Italijos ministras oficialiai pareiškė, kad Vilnius neatgaus „Villa Lituania”

Lietuva neturi galimybių atgauti prieškario ambasados Romoje pastato, žinomo kaip „Villa Lituania”.

Tai dienraščiui „Lietuvos rytas” pareiškė Italijos užsienio reikalų ministras Massimo D’Alema.

„Mes atlikome išsamų ir ilgą tyrimą. Sąlygų grąžinti, atimti ir perduoti Lietuvai nekilnojamąjį turtą nėra, juridiniu požiūriu tai negali būti atlikta. Aš galiu tiktai apgailestauti: Italijos vyriausybė 1940 metais susitaikė su tuo, kad sovietų valdžia perėmė savo nuosavybėn „Villa Lituania”, – sakė ministras.

Kartu jis pridūrė, kad Italija pasiūlėme Lietuvai kompensaciją – Strozzi rūmus.

„Tai istoriniu požiūriu reikšmingi pastatai. Pasisiūlėme savo pinigais juos suremontuoti. Demokratinė Italija po tiek metų Lietuvai gali pasiūlyti kitą būstinę diplomatinei atstovybei Romoje – kaip kompensaciją. Žinau, kad buvo serija derybų, susitikimų, pasikeitimų nuomonėmis, bet jie nesibaigė abipusiu susitarimu. Iš pastarųjų pokalbių aiškėja, kad Lietuvos Vyriausybė norėtų piniginės kompensacijos. Derybos vyksta. Mes norime atlyginti Lietuvai tai, kas iš jos buvo atimta”, – kalbėjo UR ministras.

Italijos vyriausybė Lietuvai už prieš Antrąjį pasaulinį karą nusavintą ir sovietams perduotą „Villa Lituania” pastatą Romos centre siūlo 99 metams su galimybe nuomą pratęsti už simbolinę vieno euro kainą nuomoti „Casali Strozzi” (Strocių šeimos namų) pastatus. Šių 16-ojo amžiaus statybos pastatų perduoti Lietuvai nuosavybės teise Italija negali, nes jie įtraukti į kultūros paveldo sąrašą.

Pasak dienraščio, Lietuvos ambasadorius Romoje Šarūnas Adomavičius įsitikinęs, kad Italija, siūlydama Vilniui už simbolinę 1 euro sumą išsinuomoti Strozzi rūmus, neišsprendžia svarbiausios diplomatinės prieštaros: prarastos nuosavybės atkūrimo.

„Mes turime prisiminti, ką praradome: vieną gražiausių vilų Romoje, kuri 1940 metais buvo puikios būklės, su sodais, puikiai prižiūrėta. Mes norėtume atgauti atitinkamą nuosavybę. Tai – Lietuvos suvereniteto klausimas”, – teigė Š.Adomavičius.

Gegužės pabaigoje Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) nutarė, kad Lietuva nepriims Italijos siūlymo netektį kompensuoti Strozzi rūmais už simbolinę vieno euro nuomos kainą, o toliau bus deramasi dėl kitų pastatų arba piniginės kompensacijos.

Teigiama, kad Lietuva norėtų gauti apie 9 mln. eurų kompensaciją.

Lietuvos diplomatai ir aukščiausi valstybės pareigūnai visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį reikalauja, kad Italijos valdžia grąžintų Lietuvai jos buvusios ambasados pastatą Romoje arba kompensuotų jo netektį pinigais ar nekilnojamuoju turtu.

Ambasados Romoje pastatas, dėl kurio iki šiol nepavyksta susitarti su Italijos valdžia, nuo 1937 metų priklausė Lietuvai, bet Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, pastate įsikūrė ir iki šiol šeimininkauja rusų diplomatai.

Prieš kelerius metus Prancūzija išmokėjo Lietuvai piniginę kompensaciją už rusams po Lietuvos aneksijos perduotą ambasados pastatą Paryžiuje. Už šiuos pinigus Lietuva įsigijo kitą ambasadai tinkamą pastatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Italijos ministras oficialiai pareiškė, kad Vilnius neatgaus „Villa Lituania”"

  1. Egidijus

    Italijos vyriausybė priklauso nuo Rusijos ir prisibijo. Su Lietuva nesiskaito,siūlo valkatų kvartalą. Galėtų tuos rūmus pasiūlyti Maskvai. Beje AMB visai ambasados nereikalavo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.