V.Pociūnas įvertintas po mirties

Pernai žuvusiam saugumo pareigūnui Vytautui Pociūnui skirtas vienas aukščiausių valstybinių apdovanojimų. Artimiesiems jis bus įteiktas Valstybės dienos proga.

Mįslingomis aplinkybėmis Baltarusijoje žuvusio Valstybės saugumo departamento karininko Vytauto Pociūno nuopelnai bus įvertinti ir po mirties. Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga prezidentas Valdas Adamkus jam skyrė vieną aukščiausių valstybinių apdovanojimų – Vyčio kryžiaus ordino Komandoro didįjį kryžių.

V.Pociūno artimieji tikisi, kad apdovanojimas primins įvairių šmeižikų sumenkintus pareigūno nuopelnus šaliai. Tačiau jie pabrėžia, kad apdovanojimas bus menkavertis, jei nebus tęsiami V.Pociūno pradėti darbai.

Prašė premjeras

Apdovanojimas V.Pociūnui skirtas premjero Gedimino Kirkilo teikimu. Vyriausybės vadovo prezidentui adresuotame teikime rašoma, kad žuvęs saugumo pareigūnas savo drąsa ir dvasios stiprybe gynė ir siekė įtvirtinti Lietuvos valstybingumą. Premjeras taip pat pabrėžė, kad V.Pociūnas atlikdamas valstybės užduotis ne kartą įrodė didvyriškumą ir pasiaukojimą.

„Vyčio kryžiaus ordino Komandoro didysis kryžius – aukščiausias ir garbingiausias apdovanojimas”, – LŽ sakė Prezidentūros Apdovanojimų ir renginių koordinavimo skyriaus ordinų reikalų vedėja Zita Andrijonienė. Toks aukštas apdovanojimas šiųmetės Valstybės dienos proga skirtas tik V.Pociūnui.

Žuvusiojo artimieji jau sulaukė kvietimų atvykti atsiimti apdovanojimo. Šeima džiaugiasi, kad valstybė nepamiršo V.Pociūno nuopelnų Lietuvai. „Smagu, kad brolio darbai nepamiršti. Tikiuosi, kad jie nebus pamiršti ir ateityje”, – LŽ sakė režisierius Algimantas Pociūnas.

Tikisi reabilitacijos

Įvairios visuomeninės organizacijos prezidentą jau seniai ragino apdovanoti V.Pociūną. Tačiau V.Pociūno artimieji nemano, kad apdovanojimas pavėluotas. „Nors po brolio žūties praėjo nemažai laiko, manau, kad labai gražu, jog ordinas įteikiamas būtent dabar, Valstybės dienos proga”, – pabrėžė A.Pociūnas.

Jis tikisi, kad V.Pociūnui skirtas apdovanojimas reabilituos jį visuomenės akyse. „Po Vytauto žūties buvo daugybė insinuacijų. Mes jų nepamiršome, mums iki šiol tai skaudi tema, – sakė A.Pociūnas. – Tai, kad apdovanojimas paskirtas, rodo, jog didžioji tautos dalis nusiteikusi teigimai.”

V.Pociūno artimieji mano, kad po mirties jam skirtas apdovanojimas primins žmonėms ne tik neaiškias žūties aplinkybes, bet ir tai, kad Lietuvoje vis dar aktyviai veikia priešiškos jėgos. „Apdovanojimas turi būti su rimtu turiniu. Norėtųsi, kad būtų tęsiami Vytauto darbai ir nebūtų užmiršta tai, už ką jis galvą padėjo”, – įsitikinusi V.Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė.

80 apdovanotųjų

Žemesnio laipsnio Vyčio kryžiaus ordinai bus įteikti dar keliems karininkams. Vienas jų – buvęs misijos Afganistane vadovas, dabar rezervo karininkas Almantas Leika.

Iš viso liepos 6-ąją V.Adamkus įteiks apie 80 valstybinių apdovanojimų. Jie Valstybės dienos proga skiriami už nuopelnus Lietuvai ir šalies vardo garsinimą pasaulyje.

Šiemet daugiausia apdovanojimų gaus kultūros ir meno veikėjai, visuomenininkai, politikai. Tarp jų – teatro režisierius Jonas Vaitkus, dailininkas Kazys Varnelis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.