Pagyvenusių žmonių mityba

Pagyvenusiais žmonėmis vadinami vyresni nei 65 metų vyrai ir vyresnės nei 60 metų moterys.

Pagyvenusių žmonių mitybai yra svarbūs jų organizmo metabolinių, fiziologinių ir biocheminių procesų pokyčiai. Dėl to susilpnėja tokių žmonių skonio pojūtis, uoslė, pasitenkinimas maistu. Paprastai blogėja dantų ir dantenų būklė, todėl jie blogiau kramto maistą. Sumažėjus skrandžio sekrecijai, kinta virškinimas, maistinių medžiagų rezorbcija, lėtėja skrandžio ištuštėjimas, sumažėja fermentų sekrecija bei sulėtėja peristaltika plonosiose žarnose. Taip pat sumažėja inkstai, kepenys, sulėtėja jų veikla. Kūno masės sudėtis taip pat kinta: didėja riebalinių audinių masė, mažėja liesų.

Vienos mitybos formulės nėra. Mitybą reikia pritaikyti kiekvienam žmogui. Apytikrė dienos valgio sudėtis turėtų būti: 15 proc. baltymų (90 g), 20 proc. riebalų (50 g), 50-55 proc. angliavandenių (apie 460 g). Maisto energetinė vertė turėtų būti apie 2400-2500 kcal.

Rekomenduojama valgyti 4-5 kartus per dieną po mažai ir reguliariai. Iškart suvalgytas didelis kiekis maisto, ypač riebalų, trikdo kitų organų, dažniausiai širdies ir kraujagyslių sistemos, veiklą. Svarbu nepersivalgyti ir nenutukti.

Būtina parinkti maisto produktus, kurie mažina cholesterolio kiekį organizme, kaip rūgęs pienas, daug skaidulinių medžiagų turintys vaisiai ir daržovės. Skaidulos būtinos vidurių užkietėjimo profilaktikai. Geras skaidulų šaltinis – sėlenos. Jų galima dėti į įvairias sriubas ar į kitą maistą. Patartina vartoti liesą, virtą ir troškintą veršieną, triušieną, kalakutieną bei vištieną be odelės. Per didelis gyvulinių riebalų vartojimas sukelia hiperlipidemiją, skatina aterosklerozę ir nutukimą. Didelis saldumynų vartojimas – cukraligės ir aterosklerozės rizikos faktorius. Per daug kavos veikia virškinamąjį traktą. Daugiau kaip du puodeliai kavos per dieną mažina kalcio kiekį organizme ir skatina osteoporozės vystymasį.

Persivalgymas prieš naktį yra rizikos faktorius žmogui nutukti, kenkia virškinimo sistemai, blogai veikia ir širdies veiklą, trikdo miegą.

Skysčių rekomenduojama suvartoti apie 2-2,5 litro per dieną, tačiau sergant padidėjusio kraujospūdžio, širdies ar inkstų ligomis, jų kiekį tenka apriboti iki 1-1,5 litro. Vengti keptų ar rūkytų maisto produktų, kadangi jie veikia kancerogeniškai, t.y. skatina vėžio vystymasį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.