Klaipėdietis bylinėsis su neveiklumu kaltinama valstybe

Dėl galimai neteisėtų policininkų veiksmų mirusio klaipėdiečio tėvas Vidmantas Lučiūnas reikalaus iš Lietuvos valstybės atlyginti turtinę ir neturtinę žalą, kurią jis patyrė netekęs sūnaus.

Viena šio ieškinio priežasčių – valstybės institucijų, policijos ir prokuratūros, neveiklumas. Nors jau praėjo treji metai po klaipėdiečio Arūno Lučiūno mirties, įtariamieji dar nenustatyti, o byla iki šiol nepasiekė teismo. Teigiama, kad 22 metų vaikinas nukentėjo nuo policijos pareigūnų, kurie specialiosiomis priemonėmis po Klaipėdos „Atlanto” ir Maskvos „Spartak” rungtynių malšino sirgalių riaušes.

Mirties metinės

A.Lučiūno draugai, minėdami jo mirties metines, praėjusio penktadienio naktį Vilniuje, Šeimyniškių gatvėje, netoli Lietuvos futbolo federacijos būstinės, ant negyvenamo namo iškėlė transparantą su užrašu: „Lietuvos policija – žudikai”. Tokius pat plakatus ketinama iškelti ir per artimiausias futbolo rungtynes.

Klaipėdietis A.Lučiūnas staiga mirė 2004 metų birželio 28-osios naktį. Arūno draugai ir artimieji įsitikinę, jog vaikinas mirė dėl to, kad per incidentą, kilusį po rungtynių, policininkas lazda trenkė jam per galvą. Tačiau skrodimą darę ekspertai pateikė kitokią versiją. Jų teigimu, jaunuolis užspringo maistu. Tačiau ekspertai pripažino, kad mirtinas pykinimas galėjo kilti dėl galvos traumos.

Kaltininkas nenustatytas

Pasak Klaipėdos apylinkės prokuratūros Nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausiosios prokurorės Reginos Morozovos, ši baudžiamoji byla nenutraukta. Tačiau ji įstrigo dėl to, kad, pasak prokurorės, nenustatytas konkretus pareigūnas, galėjęs suduoti mirtinus smūgius. „Dar nenustatyta, kas konkrečiai mušė. Be to, teismo medicinos ekspertas pateikė dvi galimas priežastis, dėl ko A.Lučiūnas galėjo užspringti skrandžio turiniu. Tai esą galėjo atsitikti ir dėl smūgio į galvą, ir dėl netinkamo gaivinimo”, – LŽ aiškino prokurorė.

Atleistas tik vienas policijos pareigūnas, tą vakarą „bananu” daužęs futbolo sirgalius. Per 50 jo kolegų, kurie buvo apklausti praėjus pusantrų metų po įvykio, teigė nematę, kas konkrečiai sužalojo klaipėdietį.

Bylinėsis su valstybe

A.Lučiūno tėvas Vidmantas Lučiūnas, pasipiktinęs policijos ir prokuratūros neveiklumu, padavė į teismą pačią Lietuvos valstybę. „Tyrimą atliekantys pareigūnai neneigia, jog Arūnas galėjo mirti nuo smūgių, tačiau per trejus metus taip ir nepavyko išsiaiškinti, kas konkrečiai galėjo juos suduoti. Kadangi policija yra valstybės institucija, reikalausiu, kad valstybė, atsakinga už policijos veiklą, man atlygintų turtinę ir neturtinę žalą”, – LŽ sakė V.Lučiūnas.

Jo advokatas Kęstutis Čilinskas buvo tikslesnis: „Abejonių dėl to, ar policininkai mušė, lyg ir nekyla. Tačiau susidūrėme su keistu reiškiniu – dingo visi vaizdo įrašai, kuriuose buvo užfiksuotos tos riaušės. Todėl mums kyla įtarimas, kad policija ne padeda, o trukdo tyrimui. Manome, jog per trejus metus buvo galima nustatyti, kas konkrečiai sudavė mirtį sukėlusius smūgius. O ir mirties priežastis pateikta keista – esą A.Lučiūnas užspringo skrandžio turiniu, nes tą vakarą gėrė alkoholio. Tačiau ekspertai patvirtina, kad vaikinas buvo blaivus, o nuo smūgių jo smegenys buvo net sutinusios. Įvertinę tas aplinkybes pateikiame ieškinį valstybei, nes policija smurtavo neteisėtai – A.Lučiūnas jokios grėsmės nekėlė. Taip pat ši valstybės institucija trukdo išaiškinti tiesą ir net skleidžia šmeižtą, esą vaikinas buvo neblaivus. O ir prokuratūra, turinti apginti nukentėjusįjį, neatliko šios pareigos.”

Pasak K.Čilinsko, kol kas ieškinys yra Specialiojoje teismingumo kolegijoje, kuri ir spręs, kuris teismas turėtų jį nagrinėti. Regėjimo negalią turintis V.Lučiūnas iš valstybės siekia prisiteisti turtinę žalą, nes patyrė laidojimo išlaidų ir prarado maitintoją. Be to, jis reikalauja atlyginti ir neturtinę žalą.

Policija rengėsi riaušėms

Pieš tas lemtingas „Atlanto” ir „Spartak” rungtynes uostamiestyje buvo prognozuojama, kad iš Rusijos atvykus šimtams labai agresyvių sirgalių gali kilti riaušės. Policija ruošėsi jas malšinti. Tramdyti siautėjančių aistruolių buvo paskirtas geriausiai parengtas Klaipėdos viešosios policijos padalinys – mobilioji kuopa.

Rungtynėms pasibaigus policininkai ir apsaugininkai ilgai neišleido rusų sirgalių iš tribūnų, laukė, kol išsiskirstys lietuviai.

Vos išėję iš stadiono lietuviai pamatė vaikiną, vilkintį ryškiai raudonus marškinėlius su užrašu „SSSR”, ir puolė komunistuojantį tipelį mušti. Policininkai ėmėsi gelbėti nelaimėlį, išbėgo už stadiono ribų ir, daužydami sprunkančiuosius lazdomis, apie 50 metrų vijosi minią. Paskui pareigūnai greitai sugrįžo prie vartų ir stojo į rikiuotę. Į juos pasipylė tušti buteliai, akmenys, pagaliai.

Medikai buvo bejėgiai

Liudytojai tvirtina, kad A.Lučiūnas lazda per pakaušį gavo šios atakos metu. Kartu su juo buvę draugai kitą dieną pasakojo, jog taip pat bėgo nuo policijos, kliuvo ir jiems. Arūnas susiėmė už galvos ir atsisėdo ant suoliuko. Jo draugė Adelė siūlė iškviesti greitąją pagalbą, bet šis atsisakė. Tą patį vakarą Arūnas išėjo į darbą. Parduotuvėje jis dirbo ir krovėju, ir apsaugininku. Grįžo neįprastai anksti, apie pirmą valandą, nes blogai jautėsi, ir atsigulė. Maždaug trečią valandą prasidėjo traukuliai. Adelė puolė kviesti greitąją.

Atvyko pirmoji brigada. Medikai iškart iškvietė reanimobilį. Atskubėjo net dvi medikų brigados, tačiau buvo jau vėlu. Vaikinas mirė.

Teismo ekspertai tvirtino, jog mirtis ištiko dėl to, kad velionis užspringo skrandžio turiniu. Ši išvada neprieštarauja tam, kad mirčiai turėjo įtakos smūgis į galvą: pykinimas yra vienas galvos smegenų sukrėtimo požymių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.