Klaipėda švęs dar vieną gimtadienį

Liepos 2 d., pirmadienį, 19 val., Klaipėdos senamiestyje, šalia galerijos „Pėda” bei Tomo, Vežėjų, Pasiuntinių ir Didžiosios Vandens gatvės skvere, vyks teatralizuotas Vytauto Karčiausko skulptūros „Slibinas” pristatymas ir festivalis „Klampi pėda 594”, kurio metu uostamiesčio grindinyje bus įspaustos keturių visuomenės veikėjų pėdos.

Pasak metalo plastiko Vytauto Karčiausko, sukurti skulptūrą „Slibinas” jį įkvėpė viena iš Klaipėdos miesto pavadinimo legendų. Ji pasakoja, jog du broliai Elnias ir Vilkas, ieškodami geresnės vietos gyventi, atrado pajūrį, tačiau bandydami jį pasiekti, išsiskyrė ir Vilkas pradingo be žinios. Elnias rado tik klampią pėdą, pelkės ryjamą. Vėliau atsivedė Elnias savo giminę ištirton vieton gyventi ir pavadino ją „Klai(džiota)pėda”.

V. Karčiauskas įsitikinęs, kad toji pėda buvusi slibino, kuris brolį prarijęs. Todėl ir sukūrė jo skulptūrą, kuri jau vakar papuošė „Pajūrio” pastato sieną. Šalia skulptūros pirmadienį bus atidengta ir lenta, kurioje bus aprašyta Klaipėdos vardo legenda.

„Mes švenčiame Memelio miesto gimtadienį, tačiau pamiršome, kad 1413 m. didysis kunigaikštis Vytautas savo laiške pirmą kartą paminėjo Klaipėdos (Caloypede) vardą, sakydamas, jog miestas pastatytas žemaičių žemėje. Ši skulptūra bei renginys „Klampi pėda 594″ yra pirmasis iškilmingas Klaipėdos vardo paminėjimas. 594 metus Klaipėdos vardo minėjimą mes buvome pamiršę”, – sakė V. Karčiauskas.

Šalia naujo Klaipėdos senamiesčio meninio akcento esantis skveras nuo šiol gaus Slibino skvero vardą. Pirmadienį jame ir bus surengtas pirmasis festivalis „Klampi pėda 594”.

Alvydo Vizgirdos režisuotame renginyje miestelėnai išvys teatralizuotą gatvės vaidinimą -performansą „Juodosios magijos šokis” pagal Klaipėdos legendą. Jo metu senamiesčio grindinyje bus įspaustos ir pirmosios „Klampios pėdos”. Jas paliks keturi žinomi Klaipėdos veikėjai: istorikas, muziejininkas, ilgametis Jūrų muziejaus vadovas Aloyzas Každailis, Klaipėdos dramos teatro ir kino aktorė Nelė Savičenko, teatrologas, aktorius, režisierius, ilgametis Klaipėdos dramos teatro vadovas Balys Juškevičius bei dailininkas, Jūros šventės vizualinio įvaizdžio kūrėjas Anatolijus Klemencovas.

Į renginio programą įsilies dainuojamosios poezijos koncertas, kuriame pasirodys bardai Darius Žvirblis, Jonas Baltokas, Alina Orlova, Andrius Kulikauskas, Saulius Bareikis, Gediminas Storpirštis.

Susirinkusieji galės stebėti tapančius dailininkus, įsigyti savo portretą ar šaržą, fotogalerija suteiks galimybę įsigyti meninę nuotrauką.

Bus ir neįprasta atrakcija – visi norintieji skverelyje galės „įamžinti” savo pėdą su savo inicialais ant specialiai paruoštos drobės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.