirkėjai tapo išrankesni ir keliuose nepatraukliuose naujos statybos projektuose realizacijos tempai tesiekė vos 5 proc. per mėnesį. Būta ir išimčių: patraukliose vietose su išvystyta infrastruktūra pastatytuose namuose patogaus dizaino butų realizacijos tempo rodiklis siekė 60 proc. per mėnesį.

Pastarųjų trijų mėnesių naujos statybos gyvenamojo būsto sąstingį kritikai sieja su vasara, verslo ciklo svyravimu ir net su sugriežtintomis skolinimosi sąlygomis Lietuvos komerciniuose bankuose.

Tačiau bankininkystės ekspertų aiškinimu, pastarasis argumentas prasilenkia su teisybe. Pasak AB „Hansabankas” Privačių asmenų finansavimo departamento direktorės Žanos Kovšovos, per pastaruosius pusantrų metų banko kreditavimo politika nesikeitė, gal „šiek tiek atidžiau buvo žiūrima į įkeičiamą turtą”. Žymių pokyčių čia nesitikima ir iki metų pabaigos.

„Nuo 2004 m. nenuslūgstantis nekilnojamojo turto rinkos kilimas turėjo savo ciklinių sustojimų, net kritimų, tačiau vėliau rinka vėl kilo. Kreditavimo sąlygų negriežtinome ir neketiname griežtinti”, – aiškina p. Kovšova.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.