NATO vėl „šturmuos” Lietuvos sostinę

Šiaurės Atlanto taryba neformalų NATO valstybių gynybos ministrų susitikimą nusprendė surengti Vilniuje. Manoma, kad tai bus masiškiausias aukšto rango asmenų suvažiavimas šiuolaikinės Lietuvos istorijoje.

Premjeras Gediminas Kirkilas praėjusią savaitę sudarė darbo grupę, kuri organizuos neformalų NATO šalių gynybos ministrų susitikimą Vilniuje. Jis vyks ateinančių metų vasario 7-8 dienomis. Išankstiniais skaičiavimais, į Lietuvos sostinę tomis dienomis susirinks apie 500 svečių iš užsienio – susitikimo dalyvių ir žurnalistų. Iki šiol didžiausiu tokio lygio renginiu sostinėje buvo laikomas 2005 metais vykęs NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas – tąsyk Vilniuje susirinko apie 350 svečių.

Nedaug laiko

Darbo grupės narė krašto apsaugos ministro patarėja viešiesiems ryšiams Rūta Apeikytė LŽ sakė, kad laiko iki svarbaus susitikimo liko nedaug – paprastai tokio lygio renginiams ruošiamasi maždaug metus. Šiuo metu vyksta derinimo procedūros.

Pasak R.Apeikytės, iki šiol Lietuvoje yra buvę du tokio aukšto lygio ir tokio masto renginiai: minėtasis NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas ir tais pačiais metais sostinėje vykęs NATO ir Ukrainos komisijos susitikimas.

Darbo grupės vadovo pavaduotojas Krašto apsaugos ministerijos (KAM) sekretorius Renatas Norkus LŽ paaiškino, jog tokie neformalūs ministrų susitikimai vyksta reguliariai, dukart per metus – rudenį ir pavasarį. Kasmet vyksta ir vienas formalus susitikimas.

Tylos procedūra

Lietuva jau prieš gerą pusmetį buvo pateikusi siūlymą 2008 metais tapti neformalaus NATO gynybos ministrų susitikimo šeimininke. Kurį laiką siūlymas buvo svarstomas, juoba kad rinktasi iš kelių Aljanso valstybių. Prieš keletą savaičių Šiaurės Atlanto taryba, kurioje dalyvauja visų NATO valstybių ambasadoriai, priėmė principinį sprendimą susitikimą rengti Vilniuje. Taryboje nebalsuojama, o naudojamasi vadinamąja tylos procedūra: jei generaliniam sekretoriui paskelbus siūlymą niekas nesulaužo tylos, jis priimamas.

Pasak R.Norkaus, sprendimas surengti susitikimą Lietuvos sostinėje yra mūsų valstybės aktyvumo pripažinimas. „Malonu, tai geras ženklas, Lietuva įvertinta kaip aktyvi NATO narė”, – pabrėžė KAM sekretorius.

Rūpinsis įvaizdžiu

„2009 metais Vilnius taps Europos kultūros sostine. Per susitikimą, kai susirinks daugybė užsienio žurnalistų, bus galima pradėti tų renginių anonsavimą. Susitikimas yra labai svarbus ne tik kariniu, gynybos požiūriu, bet ir dėl Lietuvos įvaizdžio formavimo”, – įsitikinęs R.Norkus.

Todėl į darbo grupę įtraukti ne tik KAM, specialiųjų tarnybų, Vilniaus savivaldybės atstovai, bet ir Turizmo departamento vadovas, Kultūros ministerijos sekretorius.

Per renginį bus svarstoma daug svarbių klausimų. Jis vyks prieš pat NATO viršūnių susitikimą 2008 metų kovą Bukarešte, kur gali būti priimti sprendimai dėl Aljanso plėtros. Tad Vilniuje, ko gero, bus aptariamos naujų NATO narių kandidatūros. Taip pat bus svarstomi priešraketinės gynybos klausimai ir kt.

Renginys duos naudos Vilniaus viešbučiams, kuriuose bus apgyvendinta pusė tūkstančio delegacijų narių ir žurnalistų. Paklaustas, ar nekils sunkumų saugant tokią gausybę aukšto rango svečių, R.Norkus sakė: „Mūsų tarnybos tam pasiruošusios. Jos turi patirties, mūsų specialiosios tarnybos talkino kolegoms latviams rengiant NATO viršūnių susitikimą Rygoje. NATO atitinkamos tarnybos gerai vertina mūsų žinybas, užtikrinančias saugumą.”

Kainuos nepigiai

KAM sekretoriaus manymu, ministrų susitikimo dienomis Vilnius nebus paralyžiuotas. „Darbo sesijos vyks vienoje vietoje. Daugiausia nepatogumų vilniečiams gali kilti delegacijų atvykimo ir išvykimo dienomis – kai kur bus apribotas eismas. Per patį renginį eismas bus apribotas tik aplink tą vietą, kur vyks susitikimas. Kartu su savivaldybe sieksime, kad vilniečiams būtų sukelta kuo mažiau nepatogumų”, – sakė R.Norkus.

Kol kas neaišku, kiek kainuos šis renginys: darbo grupė ką tik sukurta, finansavimo klausimai dar neaptarti. Tačiau R.Norkus patikino, kad Lietuvai tikrai nereiks visko apmokėti iš savo kišenės – pavyzdžiui, už gyvenimą viešbučiuose delegacijos mokės pačios, kai kurias išlaidas apmokės NATO (vertimą į anglų ir prancūzų kalbas ir kt.).

Tačiau KAM sekretorius teigė, kad Lietuvos biudžetas turės nemenkų išlaidų. „Tačiau manome, kad šiuo atveju kaina neturėtų būti pagrindinis klausimas”, – pabrėžė R.Norkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.