Namų interjere – ir dėžutė čekiams

Vartotojų teisių apsaugos tarnybai panevėžiečiai skundžiasi dėl netinkamo mobiliojo bei interneto ryšio, prastų kabelinės televizijos paslaugų, baltų centų nepriimančių pardavėjų ir kitų bėdų. Neseniai gautas ir kiek netikėtas skundas – kavinėje užsisakęs šašlyką vyriškis karštu iešmu nusidegino pirštus. Atsakingoms tarnyboms pradėjus aiškintis, pasirodė, jog iešmai toje kavinėje net sąlyčiui su maistu nebuvo pritaikyti.

Nepatenkinti įsigyta preke ar suteikta paslauga vartotojai gali skambinti nemokamu telefonu 8-800-00008. Jiems suteikiama konsultacija ir visa reikalinga informacija. Gegužės pradžioje pradėjusia veikti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos linija kasdien skambina per 20 nepatenkintų vartotojų. Kasdien gaunama skundų ir iš Panevėžio apskrities.

SKUNDŲ DAUGĖJA

Vartotojai nemokamu tarnybos telefonu dažniausiai skambina dėl nekokybiškų nemaistinių prekių ir paslaugų. „Prekių keitimas, grąžinimas, jų garantinis laikas, nesąžiningų salygų sutartys – dėl to dažniausiai kreipiasi žmonės į tarnybą. Ypač daug skundų gauname dėl buitinės technikos, baldų, avalynės, ryšio, remonto paslaugų”, – sako skyriaus vedėja.

Per 2005-uosius Panevėžio apskrities skyrius gavo 207 vartotojų skundus. Šiemet per pusmetį jų gauta beveik 300. „Visų pirma kiekvienas vartotojas privalo išsaugoti prekės ar paslaugos įsigijimo kasos čekį. Be jo, nieko įrodyti neįmanoma. Todėl kiekviename bute turėtų būti dėžutė ar stalčiukas, skirti čekiams saugoti. Tik turint šį dokumentą, galima įrodyti tiesą”, – primena L.Čerauskienė.

TURI KETURIAS GALIMYBES

Nekokybišką prekę įsigijęs pirkėjas pats sprendžia, kaip jam elgtis. „Jis gali keisti prekę į kitą, gali reikalauti sumažinti kainą, atlikti remontą ar grąžinti prekę ir atgauti pinigus. Pardavėjui, primygtinai siūlančiam garantinį remontą, reikia priminti šias savo teises. Beje, jeigu daiktas sunkesnis negu 10 kilogramų, pirkėjui jo vežti nereikia – pardavėjas privalo pats paimti jį ir nusivežti remontuoti ar patikrinti, – sako skyriaus vedėja. – Kiekvienas preke ar paslauga nepatenkintas pirkėjas vis dėlto pirmiausia turėtų aiškintis su pardavėju ar paslaugų tiekėju, būtina kreiptis į jį raštu ir 10 dienų laukti atsakymo. Nepavykus pačiam apginti savo teisių, reikia kreiptis į ginčus nagrinėjančias institucijas, Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.”

Pasak L.Čerauskienės, tarnybos veikla neapima tik švietimo, sveikatos priežiūros paslaugų bei nekilnojamojo turto rinkos. Vartotojai, įsigyjantys visas kitas prekes ir paslaugas, šios valstybės tarnybos saugomi ir ginami.

ĮVAIRIAUSIAIS ATVEJAIS

L.Čerauskienė sako, kad apskrities gyventojai į tarnybą kreipiasi pačiais įvairiausiais atvejais. Šiuo metų laiku ypač padaugėja skundų dėl statybų, remonto paslaugų. Remontuojami butai, keičiami langai, durys, ir toli gražu ne visi tiekėjai dirba kokybiškai. „Neseniai kreipėsi moteris dėl blogai įdėtų aliuminio konstrukcijų balkono rėmų. Darbas iš tiesų buvo atliktas prastai, praleido vandenį. Pasiekėme, kad sutartis būtų nutraukta – balkono rėmus darbininkai išmontavo ir išsivežė, pinigus grąžino, – pasakoja skyriaus vedėja. – Svarbu, kad vartotojai atidžiai skaitytų sutartis ir žiūrėtų, ar jose nėra nesąžiningų sąlygų. Dar vienas pavyzdys – vartotojas užsisakė firmoje medienos gaminių, o sutartyje buvo įrašyta tokia sąlyga: laiku nesumokėjus, pirkėjas už kiekvieną dieną mokės 2 procentus delspinigių. O ką įsipareigoja firma, jeigu laiku neatliks užsakymo, sutartyje neįrašyta. Tai pažeidimas, sutartį teks perrašyti. Dėl to galima kreiptis ir į teismą.”

Vartotojų teisių apsaugos tarnybą pasiekia patys įvairiausi skundai – vartotojai būna nepatenkinti šildymo, karšto vandens tiekimo, ryšio, cheminio valymo paslaugomis, neatitinkančiomis skelbiamų akcijų kainomis, reklama, pardavėjais, neimančiais baltų centų ir kt. Tarnybą pasiekė ir kavinėje šašlyką užsisakiusio žmogaus skundas: imdamas iešmą vyras nusidegino pirštus. Pasirodė, jog teisybės ieškota ne veltui – tarnyba nustatė, kad iešmas nebuvo pritaikytas sąlyčiui su maistu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.