Paskolų rinka plėsis

Stebint Lietuvos paskolų rinkos dinamiką galima prognozuoti, kad bankų aktyvų augimo tempai šiemet išliks labai spartūs, o išryškėjęs atotrūkis tarp euro ir lito palūkanų normų gali sumažėti jau kitąmet.

Nors Europos centrinis bankas (ECB) nuosekliai didina palūkanų normas, 2007 metų kovo pabaigoje Lietuvos komercinių bankų bendras suteiktų paskolų portfelis padidėjo 47,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Estijos gyventojų ir įmonių įsiskolinimas bankams kovo pabaigoje buvo apie 57 proc. didesnis nei pernai tuo pačiu metu, o Latvijoje – net 64 proc., nepaisant šių šalių centrinių bankų taikomų restrikcinių pinigų politikos priemonių.

Estijoje, kaip ir Lietuvoje, šiemet buvo galima pastebėti skolinimosi tempų nuosaikų sulėtėjimą, o Latvijoje skolinimasis neslopo, dar labiau paskatindamas svarstymus dėl kaimyninės šalies ekonomikos perkaitimo ir valiutos stabilumo.

Pasak „DnB NORD” banko analitikų, būsto paskolų rinkos tendencijų prasme Baltijos šalys nedaug skiriasi nuo kitų ES narių, kur minėtų paskolų portfelio didėjimas per pastaruosius kelis metus gerokai viršijo ilgalaikį vidutinį augimo tempą.

Kaip pažymi ECB, skolinimasis Europoje neslopsta dėl gerėjančių bankų siūlomų paskolų sąlygų, kurios atsveria kylančių bazinių skolinimosi sąnaudų augimą. Tolimesnės ekonomikos plėtros lūkesčiai bei didelė konkurencija tarp kredito įstaigų tampa pagrindiniais veiksniais, formuojančiais bankų būsto kreditavimo politiką.

„Didelė konkurencija tarp kredito įstaigų nuolat gerėjančios ekonominės situacijos fone lemia kone palankiausias gyventojų kreditavimo sąlygas Europos Sąjungoje. Nepanašu, kad dėl ECB veiksmų per pastaruosius pusantrų metų 2 proc. punktais išaugusi bazinė palūkanų norma galėtų tapti kliūtimi būsto paskolų portfeliui Baltijos šalyse augti – sulėtėjimas greičiau įvyks dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, santykinio rinkos prisisotinimo ar centrinių bankų veiksmų”, – komentuodamas ekonomines Baltijos šalių aktualijas sako „DnB NORD” banko vyriausiasis analitikas prof. Rimantas Rudzkis.

Dauguma analitikų sutaria, kad bazinių palūkanų kilimo etapas Europoje yra netoli pabaigos. Jų nuomone, jau 2007 m. rudenį ECB nustatoma pinigų kaina gali pasiekti 4,5 proc., 2008 m. yra laukiama stabilizacijos, o 2009 m. – naujo palūkanų ciklo pradžios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.